Bistro Vive la Vie heeft nu ook lunch
Fotografie Suhaila Sahmarani
Als je in de stad rond het middaguur om je heen kijkt zie je dat er enorm veel geluncht wordt. Overal stikt het van de lunchgelegenheden, van eenvoudige broodjeszaken tot luxueuze restaurants en hotels. Toch kun je (laten we eerlijk wezen) nergens op werkelijk hoog culinair niveau lunchen. Dat zag Jeroen Sportel van Bistro Vive la Vie in de Oosterstraat ook. En dus besloot hij het erop te wagen. Sinds begin december biedt ook hij de lunch aan. En wel op hetzelfde hoge niveau als het diner ’s avonds.
Natuurlijk gingen wij lunchen bij Bistro Vive la vie. Op een donderdagmiddag in december en het was er redelijk druk. Niet zo vreemd want het restaurant is mooi centraal gelegen in de stad, op een steenworp afstand van de Grote Markt. Vive la Vie is een mooie, warme zaak, met een prachtige, robuuste houten vloer en houten tafels. De muren binnen zijn hier en daar niet afgewerkt, dat wil zeggen dat de eeuwenoude bakstenen zichtbaar zijn, wat de authentieke warme sfeer alleen maar ten goede komt. Achterin de zaak is de open keuken vanwaar uit Sportel het restaurant goed kan overzien. Jeroen Sportel is een chef pur sang met meer dan 20 jaar ervaring. Hij leeft voor zijn kookkunst en dat is te merken. Hier worden met liefde en vol overgave de mooiste gerechten bereid. Ook voor de lunch. Het uitgangspunt is de Franse keuken.
De bediening is prima, je merkt aan alles dat men het de gast hier graag naar de zin maakt. Er staat een zacht muziekje op, jazz, stijlvol. We zijn in de stemming en besluiten ondanks het feit dat het midden op de dag is een lekker glas wijn bij de lunch te nemen. Een Norico, mix van Chardonnay en Sauvignon Blanc uit de Dolomieten. Eerst krijgen we een hapje vooraf, een krokant broodje kaas met augurk, en ‘op het blok’ gefrituurde rijst met limoencrème en Amsterdams uitje, kroepoek van paddestoelen met crème van eekhoorntjesbrood.
Dat was dus maar gewoon een hapje vooraf, maar nu komt nog de amuse, bestaande uit kastanje, truffel, aardpeer en hazelnoot. Ge-wel-dig. Heerlijk zacht, precies op smaak, verrassend. Dat is het leuke van dit soort restaurants, dat je altijd weer verrast wordt door de fantasie van de kok die weet wat hij doet.
In de keuken wordt rustig gewerkt. Geen lawaai, in de zaak heerst een weldadige rust. Eigenlijk is de lunchtijd de beste tijd om van het eten te genieten. Het is het moment van de dag dat je smaakpapillen het gevoeligst zijn. Niet voor niks proeven koffie- en tabaksmakers rond deze tijd hun producten.
We krijgen een voorgerecht. Coquilles met gerookte bataat en amandel met crèmes van komijn en wortel en een vinaigrette van wortel en passievrucht met tomatenbrood. We zijn gek op coquilles en deze zijn wel heel erg lekker. Een beetje knapperig van buiten, en o zo zacht vanbinnen. De rooksmaak van de bataat geeft dit gerechtje iets extra’s en maakt het heel apart.
Het hoofdgerecht is hert (tijd van het jaar) met een jus van specerijen, bulgur en verschillende bereidingen van rode biet, plus pastinaak. Weer heel bijzonder, het vlees mooi rood en perfect gegaard. Veel smaken gecombineerd, wat Sportel goed doet. Je hebt weleens dat te veel ingrediënten de smaak ondefinieerbaar maken maar dat is in Vive la Vie beslist niet het geval. Het is telkens weer een verrassing wat je voorgeschoteld krijgt.
We drinken een mooi glas Gran Trio Salento bij het hoofdgerecht, een mooie volle, dieprode wijn uit het zuiden van het schiereiland.
Het dessert bestaat uit een mousse van chocola en koffie, gebrande ananas, kruidcake en ijs van miso (Japanse sojabonenpasta) en gezouten karamel. Smaakvol, zout en zout gecombineerd. Prachtig.
Eten bij Bistro Vive la Vie is niet supergoedkoop, maar de prijs-kwaliteitverhouding is dik in orde. Vive la Vie behoudt op deze manier een zekere exclusiviteit en dat is fijn in deze rommelige tijd waarin we leven. Voorgerechten heb je bij Vive la Vie vanaf € 14,50, hoofdgerechten vanaf €24,00 en menu’s vanaf € 39,00 voor een viergangenmenu. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt. Op de kaart staan de heerlijkste wijnen. Een glas huiswijn heb je vanaf € 3,90. Wie speciale wijnen van de kaart wil kan vanaf € 27 een fles bestellen.
Voor de lunch heeft het restaurant een Plat du jour voor €15, met de keuze voor vis, vlees of vegetarisch. Daarnaast is het mogelijk een twee-, drie- of viergangen lunchmenu te bestellen vanaf €24.
Het is in zekere zin moedig van Jeroen Sportel en zijn crew om al vanaf de lunch open te zijn. Maar er zijn ongetwijfeld genoegd zakenmensen die iets beters willen dan die ‘eeuwige’ broodjeslunch. En denk nou niet dat je voor een lunch bij Vive la Vie de hele middag moet uittrekken. Wie dat wenst is binnen een uur klaar.
Bistro Vive la Vie
Oosterstraat 39, Groningen
Gesloten op zondag en maandag
Voor lunch geopend van 12-14 uur, diner vanaf 18 uur.
www.vivelaviegroningen.nl