Fotografie Suhaila Sahmarani
Er zullen in Groningen en omgeving niet veel mensen zijn die Paviljoen van de Dame niet kennen. Als ze er nog niet geweest zijn dan hebben ze er wel van gehoord. De hele zomer was het druk in het restaurant, vooral vanwege het prachtige terras aan de boorden van het Paterswoldsemeer. Of je nu voor een kop koffie, een lunch of een diner komt, de zaak is altijd open. Wij dineerden onlangs bij De Dame en kwamen tot de conclusie dat de zaak niet alleen heel erg mooi is, maar ook culinair gezien op hoog niveau opereert.
Paviljoen van de Dame is gevestigd aan het Paterswoldsemeer, achter ’t Familiehotel in Paterswolde, en is helemaal nieuwgebouwd op de plek van het oude paviljoen aan het meer waar veel Stadjers herinneringen aan zullen hebben, al was het alleen maar vanwege de koek en zopie als er eindelijk eens een keer geschaatst kon worden op het meer.
Er is een ruime parkeerplaats. De zaak is prachtig vormgegeven, een houten looppad leidt naar de entree. Het gebouw zelf is rechthoekig met heel veel glas. Boven zijn vergaderzalen en ruimtes voor partijen. Het restaurant beneden is ruim van opzet. Je hebt veel privacy aan tafel. In de winter is het binnen, ondanks al die ruimte om je heen, knus en gezellig. Je hebt uitzicht op het meer en in de zomer kun je buiten eten op het grote terras.
Laten we de menukaart eens bekijken. Die is behoorlijk uitgebreid met een ruime keuze uit allerlei soorten gerechten. Voor onder de 10 euro heb je al een voorgerecht en de hoofdgerechten beginnen bij 16 euro voor Halloumi en lopen door tot 30 euro voor een Tournedos. Je kunt ook voor Sushi kiezen en er staan oesters op de kaart. Op maandag kost een hele kreeft slechts € 25,00. Veel mensen zullen voor een drie- of viergangenkeuzemenu gaan die respectievelijk € 36,00 en € 42,50 kosten.
Wij laten ons graag verwennen door chefkok Bram Harms en zijn crew in de keuken. Paviljoen van de Dame beschikt over een enorme open keuken, waar heel wat mensen aan het werk zijn om het de gasten naar de zin te maken. De bediening is allervriendelijkst en bijzonder correct zoals we in de loop van de avond merken. Op personeel is bij De Dame niet bespaard. Eigenaresse-gastvrouw Imogen Westerhof is persoonlijk aanwezig om de gasten welkom te heten. De medewerkers zijn allemaal mooi gekleed, chique, in zwarte kleren met witte schorten en stropdassen.
We beginnen met een amuse van venkel gestoofd met sinaasappel, gebakken coquille en een crunch van hazelnoot en mosselschuim. Heerlijk. Pittig. Kan niet beter. De coquille is fantastisch, heerlijk zacht vanbinnen en perfect van smaak en structuur. Daarbij drinken we een fantastische Chardonnay van Saint Clair uit Nieuw-Zeeland, grote klasse. Die wijn drinken we door bij het voorgerecht, bestaande uit een steak tartaar van Gascogne-rund, truffelmayonaise, verse herfsttruffel en zoet/zuur gemarineerde groenten. Normaal gesproken bestel ik niet snel rauw vlees, maar deze tartaar is zo voortreffelijk bereid en is zo zacht en smaakvol dat je hem gewoon wílt hebben, een echte aanrader. De hele combinatie van gemarineerde groenten, het zachte vlees en de truffels is uitmuntend. Een hoogwaardig gerecht, met zorg geprepareerd.
Het tussengerecht bestaat uit lauwwarme kreeft met een crème van wortel, gekarameliseerde wortel met sushi azijn, merengue van wasabi en vadouvan schuim. Een heel bijzonder gerecht ook, met veel verschillende smaken. Zoveel smaken combineren kan ook een risico inhouden, maar in dit geval passen ze allemaal wonderwel bij elkaar. Denk aan zilt en zoet, die elkaar in evenwicht houden. Ik zou zeggen, als je bij De Dame gaat eten, vraag ernaar.
Bij het hoofdgerecht gaan we over op een rode wijn La Tulipe van de bekende Nederlandse wijnmaker en -schrijver Ilja Gort, die in de tijd dat dat nog kon een fortuin verdiende in de reclamebusiness en zich een eigen wijngoed in de Bordeaux aanschafte. Zijn wijn is voortreffelijk en combineert mooi met de dry aged entrecote van gascogne rund met een jus van rode wijn, crème van bloemkool, aardappeltaart, krokant van gepofte aardappel, en kerriekool. Als je uit eten gaat wil je iets eten wat je thuis niet zomaar een-twee-drie klaarmaakt. Bij De Dame krijg je wat dat betreft waar voor je geld. Smaakvoller en beter zou je zelf geen entrecote klaar kunnen maken.
Rest nog het prachtige dessert van chocolade. De chocolate explosion, mango-passievrucht bavaroise, brownie, chocoladeijs,panna cotta van vier spices, vanille ijs en limoen merengue. Ge-wel-dig. Veel mensen hebben dit wonderschone restaurant al ontdekt. Wat ons betreft is Paviljoen van de Dame de nieuwe culinaire sensatie van Groningen, waar iedereen eens een keer naartoe moet. www.paviljoenvandedame.nl