tel:   06 5083893  info@stadmagazine.nl
  STAD   Magazine  voor  Groningen
  • Stad
    • Stad Magazine
    • Youtube
    • Groninger Forum (bioscoop)
  • Reportages & Interviews
    • Groninger Markten
    • Sport
    • Winkels
    • Mode
    • Student in Kamer
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Wonen
    • Muziek
    • Kunstkrant.nl
    • Theater
  • Wheels
  • Blogs & Columns
    • Anne Kuik
    • Gerrit Brand
    • Frans Oosterbaan
    • Katelijne Nieuwenhuijsen
    • Liesbeth Poortman
    • Patrick Krop
    • Ronald Ohlsen
    • Piet van Dijken
    • Winfried Zwier
  • Contact Us

Sociale zorginstelling met een oesterzwambitterbal

3/12/2015

Comments

 
Foto
Tekst: Charissa Pestman
Fotografie: Suhaila Sahmarani
​

September 2014 was het startsein van een experiment met oesterzwammen in oude zeecontainers. Het betrof een proefopstelling op het Ebbingekwartier bij M0Bi Valley als onderdeel van P0rtaal. M0bi is het onderzoeks-, proces- en ontwikkelLAB van NP3 waar onder andere kunstenaars, wetenschappers, onderzoekers, technici, studenten en vindingrijke burgers nauw samenwerken aan nieuwe oplossingen in veranderende tijden. P0rtaal was een tentoonstelling in het kader van de officiële opening van het DUO/Belastingdienst pand. 
DUO en de Belastingdienst leveren namelijk een zware taak aan het gehele proces: veel koffie drinken, met als resultaat ruim 400 kilo koffiedik per dag. Alle koffiedik wordt gebruikt voor het kweken van de oesterzwammen. Oesterzwamkwekerij De Zwammerij is de eerste die een samenwerkingsverband heeft op het gebied van het hergebruik van koffiedik met overheidsinstellingen en gebaseerd op het principe van de Blue Economy. Dit concept is bedacht door de bekende wetenschapper Gunter Pauli, een combinatie van ecologische, sociale en economische duurzaamheid.

Inmiddels heeft initiatiefnemer en ondernemer Harrie de Vries, samen met startend ondernemer Peter Kruijt, een nieuwe locatie voor De Zwammerij, in gebruik genomen en wel bij de ecologische zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren. Geert Naber (algemeen manager van De Mikkelhorst) vertelt ons:  ‘Bij De Mikkelhorst bieden wij mensen met verschillende achtergronden een fijne werkplek.’  Denk aan achtergronden als een verstandelijke of fysieke beperking, een niet-aangeboren hersenletsel, een burn-out of mensen die een (tijdelijke) afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Vijftien jaar geleden gingen de deuren open van De Mikkelhorst, anno 2015 heeft De Mikkelhorst vijfenvijftig deelnemers met zes begeleiders. Naber geeft aan: ‘Het is heel bijzonder en uniek dat zoveel verschillende mensen met elkaar samenwerken, het werk bindt de mensen en groep.’ Samen wordt er gestreefd naar een sociaal- een financieel rendement. Het sociale rendement wordt bijvoorbeeld ingevuld door te tuinieren bij oudere mensen. De Mikkelhorst bezit tevens een winkel waar streekproducten worden verkocht. Zoals Groningse bieren, vlees en door de deelnemers zelf gemaakte sjaals en kunstwerken.

De Vries en Kruijt hebben voor De Mikkelhorst gekozen omdat: ‘De mogelijkheden oneindig zijn met zo`n mooie locatie.’
‘Geld verdienen staat niet op de voorgrond, het gaat om elkaar iets gunnen,’ aldus de Vries. De oesterzwammen zijn eerlijke producten omdat er met koffiedik wordt gewerkt. ‘ We hebben geen commercieel oogpunt maar vooral sociaal en dat past juist zo goed bij De Mikkelhorst.’
Van alle gekweekte oesterzwammen zijn er oesterzwambitterballen gemaakt. Harrie de Vries heeft met zijn Zwammobiel op verschillende food festivals gestaan en met succes. De oesterzwambitterballen gingen als warme broodjes over de toonbank.

