Fotos: Suhaila Sahmarani
Heb jij wel eens nagedacht over de kwaliteit van koffie? Douwe Stelpstra en Emiel Driesten gingen op zoek naar de beste koffie in noord Nederland. Ze waren er niet in geslaagd om verse koffie te vinden en besloten om zelf te gaan experimenteren met het branden van koffiebonen.
De ochtendmens wordt er rustig mee wakker tijdens het lezen van de krant, de student kan na een kopje weer door met studeren en voor veel mensen is het een reden om even op bezoek te gaan bij vrienden. ‘Kopje koffie?’ Ja, dat drinken wij graag in Nederland.
Uit nieuwsgierigheid begonnen ze zelf met het branden van koffiebonen in een soort kleine popcornmachine. Met een theaterachtergrond (Emiel) en een sociaal juridische achtergrond (Douwe) viel er nog veel te leren op het gebied van koffiebonen. Het beviel hen goed en ze gingen experimenteren met een grotere popcornpan en later gingen ze er zelfs mee op evenementen staan. Hier bleven ze niet onopgemerkt. De klanten waren enthousiast over de koffie en dezelfde vragen kwamen steeds naar voren: ‘Waar is jullie winkel?’ en ‘Waar kan ik deze koffie kopen?’
‘De vragen bleven hangen in ons achterhoofd en we kregen steeds meer de kriebels om een bedrijf te gaan beginnen. Toen ik hoorde dat mijn contract bij mijn vorige werkgever niet meer werd verlengd dacht ik: waarom niet?’ vertelt Douwe met een lach op zijn gezicht. ‘Het enige wat ik jammer vind is dat wij niet zelf de contacten leggen met de boeren, daar hebben we een tussenhandelaar voor. Dat leek mij ook wel interessant, maar ja we hebben hier natuurlijk ook heel leuk werk.’
De tussenhandelaar legt contacten met boeren over de hele wereld. Zo kopen Stelpstra en Driesten koffiebonen uit landen als Ethiopië, Kenia, Indonesië, Rwanda, Colombia en Brazilië. ‘Er zijn heel veel koffieboeren, maar dat betekent niet dat ze allemaal goed zijn,’ legt Douwe uit. ‘Veel boeren krijgen een vaste prijs voor de kwaliteit die ze leveren, die overigens wordt gecontroleerd op hoe de bonen er uit zien en niet op hoe ze smaken. Het is vaak niet veel wat de boeren er aan verdienen, daarom planten ze zoveel mogelijk op hun stuk land en dat kan ten koste gaan van de smaak van de bonen en het milieu. Wel zijn er een aantal gespecialiseerde koffieboeren, die weten precies hoe ze de bonen moeten planten en verzorgen.’
Het branden van de bonen zijn de heren ondertussen aardig in gespecialiseerd. Hun laatste grote investering was de twaalf kilo brander Probatone P12. Een heel mooi en groot apparaat, aangeschaft in Duitsland, waar veel bonen tegelijk in kunnen. ‘Voor de prijs van dat apparaat kan je een mooie auto kopen’ lacht Douwe. Omdat de vraag naar hun bonen steeds groter wordt neemt dit apparaat veel last van hun schouders. ‘We kunnen nu veel meer tegelijk branden en we kunnen het ook nog eens met de laptop besturen,’ Douwe laat de grafieken op zijn laptop zien die de temperaturen meten. ‘Het is wel belangrijk om er bij te blijven, om te luisteren en te ruiken. Het is toch elke keer anders, bijna geen enkel recept is hetzelfde.’
De koffie wordt veel gekocht door restaurants en cateraars. Voor particulieren is de koffie te koop via internet. Verder geven Douwe en Emiel de workshop ‘Cuppen’ aan groepen. Dat is een soort koffie proeverij waarbij men eerst aan de bonen ruikt en daarna maken ze er koffie mee. Dan moet men ‘slurpen’, je spoelt dan als het ware een beetje koffie door de mond en spuugt het dan weer uit. In het pand aan de paradijsvogelstraat willen ze graag nog een bar plaatsen en de workshopruimte afschermen van de werkruimte.
Plannen genoeg dus voor de toekomst. Een fantastisch initiatief als dit kan alleen maar groeien. Wij hebben al een voorproefje gehad van de heerlijke koffie! Ook nieuwsgierig? Kijk op www.koffiestation.nl voor de verschillende koffiesoorten en binnenkort ook de workshop ‘Cuppen’