tel:   06 5083893  [email protected]
  STAD   Magazine  voor  Groningen
  • Stad
  • Theater | Film
  • Reportages & Interviews
    • Kunst & Cultuur >
      • Wonen >
        • Winkels
      • Muziek
      • Kunstkrant.nl
    • Mode
    • Sport >
      • Student in Kamer
  • Boeken
  • Over ons en contact

Flinders kerstmenu: simpele lekkernijen voor de feestdagen

4/12/2014

Comments

 
Foto
In het december - januari nummer van STAD Magazine (5e editie), die vanaf 10 december in de winkel ligt, staat een prachtige culinaire reportage. Voor die reportage zijn wij samen met de chefkok van restaurant Flinders uit Groningen over de markt gelopen om een verrukkelijk kerstmenu samen te stellen. Bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Eén voor één heerlijke recepten die iedereen kan bereiden, maar er tóch uitzien als culinaire hoogstandjes. In het magazine staat de uitgebreide fotoreportage op paginanummer 70. De recepten met de bereidingswijze hebben we alvast voor u hieronder op een rijtje gezet!

Licht gebonden tomatensoep met kaneel - gamba - canapes met Montbriac

Foto
Ingredienten voor 4 personen:

Voor de soep:

1 eetlepel olijfolie
½ eetlepel tomatenpuree
1 stuks gesneden sjalotjes
1 teentje knoflook
50 gram gesneden champignons
50 gram gesneden bleekselderij
50 gram gesneden wit van prei
500 gram rijpe tomaten, in grove stukken
1 stuks pijpkaneel
5 blaadjes basilicum
5 decilter gevogeltebouillon
200 gram crème fraîche
100 gram halfgeslagen room

Voor het garnituur:
1 eetlepel bakolijfolie
8 stuks gepelde gamba’s
1 ½ sneetje geroosterd witbrood
125 gram Montbriac
2 eetlepels gehakte peterselie

Bereiding:


Verhit de olijfolie in een pan en fruit er de sjalotjes, knoflook, champignons, bleekselderij en de prei in aan, dan de ½ eetlepel tomatenpuree toevoegen en even licht ontzuren. Voeg vervolgens de in stukken gesneden tomaten toe samen met de pijpkaneel en de basilicumblaadjes. Laat dit geheel op laag vuur 10 minuten stoven en voeg vervolgens de groentenbouillon toe samen met de crème fraîche.

Laat het geheel op laag vuur gedurende 20 minuten trekken en zeef de soep en breng het op smaak met peper uit de molen en zout.

Bestrooi de gamba’s met peper uit de molen en zout, verhit in een pan met anti-aanbaklaag de olijfolie en bak ze aan beide zijden goudbruin. Snij de Montbriac in plakken, leg het op de geroosterde sneetjes witbrood en snijd deze in kleine vierkantjes. Laat de kaas in de oven een beetje smelten.

Opmaak:

Verdeel de gamba’s over 4 voorverwarmde diepe borden, maak de soep af met de geslagen room en maak het geheel schuimig met de staafmixer, schep de soep in de borden, verdeel de canapés met Montbriac over de borden en bestrooi het geheel met peterselie.

Gebraden hertenbiefstukjes - gekarameliseerd perentaartje met rozemarijn en portsaus

Foto
Benodigdheden voor 4 personen:

8 stuks hertenbiefstukjes van elk 60 gr.
130 gram roomboter
1 stuks gesnipperd sjalotje
200 gram bospaddenstoelen (shii-take, oesterzwammen, pied de mouton, cantharellen, etc.)
2 stuks bosui, fijn gesneden
peper / zout / bakolijfolie

Ingrediënten gekarameliseerd perentaartje met rozemarijn:

3 stuks handperen, in zessen gesneden en zonder schil en klokhuis
6 eetlepels suiker
2 eetlepels water
25 gram roomboter
4 plakjes korstdeeg rond uitgestoken met een diameter van 4 cm.
4 kleine takjes rozemarijn

Bereidingswijze gekarameliseerd perentaartje:

Maak van het water en de suiker karamel en voeg vervolgens de stukjes peer toe, laat deze garen tot ze half gaar zijn en schep ze uit de pan.

Beboter 4 kleine bakvormpjes (doorsnede ongeveer 7 cm.) en leg er 4 stukjes peer per vormpje in en een takje rozemarijn, vervolgens de plakjes korstdeeg inprikken met een vork en op de peer leggen.

Afbakken in een voorverwarmde oven van 200 graden C. tot de korst mooi goudbruin is. (ongeveer 10 min.)

Ingrediënten portsaus:

4 deciliter wildfond (bij voorkeur hert)
1 eetlepel rode wijnazijn
1 deciliter rode wijn 2 deciliter rode port
1 stuks gesnipperd sjalotje
½ stuks knoflookteentje
1 takje tijm
75 gram klontjes koude roomboter
bakolijfolie

Bereidingswijze saus:

Het sjalotje, knoflookteentje en het takje tijm aanzweten in de olijfolie, de rode wijnazijn, rode wijn en port toevoegen, aan de kook brengen en laten reduceren tot 1/5. Dan de wildfond erbij en verder reduceren tot de helft. Zeven en de klontjes koude boter erdoor slaan en op smaak brengen met zout.

Bereidingswijze gerecht:

Bestrooi de hertenbiefstukjes met peper uit de molen en zout en bak ze rondom goudbruin in het scheutje bakolijfolie en voeg daarna 80 gram roomboter en matig het vuur om het verbranden van de boter te voorkomen. Braad ze rondom ongeveer 5 minuten op gematigd vuur tot ze de gewenste gaarheid hebben. Verhit 50 gram roomboter in een pan, en voeg de paddenstoelen toe. Laat deze op middelhoog vuur garen, en als dit bijna klaar is, doe dan de sjalotjes en de bosui erbij. Breng het op smaak met peper uit de molen en zout.

Opmaak:

Dresseer de hertenbiefstukjes in het midden van het bord, bovenaan het bord het omgekeerde perentaartje en onderaan het bord de gebakken paddenstoelen. Schep over en om de hertenbiefstukjes de portsaus.

Taartje van vijgenmousse met spekkoek - gepocheerde gekarameliseerde vijg en yoghurtijs

Foto
Benodigdheden voor 4 personen:

4 bollen yoghurtijs
items om mee te garneren: gekonfijte sinaasappelschilletjes, krokante kletskoppen e.d.

Ingrediënten voor vijgentaartje:

1 deciliter slagroom
½ deciliter crème fraîche
25 gram suiker
4 stuks rijpe vijgen
½ deciliter rode wijn
2 blaadjes gelatine
4 plakken spekkoek van ongeveer een ½ cm dik, 19 cm lang en 4 ½ cm hoog

Ingrediënten voor gepocheerde vijgen:

4 stuks rijpe vijgen
1 deciliter rode wijn
1 deciliter jus d’orange 1 deciliter rode port
1 stuks kaneelstokje
100 gram suiker

Bereidingswijze gepocheerde vijgen:

De rode wijn, jus d’orange, rode port met de suiker en het kaneelstokje opkoken en tot de helft reduceren. Bij de vijgen aan beide kanten de kapjes eraf snijden, in het gereduceerde vocht leggen en in een oven van 180 ° C onder voortdurend bedruipen gaar maken / karameliseren.

Bereidingswijze vijgentaartje:

4 kleine ringen van 6 cm Ø, en 4 ½ cm hoog bekleden met de plakken spekkoek. De slagroom lobbig slaan. De gelatine blaadjes weken in een beetje water. De vijgen schillen, in stukjes snijden en met de rode wijn en suiker langzaam gaar stoven, net zolang tot dat de vijgen helemaal gaar zijn en uit elkaar vallen. De gare vijgen in een keukenmachine fijn malen, opkoken en de geweekte gelatine toevoegen. De vijgenmassa afkoelen, de crème fraîche erdoor roeren en de lobbig geslagen slagroom erdoor vermengen. De massa in de met spekkoek beklede vormen doen en in de koeling oplaten stijven voor minimaal 4 uur.

Bereidingswijze gerecht:

Op een bord een taartje zetten, een gekarameliseerde vijg, met een beetje aanhangend vocht, ernaast plaatsen, een quenelle ijs erbij scheppen en verder garneren met gekonfijte sinaasappelschilletjes en krokante kletskoppen e.d.
Comments

    stad Restaurantgids Groningen

    Knoptekst
    Foto
    Klik hier op de foto om door de gids te bladeren
    Picture
    Stad Reportages
    Column

    * Katelijne Nieuwenhuijsen
    4 mijl: je weet maar nooit

    * Piet van Dijken
    Barricade

    * Frans Oosterbaan
    MARTINI en UMCG

    * Ben warner 
    De zondag is geen kopie.

    * Ronald Ohlsen
    Een schaap en Jozef

    * Winfried Zwier 
    De nieuwe oostzijde, balanceren op een koord.

    * Anne Kuik  
    Mens erger een ander niet 

    * Liesbeth Poortman
    Neppsycholoog
    Foto

    STAD Magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

    Alfa Terpstra
    Androesja
    Ayurveda Instituut
    ​
    Cafe resaurant S'amuse  
    ​De Coendersborg
    De Markt
    De Schoenenfabriek
    Greving & Greving
    Hanze Huis
    ​Honda Borghstede
    Hotel Corps de Garde
    JB Menswear
    ​Kosadome
    Martiniziekenhuis
    Mazda Terpstra
    Media Markt
    ​NAG
    Nul50 Interieur
    ​Opel Wander
    Van der Gang Watches
    Verroest
    Restaurant de Kleine Heerlijkheid
    Restaurant de Pauw
    Restaurant Thai Jasmine 
    Restaurant Weeva

    Picture

    Archives

    Januari 2025
    December 2024
    November 2024
    Oktober 2024
    September 2024
    Juli 2024
    Mei 2024
    April 2024
    Maart 2024
    Januari 2024
    December 2023
    Oktober 2023
    Maart 2023
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    Maart 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    November 2013

    Tweets van @stadmagazine
    Groninger Forum

    RSS-feed

  Contact     
STAD is hét lifestyle magazine van Groningen, stad en provincie. Van 2014 tot 2017 was het een luxe uitgevoerde stadsglossy. We zijn nu alleen online aanwezig met het magazine. Wij besteden aandacht aan zaken als kunst en literatuur, wonen, eten en drinken en mode in de vorm van zelfgemaakte reportages. Zie ook onze website, stadmagazine.nl, en Facebook, Instagram en Twitter voor nieuwsupdates.
STAD is voor iedereen die geinteresseerd is in lifestyle, kunst en cultuur in Stad en Ommeland. 



Stadmagazine  Officiële Website Copyright ©STADMAGAZINE.NL 2014 / 2023
All rights reserved. 
Stadmagazine.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen
Telefoon:             031 (0)6 50831893
E-mailadres:     [email protected]
                
                  
Links

www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl