Foto': Suhaila Sahmarani
Restaurant Proevens is bijna een jaar actief in de Gelkingestraat en is gevestigd in het pand waarin voorheen het bekende restaurant De Parelvisser zat. Proevens is mooi ingericht met een prachtige, open keuken en biedt bij mooi weer de mogelijkheid om buiten te eten in de binnentuin achter de zaak.
Patron-cuisinier is Henk Jan Doornkamp die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft op de cruisevaart en de laatste jaren in restaurant Visvliet. Hij wordt bijgestaan door souschef Sake-Jan Boonstra en gastheer Fabian Pettinga.
De kaart van Proevens ziet er interessant uit en de gerechten zijn niet extreem hoog geprijsd met de meeste voorgerechten onder de tien euro en de hoofdgerechten (vlees, vis of vegetarisch) rond de twintig euro. In de zomer biedt Proevens een driegangenmenu voor € 28,50. ‘We weten uit ervaring dat de meeste mensen in de zomer drie gangen wel genoeg vinden. In de winter bieden we ook een viergangenmenu. Maar het staat iedereen natuurlijk vrij zoveel van de kaart te bestellen als men wil,’ aldus Fabian Pettinga. Hij vertelt enthousiast over het gebodene en weet veel over wijn. Voor deze reportage besluiten we een driegangenmenu te nemen en Pettinga stelt voor dan twee verschillende voorgerechten en twee verschillende nagerechten te serveren. Prima. We laten de keuze voor de bijbehorende wijnen aan de maître over.
Maar eerst krijgen we een amuse aangeboden die meteen de toon zet voor de verdere avond. Een ceviche (‘rauwe visschotel’) van kabeljauw, boterbonen, zeekraal, aardappelschuim en een krokant van aardpeer. Heerlijk. Bijzonder smaakvol en met de nodige fantasie in elkaar gezet. Henk Jan Doornkamp vertelt dat hij vooral met regionale producten werkt. ‘Hoewel elke moderne keuken natuurlijk een Franse basis heeft, willen we in Proevens in principe Nederlands koken met regionale producten.’ Doornkamp deed enorm veel praktijkervaring op in de cruisevaart op de Donau en natuurlijk in zijn restaurant Visvliet waar veel mensen hem van zullen kennen.
We genieten vervolgens van twee verschillende voorgerechten: gerookte kabeljauw met groene tarwe, venkel, dragon en saucisse de Panhof, én rauw gemarineerde diamanthaas met een salade van koolrabi, ingemaakte ossenstaart, tapenade van diamanthaas en een vinaigrette van ossenstaartbouillon
Bij het eerste gerecht drinken we een glaasje witte Bodegas Eidosela uit Spanje, gemaakt van de Albariño druif, een frisse, droge en ietwat kruidige witte wijn. Bij het tweede gerecht een Elzasser wijn, van Bruno Sorg, Sylvaner, een lekker volle, fruitige wijn. Dat eerste gerecht, met de groene tarwe, is fantastisch. Dat is nu met fantasie koken, het gerecht is heerlijk licht, fris, knapperig, in één woord: geweldig. Het tweede gerecht op basis van vlees is al even mooi en fantasievol. Ook fris op deze hete zomeravond en de volle witte Sylvaner vormt er een perfecte combinatie mee.
De porties zijn ook precies goed, niet te veel, niet te weinig. Mooi.
Ook twee hoofdgerechten dus. Kalfslende, spekbonen, aardappelmuffin, groene kool, cantharellen en een rode wijn jus, met daarbij een wijn uit de Languedoc, van Gayda, een donkere, fruitige, wijn met een zachte afdronk.
Het vlees is zeer zacht, bijna romig van smaak. Hier wordt niet op kwaliteit bezuinigd. Je merkt dat de chefkok heel veel werk besteed aan de gerechten. Het is bij Proevens niet even bakken en braden en klaar is Kees. De gerechten zijn heel bewerkelijk
Als tweede gerecht vis: scholfilet met Zoutkamper garnalen, rode wijn risotto, komkommer, zeekraal, en een pesto van maggie plant. De wijn daarbij van Ricard, een Sauvignon met tonen van vers fruit, een volle, frisse wijn.
Wat moeten we daar nog van zeggen: een vers stuk vis, lekkere garnaaltjes, zeekraal en komkommer om het af te maken. Genieten geblazen dus.
Tenslotte nog het dessert, een bavarois van yoghurt, aardbeiparfait, aardebeien geparfumeerd in jasmijn, schuimpjes en een gel van munt. Het wordt wat eentonig, deze lofzang, maar ook hier krijgen we weer te maken met smaken die we nog niet kennen, origineel en verrukkelijk.
Proevens in de Gelkingestraat is wat ons betreft één van de betere restaurants in de stad Groningen. Een restaurant dat eruit springt door de aandacht en het werk dat besteed wordt aan de gerechten, die zonder meer origineel en smakelijk zijn. Prijs-kwaliteit helemaal in balans. Veel waar voor je geld. www.proevens.nl
Restaurant Proevens
Gelkingestraat 58
9711 NE Groningen
050-368 6044
[email protected]