tel:   06 5083893  info@stadmagazine.nl
  STAD   Magazine  voor  Groningen
  • Stad
    • Stad Magazine
    • Youtube
    • Groninger Forum (bioscoop)
  • Reportages & Interviews
    • Groninger Markten
    • Sport
    • Winkels
    • Mode
    • Student in Kamer
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Wonen
    • Muziek
    • Kunstkrant.nl
    • Theater
  • Wheels
  • Blogs & Columns
    • Anne Kuik
    • Ben Warner
    • Gerrit Brand
    • Frans Oosterbaan
    • Katelijne Nieuwenhuijsen
    • Liesbeth Poortman
    • Ronald Ohlsen
    • Piet van Dijken
    • Winfried Zwier
  • Contact Us

De Hemelbouwer.  Fraaie biografie over Eise Eisinga, bouwer Planetarium Franeker

22/10/2021

0 Comments

 

​Pas verschenen:

Foto
Foto
Tekst Gerrit Brand
Wel eens in Franeker geweest? Dit authentieke Friese stadje ligt wat afgelegen tussen Leeuwarden et ligt wat afgelegen tussen Leeuwarden en Harlingen. In Noord-Friesland dus. De meeste mensen racen er langs van en naar de afsluitdijk. Maar het is de moeite waard om er eens een stop te maken. Al was het alleen maar vanwege het oudste Planetarium van Europa dat daar te vinden is. In de achttiende eeuw gebouwd door Eise Eisinga over wie nu een prachtige biografie is verschenen. Het Planetarium is voorgedragen voor de Unesco werelderfgoedlijst.
​

Geen dikke pil, maar een bijzonder mooi uitgevoerd, hardcover boek (met een heel speciaal stofomslag – poster van de sterrenhemel in het Planetarium), geschreven door Arjen Dijkstra, directeur van het Universiteitsmuseum in Groningen. Via tientallen, voorheen onbekende, bronnen weet hij een verrassend beeld te construeren van de Hemelbouwer. Dijkstra plaatst Eisinga in de context van grote economische, politieke en wetenschappelijke veranderingen. Hij laat zien dat de geschiedenis van Eisinga en het Planetarium nauw verweven zijn met het ontstaan van het moderne Friesland én Nederland.

Werkend model
Wie het Planetarium wel eens bezocht heeft, zoals ondergetekende (ik wil er na het lezen van deze biografie zo snel mogelijk weer naartoe), raakt meteen onder de indruk. Het was een bijzondere prestatie om zoiets te bouwen. Tegenwoordig zou men, dankzij de moderne, digitale techniek, met gebruikmaking van computers, een dergelijk het zonnestelsel nabootsend systeem wellicht gemakkelijker kunnen maken. Zoals je ook voor een habbekrats quartz uurwerken kunt kopen. Maar in de tijd van Eisinga was alles alleen maar mechanisch. Arjen Dijkstra beschrijft gedetailleerd hoe de eenvoudige Friese wolkammer en amateurastronoom Eisinga in 1781 een werkend model van ons zonnestelsel in zijn ‘herenhuis’ in de universiteitsstad Franeker bouwde. Franeker stelt nu niet meer zo veel voor, maar was toentertijd een belangrijke stad. Na Leiden (1575) was het de tweede stad in Nederland die, in 1585, een universiteit kreeg.
​
Wolkammer
Eise Eisinga was van beroep wolkammer, dat wil zeggen dat hij een soort handelshuis dreef in schapenwol, die bewerkt werd voor export. In Friesland was dit in de achttiende eeuw het exportproduct, waarop de rijkdom van de provincie gebaseerd werd. Zonder schapen en wol waren volgens biograaf Dijkstra de elf Friese steden er niet geweest (en hadden we dus geen Elfstedentocht gehad).
In de loop der eeuwen is er veel mythevorming rondom Eisinga ontstaan. Zo zou hij nauwelijks schoolopleiding gehad hebben maar hoogbegaafd zijn geweest. Maar Dijkstra toont aan dat hij een redelijk gefortuneerd zakenman in de wolbusiness was, die heus wel een goede schoolopleiding had genoten. Dijkstra vertelt veel over het universitaire systeem in die tijd, waarin wiskunde belangrijk was. Eisinga kon goed rekenen en was prima op de hoogte van de nieuwste ideeën over het heelal. Hij ging er in tegenstelling tot veel sterrenkundigen in zijn tijd van uit dat de aarde om de zon draaide en niet andersom.

