Je proeft dat het allemaal ter plekke uit verse producten wordt bereid. Zeer smaakvol.
Tekst Gerrit Brand
Fotografie Suhaila Sahmarani
Het is een gewone dinsdagavond in augustus en het is druk in restaurant Thai Jasmine aan het Gedempte Zuiderdiep. We zijn hier al zo vaak langs gelopen dat het tijd werd nu eindelijk eens in dit authentiek Thaise restaurant te gaan eten. Eigenaresse Angie Saengswang begon ruim tien jaar geleden met een paar tafeltjes en inmiddels mag de zaak zich in een grote vaste gastenkring verheugen. Het is ons snel duidelijk waarom.
De zaak is gevestigd in een ruim, licht pand met een hoog plafond wat een extra ruim gevoel geeft. Er is een open keuken zodat je de mensen in de keuken voortdurend druk in de weer ziet. Boven is nog een extra verdieping, waar eventueel gezelschappen apart kunnen eten. We kijken even op de website van Thai Jasmine en lezen dat ‘het willen zorgen voor een ander een belangrijke drijfveer geweest is voor het openen van het restaurant. Vanuit boeddhistisch ideaal zijn goeddoen en zorgdragen voor een ander de hoogste waarden die een mens kan nastreven. Dit is tot op de dag van vandaag de leidraad van het restaurant.’ Dat blijkt: de bediening is supervriendelijk.
De zaak is mooi ingericht met houten tafels en ‘leren’ stoelen die erg goed zitten. Wij zitten aan het raam met uitzicht op de Gelkingestraat. Dat is leuk, want die straat loopt vanaf de Grote Markt wat af en de vloer van het restaurant is lager gelegen dan het niveau van de straat, waardoor je een uniek uitzicht hebt op de voorbijgangers.
De menukaart is vrij uitgebreid en er staan verschillende menu’s op (geprijsd tussen €25,95 en €30,95). Verder is het natuurlijk ook mogelijk losse gerechten te bestellen, verschillende voorgerechten (appetizers), soepen, salades, bijgerechten. Een hoofdgerecht heb je al vanaf € 13,95. Prijzen lopen op tot € 19,50.
Op de menukaart staat met behulp van kleine rode pepertjes als symbolen aangegeven hoe scherp de verschillende gerechten zijn. Dat is beslist niet overbodig want als je niet van al te scherp eten houdt, blijf dan weg van de gerechten met meer dan één pepertje op de kaart. Ik weet er alles van want in het viergangenmenu dat we genoten zat, in de soep, een rood pepertje dat ik, per ongeluk, flink kapot kauwde waardoor me al snel de tranen in de ogen sprongen en mijn hoofd leek te ontploffen, terwijl mijn mond volkomen in brand stond. Het duurde wel even voordat het vuur weer geblust was (met wat suiker, op aanraden van het personeel; het helpt echt) en ik weer normaal verder kon eten.
Dat eten bij Thai Jasmine is geweldig. Je proeft dat het allemaal ter plekke uit verse producten wordt bereid. Zeer smaakvol. We aten van alles, om te beginnen een keuze uit verschillende appetizers met lekkere sausjes, vervolgens een Tom Poh Taek soep, met zeevruchten, die soep waar die hete peper inzat, maar dat neemt niet weg dat het een heerlijke soep is, die ik iedereen zou willen aanraden.
Daarna kregen we een keuze uit verschillende hoofdgerechten: Phad Prik Sod Koong (garnalen), Phad Kratiam Prik Thai Nena (dun gesneden, gebakken ossenhaas), Kaeng Kiew Wankaik (kip), Plaa Raad Prik (een hele vis, in dit geval dorade) en Som Tum Jay (saldade).
Even een paar opvallende zaken uitgelicht: die witte rijst smaakt echt heel erg lekker, geen idee waarnaar precies (kokos?) maar het is anders dan anders. Er zitten veel groentes, zoals peultjes, haricot verts, uitjes en dergelijke bij de gerechten. Light dus. De vis is voortreffelijk, zo heb je dorade nog nooit gegeten, een beetje zoetig. We proeven ook kruiden die je anders niet veel aantreft. Koriander onder andere. Naarmate je meer at van die vis werd hij alleen maar lekkerder. De ossenhaas was ook voortreffelijk, met fijne peperkorrels, heel dun gesneden en mooi bruin gebakken. Fantastisch. We begrijpen nu waarom het in Thai Jasmine altijd zo druk is: de kwaliteit is hoog, de smaak fantastisch en de prijzen niet te hoog. Bovendien is het er nog gezellig ook in de zaak. Eigenaresse Angie is zelf voortdurend in de keuken bezig om alles in goede banen te leiden. Je merkt dat hier efficiënt en professioneel gewerkt wordt. Ook de bediening verdient een pluim.
Het nagerecht bestaat uit Kao Nieaw Mamnang (mango met sticky rijst) en I-tim Todd (gebakken ijs). IJs met een krokante buitenkant. Die mango met kleverige rijst is ook geweldig. Het is echt genieten bij Thai Jasmine. Hier komen we zeker terug. Zwaar aanbevolen. Niet voor niets bekroond met Thai Select Award en Pride of Thailand Award