Fotografie Suhaila Sahmarani
Bistro ’t Gerecht is een klassieker onder de restaurants in Groningen. De zaak in de Oude Boteringestraat bestaat al zeventien jaar. We hadden er natuurlijk weleens gegeten, maar, toegegeven, dat was al lang geleden. We vragen ons nu dan ook af, hoe het mogelijk was dat we dit in alle opzichten prachtige restaurant opnieuw moesten ontdekken. Hier wordt op hoog niveau gekookt. Niet voor niets heeft het restaurant als sinds 2009 een Bib Gourmand van Michelin, wat staat voor een zeer goede keuken en een correcte bediening. Een opmaat naar een ster?
Sinds ruim een jaar is Henrice Dijk chefkok bij ’t Gerecht. Dijk is nog jong maar deed al heel wat ervaring op bij toprestaurants zoals de Librije in Zwolle, de Echoput in Apeldoorn en als souschef bij Onder de Linden in Aduard. Henrice Dijk heeft van het management (Evert-Jan Muiser is als Food & Beverage manager de man die het restaurant aanstuurt) alle ruimte gekregen om zijn eigen gang te gaan in het restaurant. Dijk heeft gekozen voor een eigentijdse Frans georiënteerde keuken met sterke seizoensinvloeden en de nadruk op eerlijke producten. We zouden de keuken van ’t Gerecht willen omschrijven als licht qua smaak en vet.
Het restaurant ziet er chic uit, de tafels zijn met wit linnen gedekt, de vloer bestaat uit donker hout. Langs de wanden zijn zitbanken aangebracht met daarboven spiegels. Opvallend zijn ook de mooie houten lambriseringen. De bediening is fantastisch, vriendelijk en heel alert. Er ontgaat deze mensen niets.
De prijzen in ’t Gerecht beginnen bij € 11,50 voor een voorgerecht en €23,50 voor een hoofdgerecht. Wij kiezen voor een viergangenverrassingsmenu omdat je op deze manier het best een idee krijgt van het restaurant te bieden heeft. Zo’n viergangenmenu kost € 42,50, een bijpassend wijnarrangement is € 22,50 per couvert.
We beginnen met drie heerlijke amuses, een consommé van ossenstaart verrijkt met sereh, rode peper en soja, een merengue van yuzu en appel met avocado, plus een cracker van tapioca met buikspek en algencrème. Bijzondere hapjes. Je weet meteen dat je hier in een goed restaurant zit.