Zeven jaar bouwen
Toen het Planetarium na zeven jaar bouwen in 1781 af was, kwamen er steeds meer bezoekers op af. Wetenschappers, en hooggeplaatste mensen zoals koningen en staatslieden kwamen uit heel Europa om het Planetarium van Eisinga te bekijken. In 1818 kwam koning Willem I op bezoek. Ook de Zweedse koning bracht, in 1782 en incognito, een bezoek aan het Planetarium.

Revolutie
Het waren aan het eind van de achttiende eeuw woelige tijden. In Frankrijk heerste de revolutie, maar ook in Nederland was er van alles aan de hand. Rond 1790 vluchtte Eisinga, die patriot was voor de Oranjegezinden.
Gewapende groepen, tegenwoordig zouden we milities zeggen, een term die de biograaf ook gebruikt, moeten Friesland in 1787 beschermen tegen militair ingrijpen vanuit de rest van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Eisinga raakt betrokken bij het patriottische Franeker vrijkorps, een van de gewapende burgermilities die weigeren nog langer het gezag van de Oranjes te erkennen. Eise Eisinga wordt ervan beschuldigd al te enthousiast meegewerkt te hebben aan deze ‘revolutie’. Als deze dan ook mislukt raakt Eisinga alles kwijt. Zijn vrouw overlijdt en het huis wordt verbeurd verklaard. Na een vlucht naar Duitsland en jaren van ballingschap in Groningen (sic!), keert in 1795 eindelijk het tij voor hem als de patriotten alsnog aan de macht weten te komen. Eisinga gaat terug naar Franeker. Het Planetarium is er gelukkig nog. En Eisinga wordt  volksvertegenwoordiger in de Friese Staten en neemt zitting in de Friese Rekenkamer en in wordt zelfs Kamerlid in Den Haag.

Zoals gezegd heeft Arjen Dijkstra een prachtige, vlot leesbare biografie geschreven waarin hij de persoon Eise Eisinga plaatst te midden van de politiekmaatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen van zijn tijd. Niet alleen voor de Friezen hoogst interessant maar voor alle Nederlanders. Eigenlijk zouden kinderen op de middelbare school dit boek moeten lezen, al was het alleen maar om begrip te krijgen voor de geschiedenis van ons land in een periode die vaak als saai en burgerlijk beschouwd wordt.

De Hemelbouwer. Biografie van Eise Eisinga, Arjen Dijkstra, uitgeverij Noordboek, ISBN 9789056157890. € 22,50
Eisinga Planetarium op werelderfgoedlijst
Eise Eisinga Planetarium in Franeker wordt voorgedragen voor de Unesco werelderfgoedlijst. Het Planetarium met het nauwkeurige bewegende model van het zonnestelsel werd door de Friese wolkammer Eisinga tussen 1774 en 1781 gebouwd.
0 Comments



Leave a Reply.

    Archives

    November 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Mei 2021
    Januari 2021
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Oktober 2019
    Maart 2019
    November 2018
    September 2018
    Mei 2018
    Januari 2018
    December 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    Mei 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    Januari 2015
    Oktober 2014

    Categories

    Alles

    RSS-feed

      Contact     
STAD is hét lifestyle magazine van Groningen, stad en provincie. Van 2014 tot 2017 was het een luxe uitgevoerde stadsglossy. We zijn nu alleen online aanwezig met het magazine. Wij besteden uitgebreid aandacht aan zaken als kunst en literatuur, wonen, eten en drinken, en in het bijzonder aan mode in de vorm van zelfgemaakte reportages. Zie ook onze website, stadmagazine.nl, en Facebook en Twitter voor nieuwsupdates.
STAD is voor iedereen die geinteresseerd is in lifestyle, kunst en cultuur in stad en ommeland. 


Stadmagazine  Officiële Website Copyright ©STADMAGAZINE.NL 2014 / 2018
All rights reserved. 
Stadmagazine.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen
tel:   0503050022  
Mobiel:             031 (0)6 50831893
E-mailadres:     info@stadmagazine.nl
                
                  
Links
www.brand-communications.nl
www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl
www.executivediner.nl