Foto’s Suhaila Sahmarani
Yvonne Hollander is een spontane, goedlachse dame die je misschien wel kent van het radioprogramma Middag Op Noord. Als er nieuws verschijnt over voeding wordt ze uitgenodigd voor de rubriek óh zit dat zo, waar ze de ins en outs van voeding bespreekt. Zo heeft ze na de zomer zelfs vijf weken lang iedere maandag om half vier een tip aan de luisteraars gegeven over hoe ze weer van die extra vakantiekilo’s af kunnen komen.
In Aruba leek het alsof ze terugging in de tijd, hoe de patiënten daar met hun ziektebeeld omgaan is heel anders dan hier. Bij terminale nierpatiënten is het dieet bepalend, waarbij het dieet afhankelijk moet zijn van het stadium van het nierfalen van de patiënt. Een arts adviseert een patiënt met beginnend nierfalen onder andere vochtverrijking en een patiënt met vergevorderd nierfalen een vochtbeperking. Voor patiënten kan dit verwarrend zijn en door de eilandcultuur, waar Yvonne over spreekt, adviseren de patiënten elkaar onderling. ‘Het leek erop dat het advies van de buurvrouw betrouwbaarder was dan het advies van de arts.’ Schokkend om te zien was voor Hollander de snackcultuur. ‘Mensen kwamen met een McDonald’s lunch en een grote cola naar hun dialyse toe, terwijl ze hun vocht moesten beperken.’
Eenmaal weer terug in Nederland en afgestudeerd richtte Yvonne bijna twee jaar geleden haar eigen bedrijf op. Ondertussen heeft ze twee locaties, een in Groningen en een in Appingedam. Wij zijn bij haar in Groningen op het kantoor. We praten over de algehele gewichtstoename in Nederland en stuitten op het bijna onbekende verschil tussen een diëtiste en een gewichtsconsulent. Bij diëtisten denkt men eigenlijk altijd aan afvallen, terwijl een diëtist veel breder is opgeleid dan dat. Er is een groot verschil tussen voedings- en dieetadviezen. De gewichtsconsulent gaat over voeding en sporten om je af te laten vallen. De diëtist kan dit ook, maar is ook gespecialiseerd in mensen met ziektes en bijbehorende medicijnen. Een diëtist weet wat de effecten van medicijnen zijn en hoe je het best je cholesterol en bloeddruk laag kunt houden door middel van voeding.
Yvonne vertelt dat ze beweging altijd meeneemt in haar consulten, ze maakt echter geen trainingsschema’s meer. Ze vindt dat je je moet concentreren op één vak, vandaar dat ze samenwerkt met fysiotherapeuten en sportscholen. Patiënten hebben hier zelfs meer baat bij, ze krijgen dan gerichte begeleiding bij het sporten in plaats van alleen een trainingsschema.
Gezond en fit zijn is helemaal hip. In het Noorderplantsoen zijn elke avond meerdere bootcamp- en hardloopgroepen te vinden. Yvonne vindt dit een positieve verandering, dat mensen te porren zijn voor zulke activiteiten. De sociale media is wel een hekelpunt, want wat is nou waarheid? Alles wordt op het internet zo vaak gekopieerd en geplakt, dit betekent echter niet dat het meteen waar is.
Een tijd lang is superfood helemaal in geweest. Yvonne zegt dat het een handig hulpmiddel kan zijn, maar dat als je basiseetpatroon niet goed is en je bijvoorbeeld alleen maar superfood eet dit niet gezond is. Eigenlijk vindt ze zelfs superfood duur en onnodig, de stoffen die erin zitten kun je ook door andere voeding binnenkrijgen.
We vallen van de ene trend in de andere. Op de televisie zijn de laatste tijd weer veel reclames voor afslankproducten te zien. Commerciële diëten noemt Hollander ze. Een goede methode om heel snel af te vallen, maar het resultaat is maar van korte duur. Mensen vallen na een maand of twee terug in hun oude patroon. Yvonne vertelt ons dat 95% van de gedragsverandering onbewust gebeurt, maar dat je met de andere 5% elke dag bezig moet zijn om te veranderen. ‘Alles valt of staat met voorbereiding’, is een tip die ze iedereen wil meegeven. Als je inplant wanneer je iets ongezonds mag eten is het veel makkelijker om het op andere momenten af te slaan. Als je de boodschappen al in huis hebt voordat je trek krijgt, zul je minder geneigd zijn om ongezonde dingen te kopen.
Voeding is iets heel persoonlijks. In grote lijnen moeten mensen dezelfde voeding eten om gezond te blijven, maar de hoeveelheden zijn altijd verschillend. Hoeveel brandstof je nodig hebt ligt aan je lengte, je gewicht, de hoeveelheid energie die je op een dag verbrandt en aan je gewoontes. Gewoontes in de breedste zin van het woord, dus niet alleen woensdag patatdag, maar ook religie en cultuur horen hierbij. Mensen die door hun geloof Koosjer of Halal eten, eten anders dan de gemiddelde kaaskop. Een dieetadvies zal dus voor iedereen anders zijn.
Yvonne wil in de toekomst haar bedrijf uitbreiden, waardoor ze zich kan focussen op managen en het bedrijf runnen. Ze vindt het leuk om verschillende dingen te doen, ze begeleidt stagiaires, onderhoudt haar bedrijf, doet de administratie, breidt haar netwerk uit, houdt contact met huisartsen, fysiotherapeuten en andere paramedici en ze probeert haar sociale media op orde te houden. Als ze haar bedrijf uitbreidt gaat ze zelf minder advies geven en gaat ze zich meer richten op de samenwerking met andere partijen. Niet alleen wil ze het bedrijf laten groeien, ze wil zichzelf ook blijven ontwikkelen. Om haar titel als diëtist te behouden staat ze ingeschreven bij het onafhankelijke kwaliteitsregister van de paramedici. Elke vijf jaar moet een ingeschreven diëtist laten zien dat ze voldoende werkervaring heeft opgedaan en voldoende bij- en nascholing heeft gevolgd. Graag zou Yvonne zich nog verder specialiseren met bijvoorbeeld een posthbo-opleiding voeding bij kanker. We mogen dus nog veel verwachten van deze gedreven vrouw.
www.yvonnehollander.nl