Interview : Bjorn Dost
Fotografie : Suhaila Sahmarani
Op de markt staan kramen. Maar in die kramen staan mensen. Onze fotografe maakte een rondje over de Vismarkt aan het begin van een drukke marktdag. Een greep uit haar album.
Fotografie : Suhaila Sahmarani
Op de markt staan kramen. Maar in die kramen staan mensen. Onze fotografe maakte een rondje over de Vismarkt aan het begin van een drukke marktdag. Een greep uit haar album.
Jaap Faassen
Jaap Faassen, eigenaar van de firma Faassen-Erica Tuinplanten, is maar een paar stappen verwijderd van de A-kerk. “Mijn tentje is het mooiste wat er is, ik zou echt niks anders willen doen.” In Groningen heeft hij zijn vaste klanten, maar het meest bijzondere vindt hij toch de verschillende types die langs zijn kraampje lopen.
Sinds 1981 verkoopt hij alles op tuingebied op de markten: zaden, kruiden, bloembollen en groenteplanten. Faassen staat drie keer in de week in Groningen (di/vr/za), maar is ook te vinden in Coevorden en Ter Apel.
Jaap Faassen, eigenaar van de firma Faassen-Erica Tuinplanten, is maar een paar stappen verwijderd van de A-kerk. “Mijn tentje is het mooiste wat er is, ik zou echt niks anders willen doen.” In Groningen heeft hij zijn vaste klanten, maar het meest bijzondere vindt hij toch de verschillende types die langs zijn kraampje lopen.
Sinds 1981 verkoopt hij alles op tuingebied op de markten: zaden, kruiden, bloembollen en groenteplanten. Faassen staat drie keer in de week in Groningen (di/vr/za), maar is ook te vinden in Coevorden en Ter Apel.
Natascha Vos en Ewoud van der Wal
‘Zwervers Fruit’ wordt gerund door Ewoud en Jeroen, maar vandaag staat Ewoud samen met Natasja achter de kraam. Samen verkopen zij allerlei soorten fruit, van Hollandse aardbeien tot wat meer exotische fruit. “Mensen komen graag langs onze kraam, we hebben voor ieder wat wils!”
Ewoud en Jeroen staan elke week op twaalf markten in het noorden. In Groningen staan ze drie keer per week (di/vr/za) op de Vismarkt.
‘Zwervers Fruit’ wordt gerund door Ewoud en Jeroen, maar vandaag staat Ewoud samen met Natasja achter de kraam. Samen verkopen zij allerlei soorten fruit, van Hollandse aardbeien tot wat meer exotische fruit. “Mensen komen graag langs onze kraam, we hebben voor ieder wat wils!”
Ewoud en Jeroen staan elke week op twaalf markten in het noorden. In Groningen staan ze drie keer per week (di/vr/za) op de Vismarkt.
: Henny en Lisa Kaaper
Henny en Lisa staan vlakbij Zwervers Fruit met hun eigen kraam ‘Kaaper Aardappels, Groente en Fruit’. Henny is een vriendelijke zakenvrouw en runt de kraam al meer dan tien jaar. Zij werkt samen met vijf anderen, met onder andere Lisa. De kraam is overgegaan van vader op zoon en zit al drie generaties in de familie. Het honderdjarig jubileum van Kaaper is al groots gevierd.
Henny en Lisa staan vlakbij Zwervers Fruit met hun eigen kraam ‘Kaaper Aardappels, Groente en Fruit’. Henny is een vriendelijke zakenvrouw en runt de kraam al meer dan tien jaar. Zij werkt samen met vijf anderen, met onder andere Lisa. De kraam is overgegaan van vader op zoon en zit al drie generaties in de familie. Het honderdjarig jubileum van Kaaper is al groots gevierd.
