tel:   06 5083893  [email protected]
  STAD   Magazine  voor  Groningen
  • Stad
  • Theater | Film
  • Reportages & Interviews
    • Kunst & Cultuur >
      • Wonen >
        • Winkels
      • Muziek
      • Kunstkrant.nl
    • Mode
    • Sport >
      • Student in Kamer
  • Boeken
  • Over ons en contact

​Jenever & Gin Festival Groningen 2017

26/6/2017

Comments

 
Foto


Chef’s table bijzondere ervaring. Prachtige gerechten gecombineerd met drankjes van Hooghoudt

​
Tekst Gerrit Brand
Fotografie Suhaila Sahmarani

 
Vrijdag 23 en zaterdag 24 juni werd voor het eerst in Groningen het Jenever en Gin festival gehouden in de Der Aa-kerk. Voor de liefhebbers van deze dranken (vooral het oer-Nederlandse jenever mag weleens wat gepromoot worden) een mooie gelegenheid om bijzondere en zeldzame drankjes te proeven. Daarnaast was er ’s avonds een zgn. Chef’s Table, waar je kon genieten van exclusieve gerechten in combinatie met dranken van Hooghoudt (uut Grunn’ natuurlijk).
Foto


 
Ooit, lang geleden, werd in Nederland voor het eerst jenever gemaakt. Oorspronkelijk dronk men het als geneesmiddel, maar al snel werd er volop genoten van dit fijne drankje. Later namen de Engelsen dit van ons over, door ook te gaan distilleren met jeneverbessen. Zij gebruikten alleen neutrale alcohol, terwijl jenever van moutwijn wordt gemaakt. Zo ontstond gin. Gin kennen we allemaal en het goede nieuws is dat ook jenever met een wereldwijde comeback bezig is. Onze nationale drank is inmiddels bijna 400 jaar oud. Ooit de meest gedronken drank ter wereld, nu een openbaring voor de liefhebber.
De eerste editie van het Jenever en Gin Festival vond plaats op 23 en 24 juni in Groningen in de schitterende der Aa-kerk, een locatie die velen nog kenden van het Whiskyfestival dat daar al enkele jaren gehouden wordt. Sommige oude, op hout gelagerde jenevers zijn overigens net whisky’s dus die link ligt er voor de liefhebbers wel.
Op het Jenever en Gin festival werd het beste dat Nederland op het gebied van distilleren te bieden heeft getoond en uit de rest van de wereld waren tientallen merken aanwezig om zich te presenteren. Wie dat wilde kon behalve proeven zich ook inschrijven voor verschillende seminars en workshops. Bovendien was er lekker eten te proeven bij de foodtrucks.
Voor een bedrag van 25 euro (aan de deur, in de voorverkoop was het goedkoper) kreeg je een proefglaasje en kon je die avond naar hartenlust jenever en gin proeven. Je kon zelfs uit verschillende modellen glaasjes kiezen. En wat je proefde kon je bijhouden in de Jenever & Gin Guide die je bij binnenkomst ook in ontvangst kon nemen.
 
 




Ooit, lang geleden, werd in Nederland voor het eerst jenever gemaakt. Oorspronkelijk dronk men het als geneesmiddel, maar al snel werd er volop genoten van dit fijne drankje. Later namen de Engelsen dit van ons over, door ook te gaan distilleren met jeneverbessen. Zij gebruikten alleen neutrale alcohol, terwijl jenever van moutwijn wordt gemaakt. Zo ontstond gin. Gin kennen we allemaal en het goede nieuws is dat ook jenever met een wereldwijde comeback bezig is. Onze nationale drank is inmiddels bijna 400 jaar oud. Ooit de meest gedronken drank ter wereld, nu een openbaring voor de liefhebber.
De eerste editie van het Jenever en Gin Festival vond plaats op 23 en 24 juni in Groningen in de schitterende der Aa-kerk, een locatie die velen nog kenden van het Whiskyfestival dat daar al enkele jaren gehouden wordt. Sommige oude, op hout gelagerde jenevers zijn overigens net whisky’s dus die link ligt er voor de liefhebbers wel.
Op het Jenever en Gin festival werd het beste dat Nederland op het gebied van distilleren te bieden heeft getoond en uit de rest van de wereld waren tientallen merken aanwezig om zich te presenteren. Wie dat wilde kon behalve proeven zich ook inschrijven voor verschillende seminars en workshops. Bovendien was er lekker eten te proeven bij de foodtrucks.
Voor een bedrag van 25 euro (aan de deur, in de voorverkoop was het goedkoper) kreeg je een proefglaasje en kon je die avond naar hartenlust jenever en gin proeven. Je kon zelfs uit verschillende modellen glaasjes kiezen. En wat je proefde kon je bijhouden in de Jenever & Gin Guide die je bij binnenkomst ook in ontvangst kon nemen. 

