Vrijdag 16 december vond de opening van de kunstexpositie van Maudy Alferink in Martiniplaza plaats. De expositie draagt de naam ‘De vrouw in al haar texturen’ en gaat over de kracht van vrouwen. Alferink gaf de eer van het doorknippen van het lintje aan Willem de Kok, algemeen directeur van Martiniplaza.
Door: Jasper de Vries
Vrijdag 16 december vond de opening van de kunstexpositie van Maudy Alferink in Martiniplaza plaats. De expositie draagt de naam ‘De vrouw in al haar texturen’ en gaat over de kracht van vrouwen. Alferink gaf de eer van het doorknippen van het lintje aan Willem de Kok, algemeen directeur van Martiniplaza. ‘Vertel me wat dit leven de moeite waard maakt’ vroeg Wim Kayzer in 1999 aan 26 kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, filosofen en musici. Dit leverde een indrukwekkende en leerzame serie televisieprogramma’s op onder de titel ‘Van de schoonheid en de troost.’ Een serie die zich zowel wat betreft de naam als de inhoud perfect in Huis ter Hansouwe had kunnen afspelen. Schoonheid is het eerste wat je ervaart wanneer je dit huis ziet liggen in het met water doorsneden land. Het enige nog overgebleven middeleeuwse Steenhuis in Drenthe.
Vrijdag 9 december ontsteken de kinderen de lampjes in de 20 meter hoge boom Tweeduizend individueel programmeerbare led lampjes worden vrijdag in het bijzijn van wethouder Joost van Keulen aangestoken. Tot en met kerst programmeert elke dag een andere groep kinderen de verlichting van de boom. Dit betekent dat de kleuren van de lampjes elke dag anders zijn. Vanaf half november kregen de kinderen tussen de zeven en twaalf jaar oud workshops over programmeren van Startup Kid. Startup Kid organiseert workshops om kinderen enthousiast te maken over techniek. De jongens en meisjes tussen de zeven en twaalf jaar oud leren over programmeren, robotica en elektronica. Het idee om de kerstboom te programmeren is gebaseerd op het Amerikaanse Made with Code waarbij meisjes uit het hele land in het bijzijn van president Obama de kerstboom voor het Witte Huis programmeerden. Het programmeren van de kerstboom is een samenwerking tussen Goldmund, Wyldebeast & Wunderliebe, de Gemeente Groningen, Groninger City Club en de SKSG Kinderopvang.
Programma Het programma op vrijdag 9 december vindt plaats op de Grote Markt in Groningen. Het begint om 17.00 uur en omvat de volgende onderdelen: · Vijftig kinderen van de SKSG Kinderopvang zingen een kerstlied · Openingswoorden van o.a. wethouder Joost van Keulen en Jacob Klaassen van Startup Kid · Ontsteking van de kerstboom · Borrel Thuis genieten met familie en vrienden van een heerlijk kerstdiner is helemaal de trend voor deze kerst. Slechts weinig mensen willen daarvoor echter de hele dag in de keuken staan. De rode portsaus uit dit hoofdgerecht kan van tevoren worden bereid en zorgt direct voor een feestelijke kerstsfeer. Met krielaardappeltjes uit de oven en wat groene asperges erbij, maakt u het helemaal af. Tot slot is de combinatie van hertenfilet met rode met Quevedo port helemaal hemels, als of er een engeltje over je tong…lees verder Na acht jaar nemen Ola Mafaalani, Ko van den Bosch, Malou Gorter, Peter Vandemeulebroecke, Jochem Stavenuiter en André Joosten afscheid van het Noord Nederlands Toneel. Van 5 t/m 9 december zijn in de Stadsschouwburg Groningen hernemingen te zien van drie hoogtepunten van de afgelopen jaren: het muzikale Low Yo Yo Stuff, het debuut van Mafaalani bij het NNT Medea en één van de meest geroemde stukken Fellini. Vanaf 1 januari 2017 neemt Guy Weizman het artistieke leiderschap over van Ola Mafaalani.