Anneke van ‘De Kruidenspecialist’
Anneke is eigenaar van ‘De Kruidenspecialist’. Zij verkoopt allerlei soorten kruiden en specerijen, maar ook veel soorten thee. “Ik vind het fijn om hier op de Vismarkt te staan”, vertelt Anneke. “In de twintig jaar dat ik hier sta, heb ik mijn vaste klantenkring opgebouwd. Ze zijn niet alleen klanten voor me, daar ken ik ze onderhand wel te goed voor.”
Anneke staat exclusief op de Vismarkt, net als veel anderen op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Ze heeft de zaak inmiddels twintig jaar geleden overgenomen van haar vader.
Anneke is eigenaar van ‘De Kruidenspecialist’. Zij verkoopt allerlei soorten kruiden en specerijen, maar ook veel soorten thee. “Ik vind het fijn om hier op de Vismarkt te staan”, vertelt Anneke. “In de twintig jaar dat ik hier sta, heb ik mijn vaste klantenkring opgebouwd. Ze zijn niet alleen klanten voor me, daar ken ik ze onderhand wel te goed voor.”
Anneke staat exclusief op de Vismarkt, net als veel anderen op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Ze heeft de zaak inmiddels twintig jaar geleden overgenomen van haar vader.
Dick en Gea van de Tuin
Dick en Gea van de Tuin runnen met z’n tweeën “Dick’s Fruit”. Ze verkopen groenten en fruit vanuit de hele wereld.”
Dick van de Tuin nam het bedrijf in ’87 over van zijn vader en staat nu al jaren met zijn vrouw achter de kraam. Ze staan op de Vismarkt en in Lewenborg. Dick en Gea vinden beiden de Vismarkt een perfecte plek. Gea zegt: “De markt is groot en je hebt ontzettend veel collega’s. Elke dag is wel weer anders.”
Dick en Gea van de Tuin runnen met z’n tweeën “Dick’s Fruit”. Ze verkopen groenten en fruit vanuit de hele wereld.”
Dick van de Tuin nam het bedrijf in ’87 over van zijn vader en staat nu al jaren met zijn vrouw achter de kraam. Ze staan op de Vismarkt en in Lewenborg. Dick en Gea vinden beiden de Vismarkt een perfecte plek. Gea zegt: “De markt is groot en je hebt ontzettend veel collega’s. Elke dag is wel weer anders.”
Alex, André, Thannassie en Ger
André is de hoofdmarktkoopman van “Vishandel André Smith”. Hij staat elke week op de Vismarkt (di/vr/za) samen met Alex, Thannassie en Ger. Op donderdag staat hij ook in Veendam. “Het is wel heel anders in Veendam hoor,” vertelt André. “Veendam is toch erg provinciaal en daar heb je een vaste kring. In Groningen heb je veel meer studenten en toeristen. Die diversiteit maakt het erg leuk.”
De vishandel bestaat al sinds 1905 en is altijd van de familie Smith geweest.
De Soup Dogg
De Italiaanse kraam Soup Dogg is nog maar net gestart, maar loopt als een trein. Met biologische groenten en vlees maakt hij verse soepen. Maar zijn gehaktballen zijn beroemd in de hele stad. De gebruikte ingrediënten zijn allemaal biologisch en streekproducten. De meeste visproducten komen uit het waddengebied.
De chef-kok staat drie dagen in de week op de Vismarkt (di/vr/za). Staat hij niet op een markt, dan is hij te vinden in de enige echte soepwinkel van Groningen, Folkingestraat 48.
De Italiaanse kraam Soup Dogg is nog maar net gestart, maar loopt als een trein. Met biologische groenten en vlees maakt hij verse soepen. Maar zijn gehaktballen zijn beroemd in de hele stad. De gebruikte ingrediënten zijn allemaal biologisch en streekproducten. De meeste visproducten komen uit het waddengebied.
De chef-kok staat drie dagen in de week op de Vismarkt (di/vr/za). Staat hij niet op een markt, dan is hij te vinden in de enige echte soepwinkel van Groningen, Folkingestraat 48.
