Chef’s table bijzondere ervaring. Prachtige gerechten gecombineerd met drankjes van Hooghoudt
Tekst Gerrit Brand
Fotografie Suhaila Sahmarani
Vrijdag 23 en zaterdag 24 juni werd voor het eerst in Groningen het Jenever en Gin festival gehouden in de Der Aa-kerk. Voor de liefhebbers van deze dranken (vooral het oer-Nederlandse jenever mag weleens wat gepromoot worden) een mooie gelegenheid om bijzondere en zeldzame drankjes te proeven. Daarnaast was er ’s avonds een zgn. Chef’s Table, waar je kon genieten van exclusieve gerechten in combinatie met dranken van Hooghoudt (uut Grunn’ natuurlijk).
Ooit, lang geleden, werd in Nederland voor het eerst jenever gemaakt. Oorspronkelijk dronk men het als geneesmiddel, maar al snel werd er volop genoten van dit fijne drankje. Later namen de Engelsen dit van ons over, door ook te gaan distilleren met jeneverbessen. Zij gebruikten alleen neutrale alcohol, terwijl jenever van moutwijn wordt gemaakt. Zo ontstond gin. Gin kennen we allemaal en het goede nieuws is dat ook jenever met een wereldwijde comeback bezig is. Onze nationale drank is inmiddels bijna 400 jaar oud. Ooit de meest gedronken drank ter wereld, nu een openbaring voor de liefhebber.
De eerste editie van het Jenever en Gin Festival vond plaats op 23 en 24 juni in Groningen in de schitterende der Aa-kerk, een locatie die velen nog kenden van het Whiskyfestival dat daar al enkele jaren gehouden wordt. Sommige oude, op hout gelagerde jenevers zijn overigens net whisky’s dus die link ligt er voor de liefhebbers wel.
Op het Jenever en Gin festival werd het beste dat Nederland op het gebied van distilleren te bieden heeft getoond en uit de rest van de wereld waren tientallen merken aanwezig om zich te presenteren. Wie dat wilde kon behalve proeven zich ook inschrijven voor verschillende seminars en workshops. Bovendien was er lekker eten te proeven bij de foodtrucks.
Voor een bedrag van 25 euro (aan de deur, in de voorverkoop was het goedkoper) kreeg je een proefglaasje en kon je die avond naar hartenlust jenever en gin proeven. Je kon zelfs uit verschillende modellen glaasjes kiezen. En wat je proefde kon je bijhouden in de Jenever & Gin Guide die je bij binnenkomst ook in ontvangst kon nemen.
Ooit, lang geleden, werd in Nederland voor het eerst jenever gemaakt. Oorspronkelijk dronk men het als geneesmiddel, maar al snel werd er volop genoten van dit fijne drankje. Later namen de Engelsen dit van ons over, door ook te gaan distilleren met jeneverbessen. Zij gebruikten alleen neutrale alcohol, terwijl jenever van moutwijn wordt gemaakt. Zo ontstond gin. Gin kennen we allemaal en het goede nieuws is dat ook jenever met een wereldwijde comeback bezig is. Onze nationale drank is inmiddels bijna 400 jaar oud. Ooit de meest gedronken drank ter wereld, nu een openbaring voor de liefhebber.
De eerste editie van het Jenever en Gin Festival vond plaats op 23 en 24 juni in Groningen in de schitterende der Aa-kerk, een locatie die velen nog kenden van het Whiskyfestival dat daar al enkele jaren gehouden wordt. Sommige oude, op hout gelagerde jenevers zijn overigens net whisky’s dus die link ligt er voor de liefhebbers wel.
Op het Jenever en Gin festival werd het beste dat Nederland op het gebied van distilleren te bieden heeft getoond en uit de rest van de wereld waren tientallen merken aanwezig om zich te presenteren. Wie dat wilde kon behalve proeven zich ook inschrijven voor verschillende seminars en workshops. Bovendien was er lekker eten te proeven bij de foodtrucks.
Voor een bedrag van 25 euro (aan de deur, in de voorverkoop was het goedkoper) kreeg je een proefglaasje en kon je die avond naar hartenlust jenever en gin proeven. Je kon zelfs uit verschillende modellen glaasjes kiezen. En wat je proefde kon je bijhouden in de Jenever & Gin Guide die je bij binnenkomst ook in ontvangst kon nemen.
Chef’s Table
Een deel van de Der Aa-Kerk werd zowel op de vrijdag- als op de zaterdagavond omgebouwd tot Michelinsterren restaurant. Deze speciale editie van Chef’s Table werd georganiseerd door Hooghoudt i.s.m. Michelinsterrenchef Steven Klein Nijenhuis van Herberg Onder de Linden in Aduard en collega Chef-eigenaar Jeroen Sportel van Bistro Vive la Vie in Groningen, eveneens aanbevolen door de Michelingids.
Steven en Jeroen hadden de beste ingrediënten en combinaties geselecteerd voor een hoogwaardig Menu Geniévre Gastronomique, waarbij jenever een belangrijke rol speelde. Wij genoten van een avondvullend, met diverse voorgerechtjes, amuses en gangen. In goed gezelschap overigens, want we hadden gezellige en interessante tafelgenoten. Ook belangrijk.
Wat kregen we voorgeschoteld? Een greep uit het gebodene: Hollandse nieuwe met ‘kaviaar’ van korenwijn en witte soya met shiso desemtoast. Makreel op zeewiercracker met makreel, jeneverbes en wakame. Een amuse kopstoot: IJs van Bax session ale met sour van jenever. Combinatie van zalm, oester, radijs, karnemelk en dille & oester etc. Gekonfijte kabeljauw met kreeft, tamme eend met eendenlever, korenwijn 4 jaar gelagerd, etc etc. Bekijk de foto’s en je zult onmiddellijk zien dat het smullen was.
Het Chef’s tabel diner kostte trouwens € 99,00 maar was die prijs alleszins waard. Heel bijzonder. Het enige waar je voor moest waken was dat je niet veel te veel ging drinken, want de drankjes waren bijzonder lekker en van topkwaliteit. Laat ik op deze plaats meteen maar melden dat ik ondanks de ruime alcoholconsumptie de volgende dag geen spoor van een kater had. Goed, zuiver spul dus, die jenever en gin van Hooghoudt. Chef’s Table werd georganiseerd met support van Hanos.
Het Jenever en Gin Festival was wat ons betreft een groot succes en mag volgend jaar weer op de agenda komen te staan.