Op 1 december ontving de Groningse kunstenares Mirjam Offringa in De Nieuwe Kerk in Amsterdam de Van Lanschot Kunstprijs 2016. Ze kreeg de prijs voor haar videokunstwerk Het Contact, een drie minuten durende film, die volgens de jury heel goed de huidige tijdgeest weergeeft. De video toont een groepje van vijf mensen die in een metrostation allemaal bezig zijn met hun mobiele telefoon en dus geen oog meer hebben voor hun omgeving noch voor elkaar. Offringa: ‘Mensen worden overvoerd met prikkels en kijken niet meer om zich heen. Ze missen de schoonheid van dingen die zich in hun directe omgeving afspelen.’ Juryvoorzitter Axel Rüger, directeur Van Gogh Museum, roemde de knappe enscenering van Het Contact. ‘Het werk heeft ons vanaf het eerste beeld geïntrigeerd. Mirjam heeft de video knap geënsceneerd en hij is ook visueel erg sterk, onder meer door het gebruik van primaire, Mondriaan-achtige kleuren.’ Mirjam Offringa ziet de prijs als een erkenning van haar kunstenaarschap en een kans om haar werk meer onder de aandacht te brengen. De kunstenares liet zich voor deze video inspireren door de kleuren van het schilderij Victory Boogie Woogie, dat Mondriaan in New York schilderde. ‘Het doek gaat over de snelle stad, de snelle tijd, met al z’n voordelen en z’n nadelen. Een van die nadelen is dat mensen minder contact met elkaar hebben door de massaliteit. Dat gevoel wordt in deze huidige tijd nog eens versterkt door de digitalisering.’ In het filmpje zijn de volwassenen druk bezig met hun smartphones terwijl het enige kind in het gezelschap er verloren en eenzaam bij zit. Offringa: ‘Ik hoorde een tijd geleden een bericht op de radio dat er ouders zijn die hun kinderen op het strand kwijtraakten omdat ze zelf zo in de weer waren met hun mobiele telefoons. En laatst hoorde ik een kind vertellen dat zijn moeder helemaal geen tijd voor hem had omdat zij altijd maar op haar smartphone zat. Dat zijn toch trieste berichten. Daar heb ik de aandacht op willen vestigen met dit werk.’ Karl Guha, bestuursvoorzitter van Van Lanschot, overhandigde namens de bank de kunstprijs aan Mirjam Offringa. Haar video wordt aangekocht voor de Van Lanschot kunstcollectie en is in De Nieuwe Kerk Amsterdam te zien zijn als onderdeel van de prestigieuze Meesterwerk-serie, waarin vanaf 18 februari El Greco’s Pentecostés centraal staat. Afgelopen zomer interviewden we Mirjam Offringa voor het STAD magazine van Groningen. Wie meer over de Groningse kunstenares wil weten kan het interview hier terugvinden. Royal Opera House live: The Nutcracker Het ultieme kerstgevoel! Sterker nog: Kerst zou simpelweg Kerst niet zijn zonder The Nutcracker. Het klassieke kerstballet van Peter Wright wordt op donderdag 8 december uitgevoerd door The Royal Ballet in London en voor één avond live uitgezonden bij het Groninger Forum op het grote, witte doek.
|
stad Restaurantgids GroningenColumn STAD Magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:Alfa Terpstra
Androesja Ayurveda Instituut Cafe resaurant S'amuse De Coendersborg De Markt De Schoenenfabriek Greving & Greving Hanze Huis Honda Borghstede Hotel Corps de Garde JB Menswear Kosadome Martiniziekenhuis Mazda Terpstra Media Markt NAG Nul50 Interieur Opel Wander Van der Gang Watches Verroest Restaurant de Kleine Heerlijkheid Restaurant de Pauw Restaurant Thai Jasmine Restaurant Weeva Archives
Januari 2025
|