Helinya Ruiter met haar verkooppartner
Bionoot is net twee maanden open. De kraam is het initiatief van de milieubewuste Helinya Ruiter. Hier verkoopt ze biologische, ongebrande noten. Enthousiast vertelt Helinya over haar concept: “Mensen zorgen al zo slecht voor zichzelf. Je lichaam heeft gewoon vetten nodig en de belangrijkste hiervan zitten in noten. Wij verkopen producten van kansarme boeren uit het buitenland. Koop je bij ons, dan zorg je goed voor jezelf en voor anderen.” In haar kraampje is ze ook op andere manieren duurzaam bezig, door bijvoorbeeld papieren zakjes te gebruiken.
Bionoot is net twee maanden open. De kraam is het initiatief van de milieubewuste Helinya Ruiter. Hier verkoopt ze biologische, ongebrande noten. Enthousiast vertelt Helinya over haar concept: “Mensen zorgen al zo slecht voor zichzelf. Je lichaam heeft gewoon vetten nodig en de belangrijkste hiervan zitten in noten. Wij verkopen producten van kansarme boeren uit het buitenland. Koop je bij ons, dan zorg je goed voor jezelf en voor anderen.” In haar kraampje is ze ook op andere manieren duurzaam bezig, door bijvoorbeeld papieren zakjes te gebruiken.
Robin en Leendert Koekoek
Robin en Leendert staan achter de kraam “Kaashandel Koekoek”. Ze verkopen natuurlijk kaas, maar ook andere bijproducten van zuivel. In ’74 begon Leenderts vader met zijn eigen kaasproductie.
Ze verkopen de welbekende Beemster en Goudse kaas, maar ook kleine smaakmakers zoals blauwe kaas. “Dat is wat wij doen: met verschillende soorten mensen blij maken met een grote homp kaas!”, zegt Leendert.
De zaak is zodanig gegroeid, dat ze allerlei markten in de provincie Groningen en Drenthe afgaan. Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag zijn ze op de Vismarkt te vinden.
Robin en Leendert staan achter de kraam “Kaashandel Koekoek”. Ze verkopen natuurlijk kaas, maar ook andere bijproducten van zuivel. In ’74 begon Leenderts vader met zijn eigen kaasproductie.
Ze verkopen de welbekende Beemster en Goudse kaas, maar ook kleine smaakmakers zoals blauwe kaas. “Dat is wat wij doen: met verschillende soorten mensen blij maken met een grote homp kaas!”, zegt Leendert.
De zaak is zodanig gegroeid, dat ze allerlei markten in de provincie Groningen en Drenthe afgaan. Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag zijn ze op de Vismarkt te vinden.
Guido, Bianca, Martijn en Bianca Smit
Al meer dan dertig jaar staat familiebedrijf Smit op de Vismarkt als “De Markslager”. Henny, Bianca, Guido en Martijn staan enthousiast in de weer om mensen van een stuk vlees te voorzien. “Wij geven mensen een stuk kwaliteit mee,” zegt Guido, terwijl hij een stuk vlees afsnijdt. “En dat proeven de mensen ook, daarom komen ze ook elke keer weer terug.”
De Marktslager staat op dinsdag, vrijdag en zaterdag op de Vismarkt en op donderdag in Vinkhuizen. Guido: “Je merkt wel dat het daar een ander soort publiek is. Op de Vismarkt komt een mix langs van studenten, toeristen en 50 á 60+-ers. In Vinkhuizen heb je toch meer je vaste kring.”
Al meer dan dertig jaar staat familiebedrijf Smit op de Vismarkt als “De Markslager”. Henny, Bianca, Guido en Martijn staan enthousiast in de weer om mensen van een stuk vlees te voorzien. “Wij geven mensen een stuk kwaliteit mee,” zegt Guido, terwijl hij een stuk vlees afsnijdt. “En dat proeven de mensen ook, daarom komen ze ook elke keer weer terug.”