​

Chef’s Table
Een deel van de Der Aa-Kerk werd zowel op de vrijdag- als op de zaterdagavond omgebouwd tot Michelinsterren restaurant. Deze speciale editie van Chef’s Table werd georganiseerd door Hooghoudt i.s.m. Michelinsterrenchef Steven Klein Nijenhuis van Herberg Onder de Linden in Aduard en collega Chef-eigenaar Jeroen Sportel van Bistro Vive la Vie in Groningen, eveneens aanbevolen door de Michelingids.
Steven en Jeroen hadden de beste ingrediënten en combinaties geselecteerd voor een hoogwaardig Menu Geniévre Gastronomique, waarbij jenever een belangrijke rol speelde. Wij genoten van een avondvullend, met diverse voorgerechtjes, amuses en gangen. In goed gezelschap overigens, want we hadden gezellige en interessante tafelgenoten. Ook belangrijk.
Wat kregen we voorgeschoteld? Een greep uit het gebodene: Hollandse nieuwe met ‘kaviaar’ van korenwijn en witte soya met shiso desemtoast. Makreel op zeewiercracker met makreel, jeneverbes en wakame. Een amuse kopstoot: IJs van Bax session ale met sour van jenever. Combinatie van zalm, oester, radijs, karnemelk en dille & oester etc. Gekonfijte kabeljauw met kreeft, tamme eend met eendenlever, korenwijn 4 jaar gelagerd, etc etc. Bekijk de foto’s en je zult onmiddellijk zien dat het smullen was.
Het Chef’s tabel diner kostte trouwens € 99,00 maar was die prijs alleszins waard. Heel bijzonder. Het enige waar je voor moest waken was dat je niet veel te veel ging drinken, want de drankjes waren bijzonder lekker en van topkwaliteit. Laat ik op deze plaats meteen maar melden dat ik ondanks de ruime alcoholconsumptie de volgende dag geen spoor van een kater had. Goed, zuiver spul dus, die jenever en gin van Hooghoudt. Chef’s Table werd georganiseerd met support van Hanos.
Het Jenever en Gin Festival was wat ons betreft een groot succes en mag volgend jaar weer op de agenda komen te staan.

Comments

    stad Restaurantgids Groningen

    Knoptekst
    Foto
    Klik hier op de foto om door de gids te bladeren
    Picture
    Stad Reportages
    Column

    * Katelijne Nieuwenhuijsen
    4 mijl: je weet maar nooit

    * Piet van Dijken
    Barricade

    * Frans Oosterbaan
    MARTINI en UMCG

    * Ben warner 
    De zondag is geen kopie.

    * Ronald Ohlsen
    Een schaap en Jozef

    * Winfried Zwier 
    De nieuwe oostzijde, balanceren op een koord.

    * Anne Kuik  
    Mens erger een ander niet 

    * Liesbeth Poortman
    Neppsycholoog
    Foto

    STAD Magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

    Alfa Terpstra
    Androesja
    Ayurveda Instituut
    ​
    Cafe resaurant S'amuse  
    ​De Coendersborg
    De Markt
    De Schoenenfabriek
    Greving & Greving
    Hanze Huis
    ​Honda Borghstede
    Hotel Corps de Garde
    JB Menswear
    ​Kosadome
    Martiniziekenhuis
    Mazda Terpstra
    Media Markt
    ​NAG
    Nul50 Interieur
    ​Opel Wander
    Van der Gang Watches
    Verroest
    Restaurant de Kleine Heerlijkheid
    Restaurant de Pauw
    Restaurant Thai Jasmine 
    Restaurant Weeva

    Picture

    Archives

    Januari 2025
    December 2024
    November 2024
    Oktober 2024
    September 2024
    Juli 2024
    Mei 2024
    April 2024
    Maart 2024
    Januari 2024
    December 2023
    Oktober 2023
    Maart 2023
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    Maart 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    November 2013

    Tweets van @stadmagazine
    Groninger Forum

    RSS-feed

  Contact     
STAD is hét lifestyle magazine van Groningen, stad en provincie. Van 2014 tot 2017 was het een luxe uitgevoerde stadsglossy. We zijn nu alleen online aanwezig met het magazine. Wij besteden aandacht aan zaken als kunst en literatuur, wonen, eten en drinken en mode in de vorm van zelfgemaakte reportages. Zie ook onze website, stadmagazine.nl, en Facebook, Instagram en Twitter voor nieuwsupdates.
STAD is voor iedereen die geinteresseerd is in lifestyle, kunst en cultuur in Stad en Ommeland. 



Stadmagazine  Officiële Website Copyright ©STADMAGAZINE.NL 2014 / 2023
All rights reserved. 
Stadmagazine.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen
Telefoon:             031 (0)6 50831893
E-mailadres:     [email protected]
                
                  
Links

www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl