tel:   06 5083893  info@stadmagazine.nl
  STAD   Magazine  voor  Groningen
  • Stad
    • Stad Magazine
    • Youtube
    • Groninger Forum (bioscoop)
  • Reportages & Interviews
    • Groninger Markten
    • Sport
    • Winkels
    • Mode
    • Student in Kamer
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Wonen
    • Muziek
    • Kunstkrant.nl
    • Theater
  • Wheels
  • Blogs & Columns
    • Anne Kuik
    • Ben Warner
    • Gerrit Brand
    • Frans Oosterbaan
    • Katelijne Nieuwenhuijsen
    • Liesbeth Poortman
    • Ronald Ohlsen
    • Piet van Dijken
    • Winfried Zwier
  • Contact Us

De nieuwe oostzijde, balanceren op een koord.

19/8/2014

0 Comments

 
Picture
Winfried Zwier
Iedere Stadjer heeft er een mening over, de nieuwe oostzijde van de Grote Markt.

Een ding is duidelijk, de gemeente neemt de taak haar burgers te informeren over het aangepaste beeldkwaliteitsplan voor de oostzijde van de Grote Markt ernstig.

Met de ontwerper van het beeldkwaliteitsplan: de Berlijnse architect Thomas Müller in eigen persoon, stadsbouwmeester Niek Verdonk en projectontwikkelaar VolkerWessels staat er vanavond een sterke delegatie tijdens de informatiebijeenkomst. De zaal, die doorgaans dienst doet als kantine voor medewerkers van de dienst RO/EZ, stroomt zuinig vol. 

Het belangrijkste argument om het beeldkwaliteitsplan te herzien is grotere partijen te kunnen binden aan de Grote Markt –de naam Bijenkorf wordt tot vlak voor het einde van de avond niet expliciet genoemd, maar iedereen weet dat we het daar toch echt over hebben. Vanuit de zaal klinken zorgen om tijdelijkheid van de situatie: moeten we het plan, en daarmee onze stad, aanpassen aan het eventueel kunnen aantrekken van een groot warenhuis?

Volgens de ontwikkelaar is schaalvergroting geen must: ‘Het gaat erom de flexibiliteit te vergroten, een groter aantal partijen te kunnen bedienen, groot én klein.‘ De nieuwe plannen zijn een poging dit te bewerkstelligen, uiteraard met behoud van de ‘kwaliteiten’ zoals omschreven in het oude plan.

Thomas Müller oogt in eerste instantie wat zakelijk en afstandelijk. Zijn kleine bril maakt het er niet minder op. Het nette pak, de stropdas en het streepjesoverhemd verraden op geen enkele manier dat de man een creatief beroep beoefend. Eenmaal aan het woord begint het verhaal enigszins stroef, verontschuldigend bijna. Maar met subtiele gebaren en kleine woorden, gedragen door een dunne stem, construeert de architect gaandeweg handig een overtuigend en zorgvuldig betoog. Deze man komt met goede bedoelingen. Wie nog blijft zitten met gevoelens als: ‘Wat doet deze Duitse architect met onze mooie Grote Markt’ wordt snel van antwoord voorzien. Slim, en toch ook wat opzichtig pareert Thomas Muller dit gevoel preventief door te wijzen op ‘onze’ rijke, gezamenlijke geschiedenis van de Hanzesteden. Schilderachtige beelden van grachtenpanden uit Noord Duitse steden als Rostock en Stralsund worden op groot formaat geprojecteerd en vergeleken met tot de verbeelding sprekende grachtenpanden uit onze eigen Nederlandse steden. Ondanks de zorgvuldige uiteenzetting blijft de toon tijdens de vragenronde die volgt kritisch en argwanend, het publiek bestaat vooral uit bezorgde en betrokken Stadjers. Zo nu en dan wordt een compliment uitgedeeld.

