Tekst Gerrit Brand
Fotografie Suhaila Sahmarani
In wereldsteden als New York, Parijs en Londen is het zo hip als wat: Libanees eten. Omdat het gezond en lekker is. De Libanese keuken is licht en legt de nadruk op groente en niet zozeer op vlees en aanverwante producten. Veel kleine gerechtjes, die veelal vegetarisch zijn.
Sinds een jaar heeft Groningen ook een authentiek Libanees restaurant, dat gerund wordt door Mazen Mahdi en Ali Farhat, twee Libanese heren die allebei gepokt en gemazeld zijn in het horeca vak. Mazen werkte onder andere in hotel De Jonge in Assen en Ali heeft een internationale carrière als kok achter de rug in diverse steden als Beirut, Boekarest, Luanda en Berlijn.
Restaurant Fatoush is gevestigd aan het Damsterdiep in Groningen. In de grote zaak hebben de heren de ruimte. Het restaurant is cool ingericht, met een mooie houten vloer, houten tafels en zwartleren stoelen. De tafels staan voldoende ver uit elkaar om de privacy te garanderen. Midden in het restaurant is een bar van waaruit de drankjes geserveerd worden. In het interieur is veel blauw aanwezig.
We eten op een doordeweekse avond bij Fatoush en het valt ons op dat heel wat Groningers de weg naar het restaurant weten te vinden. Het publiek is voornamelijk Nederlands, en Mahdi is daar blij mee. ‘We richten ons op een Nederlands publiek. Natuurlijk zijn mijn landgenoten en andere mensen uit het Midden-Oosten ook van harte welkom.’ Overigens is de Libanese keuken in het hele Midden-Oosten (van Saoedi-Arabië tot Egypte) trendsettend.
Health freaks kunnen hun hart ophalen in Fatoush. Op de kaart staan de zogenaamde mezze, kleine hapjes, koud of warm, zeg maar een soort voorgerechten, zoals hommus (kikkererwten), baba ganoush (gegrilde aubergine), labneh (yoghurt met olijfolie) en falafel (kikkererwten met koriander) om maar een paar te noemen. Daarnaast kan men ook vis- en vleesgerechten bestellen, kalfsfilet, kip en lamsvlees, en zoals wij deden, dorade, of zalm. Voor elk wat wils dus.
We beginnen met een amuse van flinterdun, geroosterd Arabisch brood met een schaaltje hommus. Erg lekker.
We bestellen verschillende mezze: hommus, baba ganoush, rekakat (filodeegrolletjes met kaas) en falafel. Daarnaast ook nog tabouleh (gehakte peterselie met tomaat, uien en burgul), een in- en in-Libanees gerecht, de vitaminen spatten je als het ware tegemoet.
Libanees eten doe je met Arabisch brood. Er komt dan ook altijd een mandje met dat dunne brood op tafel. Als je het niet weet moet je het eigenlijk even leren. Maak een schepje van een stukje brood en schep daarmee de gerechtjes uit de schaaltjes. Nou ja, Mazen legt het graag even uit.
Na deze heerlijkheden genieten we nog van een visje, dorade, mooi geserveerd. Eén plate is voldoende voor twee personen. De dorade is bereid in de oven en daarna nog even op de gril gelegd. Zeer smaakvol. We drinken er een witte Libanese wijn bij, een blancs de blancs van Ksara. Libanon kent een zeer ontwikkelde wijnindustrie, iets van veel mensen niet weten en al helemaal niet verwachten. Bij Libanon denkt men al gauw aan oorlog en geweld, toch wordt er al sinds ca.1850 wijn verbouwd in de Bekavallei. Het wijnhuis Ksara werd in 1857 door Franse jezuïeten opgezet. Libanon heeft lang onder Franse invloed gestaan, het is dan ook niet vreemd dat de Franse cultuur zijn sporen in het land heeft nagelaten. Wat zich uit in uitstekende wijnen, prima restaurants en mooie, klassiek-Franse gebouwen in de verschillende steden.
Restaurant Fatoush is zes dagen per week geopend. Alleen op maandag gesloten. Op do., vr., za, en zo. is de zaak vanaf 12.00 uur geopend, de overige dagen vanaf 16.00 uur.
Er is plaats voor groepen van een man of vijftien tot twintig, personeelsuitjes, recepties, partijen.
Fatoush, Damsterdiep 15, Groningen, www.fatoush.nl