De Borg ziet er prachtig uit. ‘De meubels zijn niet allemaal van hoe het er voor 1953 precies uitzag,’ vertelt onze gids Liselotte, ‘de gemeente heeft toen de Borg gekocht en de familie Van Bolhuis die hier toen woonde verkocht het merendeel van hun inboedel.’ De pompeuze schouwen, stoelen, banken en ander decors komen van andere rijke huizen in de buurt van Groningen. De inrichting is dus wel degelijk zoals het had kunnen zijn. In een van de kamers is een deel behang een stuk feller goud dan de rest van de krullen die de muur versieren. ‘Dit stuk behang hebben wij vervangen. Vandaar dat het minder vergeeld is.’ Liselotte wijst naar de rest van de muur, die er oud, maar nog steeds prachtig uitziet. ‘De vleermuizen kwamen door de muur heen en maakte het behang kapot. Gelukkig vonden we in een kast nog een stuk van het originele behang.’ De vleermuizen zijn inmiddels verhuist naar een verdieping lager en vinden nu een paar keer per jaar hun heil in de kelder van het steenhuis. De kelder kunnen we voor een deel bekijken. Voor een ander deel moet je een helm opzetten, de mensen van Verhildersum willen hun gasten zo veel mogelijk vrijheid geven tijdens het bezichtigen van de Borg.
Weer buiten nemen we een zandpad richting de Museumboerderij. We lopen langs de boomgaard van Verhildersum. In de collectietuin, zijn unieke fruitrassen die in de 19e eeuw in Groningen groeiden en bekend waren. De rassen die hier gepland zijn waren voor 1850 al bekend. Verderop wordt er tegenwoordig ook vlas verbouwd. Alles op ecologische wijze. Dit sluit aan bij de tijdsfeer waarin de borg en de directe omgeving zijn ingericht. Elke derde zaterdag van de maand worden seizoensgebonden producten uit deze tuinen maar ook uit de rest van de streek verkocht op de Streekmarkt.
Een stukje verder lopen we langs het arbeidershuisje. Het huisje stond in de negentiende eeuw aan de Hoornsevaart en werd bewoond door landarbeider Jacob de Vries met zijn gezin. Maar geeft nu een goede indruk van de manier waarop minder bedeelden in die tijd leefden. Meer stukken op het landgoed zijn niet van oorsprong daar te vinden geweest, maar van elders weggehaald. Echter wel echt uit de negentiende eeuw. In een witte poort waar we een stukje verderop onderdoor lopen zitten bovenin duivenkooitjes.
Aan het eind van de korte wandeling staan we voor de Museumboerderij. Op het moment dat wij er zijn wordt er in de nieuwe schuur van het gebouw de expositie van H.N. Werkman en de Jeugd van Nu geopend. Een expositie over de kunstenaar en zijn leven in deze omgeving, mede mogelijk gemaakt door de medewerking van kinderen van verschillende basisscholen.
De oude schuur van de Museumboerderij is geheel ingericht als een Groninger boerderij in de zomer van 1870. De inrichting vertelt het verhaal over wonen en werken op de boerderij in de tijd vóór de grote landbouwmechanisatie. Hier vindt u de streekmarkt plaats en andere activiteiten zoals textieldagen.
Je bent hier wel een dagje zoet, dat is duidelijk. Een dag hiernaartoe is ook een aanrader voor kinderen, voor hen zijn speciale tochten uitgezet waarbij je met een rugzak vol hulpmiddelen zoals een verrekijker en kompas op avontuur gaat. Dit laten we inderdaad maar aan kinderen over, want wij zijn voor nu wel even verzadigd.
Landgoed Borg Verhildersum, Wierde 40 te Leens
3 april t/m 1 november 2015: dinsdag t/m zondag 10.30 - 17.00 uur
Tekst en foto's: Sterre Hurkens