Drie modellen

Het oude beeldkwaliteitsplan van de oostwand, gepresenteerd als model 1, bestaat uit een aantal soortgelijke, klassieke panden waarvan het nieuwe Vindicat gebouw de eerst gerealiseerde is. Iedereen kan zich daardoor inmiddels een voorstelling maken van hoe de oostwand eruit zou hebben gezien in model 1: smalle en wat bredere klassieke blokken, allen met een transparante plint en terug-rooiende bovenste bouwlaag. De doorgang van de Grote naar de Nieuwe Markt komt in dit model ongeveer halverwege de nieuwe oostwand; naast Vindicat zijn nog twee smalle panden gedacht, aan de andere zijde van de doorgang een wat breder pand en als laatste een hoekpand dat de ontmoeting tussen Grote Markt en Poelestraat markeert.  

Het nieuwe model voor de oostwand, model 2, bestaat uit maar drie panden. Vindicat, daarnaast centraal gelegen een groot pand -de doorgang verschuift daardoor een stuk richting Oosterstraat- en tot slotte het hoekpand Grote Markt/Poelestraat. Om de korrel van het centrale, brede pand optisch te verkleinen wordt de het verdeeld in drie gelijke delen die allen zijn voorzien van een kap haaks op de Grote Markt.

Het derde model lijkt in beeld op het tweede, met als verschil dat de verbinding tussen de markten in dit model is vormgegeven als één of meerdere overdekte passage(s). Het zorgvuldig opgebouwde vertrouwen verdwijnt even als referentiebeelden van de chique Passage in Den Haag als referentie worden gebruikt. Dit lijkt als het gaat om sfeer en grandeur toch niet helemaal raak. Het ‘passage-model’ lijkt ook bij het publiek weinig draagvlak te vinden: ‘Een passage heeft in Groningen nog nooit gewerkt!’, klinkt het vinnig. Instemmend wordt eerst wat gelachen en tot slot driftig geknikt.

De complimenten die deze avond worden gemaakt gaan zonder uitzondering over de artist-impressions die het nieuwe model illustreren –het brede pand, opgedeeld aan de hand van drie kappen. Een parallel naar het iconische dak van de Martinikerk ‘de vijf punten’ is snel gemaakt. Het is een vondst die bij het publiek het gewenste effect lijkt te hebben. Tegelijkertijd brengt de iconische driedeling een zeker risico met zich mee. Het model is slim gevonden maar tegelijkertijd precair omdat het balanceert op een dunne lijn en in zijn uitwerking eenvoudig doorschiet naar een wereld van getructe, historiserende architectuur. Dat tijden van recessie en de gevoelens van onbehagen die daarmee gepaard gaan een voortreffelijke voedingsbodem zijn voor valse romantiek stelt niet gerust. Het zal er tijdens de uitwerking op aan komen exact de juiste toon te vinden. Het is balanceren op een koord. 

Tekst: Winfried Zwier
Winfried Zwier is architect en partner bij Studiokaza. Meer info: www.studiokaza.nl

 

0 Comments



Leave a Reply.

    Picture
    Winfried Zwier

    Winfried Zwier

    Winfried Zwier, woonachtig in Groningen, was als peuter al zo onverzettelijk aan het bouwen en timmeren dat de ‘Hamertje Tik’ spijkers met regelmaat stevig vastzaten in het schoolmeubilair. Is nu architect en partner bij studiokaza, studeerde aan de HTS in Groningen (2003) en de TU Delft (2007)
    Meer info: http://www.studiokaza.nl

    Archives

    Augustus 2014
    Maart 2014

    Categories

    Alles

    RSS-feed

      Contact     
STAD is hét lifestyle magazine van Groningen, stad en provincie. Van 2014 tot 2017 was het een luxe uitgevoerde stadsglossy. We zijn nu alleen online aanwezig met het magazine. Wij besteden uitgebreid aandacht aan zaken als kunst en literatuur, wonen, eten en drinken, en in het bijzonder aan mode in de vorm van zelfgemaakte reportages. Zie ook onze website, stadmagazine.nl, en Facebook en Twitter voor nieuwsupdates.
STAD is voor iedereen die geinteresseerd is in lifestyle, kunst en cultuur in stad en ommeland. 


Stadmagazine  Officiële Website Copyright ©STADMAGAZINE.NL 2014 / 2018
All rights reserved. 
Stadmagazine.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen
tel:   0503050022  
Mobiel:             031 (0)6 50831893
E-mailadres:     info@stadmagazine.nl
                
                  
Links
www.brand-communications.nl
www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl
www.executivediner.nl