De Marktslager staat op dinsdag, vrijdag en zaterdag op de Vismarkt en op donderdag in Vinkhuizen. Guido: “Je merkt wel dat het daar een ander soort publiek is. Op de Vismarkt komt een mix langs van studenten, toeristen en 50 á 60+-ers. In Vinkhuizen heb je toch meer je vaste kring.”
Thomas van ‘Der Nudelladen Pasta’
De Oldenburgse Thomas staat elke vrijdag en zaterdag met “Der Nudelladen Pasta” op de markt. Hij verkoopt hier allemaal verschillende soorten pasta’s en noedels, maar ook andere streekproducten. “Ik sta ook nog wel in Oldenburg op de markt, ik zie wel veel overeenkomsten tussen het Duitse en de Nederlandse publiek,” zegt Thomas. In Groningen staat Thomas al meer dan drie jaar op de Markt.
De Oldenburgse Thomas staat elke vrijdag en zaterdag met “Der Nudelladen Pasta” op de markt. Hij verkoopt hier allemaal verschillende soorten pasta’s en noedels, maar ook andere streekproducten. “Ik sta ook nog wel in Oldenburg op de markt, ik zie wel veel overeenkomsten tussen het Duitse en de Nederlandse publiek,” zegt Thomas. In Groningen staat Thomas al meer dan drie jaar op de Markt.
Paula en Imreh van Broodnodig
Paula en Imreh staan inmiddels zeven jaar op de Vismarkt met hun zaak “Broodnodig”. “Wij verkopen hier biologisch brood, banket en andere levensmiddelen. Alles wat wij in de schappen hebben is natuurlijk gezoet. Niks wat hier staat komt zo uit de fabriek,” zegt Imreh. “Paula en ik vinden het belangrijk dat mensen toch wat voedzaams binnenkrijgen en niet dat overbewerkte kant-en-klare producten uit de supermarkt.”
Paula en Imreh staan inmiddels zeven jaar op de Vismarkt met hun zaak “Broodnodig”. “Wij verkopen hier biologisch brood, banket en andere levensmiddelen. Alles wat wij in de schappen hebben is natuurlijk gezoet. Niks wat hier staat komt zo uit de fabriek,” zegt Imreh. “Paula en ik vinden het belangrijk dat mensen toch wat voedzaams binnenkrijgen en niet dat overbewerkte kant-en-klare producten uit de supermarkt.”
Andries (vader) en Reinder (zoon) Posthuma
Reinder staat op dinsdag, vrijdag en zaterdag op de Vismarkt met “A.E. Tuinhandel Posthuma Driezum”. Hij verkoopt allerlei soorten (exotische) planten en kruiden voor een goed prijsje. Naast Groningen staat Reinder ook in Leek en op vele jaarmarkten.
Deze zaak is al meer dan vijftig jaar in de familie, maar Reinder merkt wel verandering in het publiek. “Vroeger had ik veel meer Duitse klanten. Nu er ook koopzondagen en dergelijke zijn in Duitsland, blijft dat publiek vaker thuis. Ik richt me nu dan ook meer op de dagjesmensen in Groningen. De prijs is in de laatste jaren daarom wel flink gezakt hoor.”
Reinder staat op dinsdag, vrijdag en zaterdag op de Vismarkt met “A.E. Tuinhandel Posthuma Driezum”. Hij verkoopt allerlei soorten (exotische) planten en kruiden voor een goed prijsje. Naast Groningen staat Reinder ook in Leek en op vele jaarmarkten.
Deze zaak is al meer dan vijftig jaar in de familie, maar Reinder merkt wel verandering in het publiek. “Vroeger had ik veel meer Duitse klanten. Nu er ook koopzondagen en dergelijke zijn in Duitsland, blijft dat publiek vaker thuis. Ik richt me nu dan ook meer op de dagjesmensen in Groningen. De prijs is in de laatste jaren daarom wel flink gezakt hoor.”