Peter Kruijt heeft zijn zinnen gezet op het organiseren van verschillende workshops zoals het kweken van paddenstoelen. Daarbij wil Kruijt oesterzwammen gaan kweken met stro. Het stro zal eerst moeten weken in een waterbad van 80 graden Celsius waardoor de schimmels gedood zullen worden. Vervolgens kan het stro gebruikt worden als kweekmiddel. Na drie oogsten met stro wordt het veevoer. Peter vertelt: ‘Wat blijkt uit een Engels onderzoek? Het vee dat stro kreeg te eten, dat gebruikt werd voor het kweken van oesterzwammen, was gezonder dan het vee dat ander eten kreeg.’
Tijdens de workshops wordt er geleerd hoe er vuur gemaakt kan worden zonder moderne hulpmiddelen. Het leeraspect is dat er teveel wordt weggegooid en dat is met meer productkennis niet nodig. Dit heeft overigens weer een bruggetje naar het Blue Economy concept.

Op het moment zijn de heren en de deelnemers van De Mikkelhorst bezig met een nieuwe kweek oesterzwammen. Het proces duurt zes á zeven weken waarvan de eerste drie weken de kweekzak in het donker moet hangen met een temperatuur tussen 10 tot 18 graden. Na de eerste drie weken heeft het meer licht, zuurstof en vocht nodig bij een temperatuur van 20 graden. De deelnemers besproeien de zakken dagelijks een aantal keer met de hand om zo de verbinding weer te kunnen leggen tussen het sociale aspect van De Zwammerij en De Mikkelhorst. De kweek gaat drie oogsten mee waarna het zeer voedzame compost wordt.

Een deel van de oogst zal verkocht worden in de winkel van De Mikkelhorst en het andere deel wordt gebruikt voor de oesterzwambitterbal. Deze kunnen geproefd worden op 9 december tijdens de kerstmarkt op De Mikkelhorst van 13.30 tot 18.00 uur. Niet alleen de oesterzwambitterballen zijn verkrijgbaar maar ook vele andere zelfgemaakte lekkernijen, kerstbomen en leuke snuisterijen. Het eigen koor van de Mikkelhorst treedt op en er zijn leuke activiteiten voor kinderen.

Voor meer informatie over De Zwammerij zie de website van Harrie de Vries: www.hoogelandcatering.nl/de-zwammerij
​

En meer willen weten over De Mikkelhorst, bekijk dan de website: www.mikkelhorst.nl
Comments

    stad Restaurantgids Groningen

    Foto
    Klik hier op de foto om door de gids te bladeren
    Picture
    Stad Reportages
    Column

    * Katelijne Nieuwenhuijsen
    4 mijl: je weet maar nooit

    * Piet van Dijken
    Barricade

    * Frans Oosterbaan
    MARTINI en UMCG

    * Ben warner 
    De zondag is geen kopie.

    * Ronald Ohlsen
    Een schaap en Jozef

    * Winfried Zwier 
    De nieuwe oostzijde, balanceren op een koord.

    * Anne Kuik  
    Mens erger een ander niet 

    * Liesbeth Poortman
    Neppsycholoog
    Foto

    STAD Magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

    Alfa Terpstra
    Androesja
    Ayurveda Instituut
    ​
    Cafe resaurant S'amuse  
    ​De Coendersborg
    De Markt
    De Schoenenfabriek
    Greving & Greving
    Hanze Huis
    ​Honda Borghstede
    Hotel Corps de Garde
    JB Menswear
    ​Kosadome
    Martiniziekenhuis
    Mazda Terpstra
    Media Markt
    ​NAG
    Nul50 Interieur
    ​Opel Wander
    Van der Gang Watches
    Verroest
    Restaurant de Kleine Heerlijkheid
    Restaurant de Pauw
    Restaurant Thai Jasmine 
    Restaurant Weeva

    Picture

    Archives

    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    Maart 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    November 2013

    Tweets van @stadmagazine
    Groninger Forum

    RSS-feed

      Contact     
STAD is hét lifestyle magazine van Groningen, stad en provincie. Van 2014 tot 2017 was het een luxe uitgevoerde stadsglossy. We zijn nu alleen online aanwezig met het magazine. Wij besteden uitgebreid aandacht aan zaken als kunst en literatuur, wonen, eten en drinken, en in het bijzonder aan mode in de vorm van zelfgemaakte reportages. Zie ook onze website, stadmagazine.nl, en Facebook en Twitter voor nieuwsupdates.
STAD is voor iedereen die geinteresseerd is in lifestyle, kunst en cultuur in stad en ommeland. 


Stadmagazine  Officiële Website Copyright ©STADMAGAZINE.NL 2014 / 2018
All rights reserved. 
Stadmagazine.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen
tel:   0503050022  
Mobiel:             031 (0)6 50831893
E-mailadres:     info@stadmagazine.nl
                
                  
Links
www.brand-communications.nl
www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl
www.executivediner.nl