Middag-Humsterland
Zoals de naam al aangeeft bestaat dit gebied uit twee delen. Enerzijds het voormalige schiereiland Middag dat in de gemeente Winsum ligt en anderzijds het eveneens voormalige eiland Humsterland dat bij de vorming van de Lauwerszee van het vasteland is losgeslagen en in de gemeente Zuidhorn ligt. Na de gemeentelijke herindeling zullen beide per 1 januari 2019 tot gemeente Westerkwartier gerekend kunnen worden. Middag-Humsterland heeft een lange historie, het geldt als het oudste cultuurlandschap van Europa, is uitgeroepen tot Nationaal Landschap en voorgedragen als werelderfgoed bij UNESCO. Een eenvoudig lijkend landschap met grote allure.
Het beeld
Het bronzen beeld leest als een stripverhaal dat vanaf de mammoet in de laatste IJstijd via de bouw van wierden, kerken, molens en akkerbouw naar de jeugd van de toekomst leidt. Beeldhouwer Jon Gardella was onder de indruk van het landschap en naarmate hij meer zag en hoorde in het museum over hoe het gebied gevormd was, werd hij steeds meer geïntrigeerd door wat je in het landschap nog kunt zien van de, zoals hij het zegt “modellerende kracht van het water”.
Die vormende kracht van het water - en pas later de mens - is bepalend geweest voor de wording van Middag-Humsterland. Vanuit het achterland bepaalden de zich steeds weer verleggende meanderende takken van de Hunze de indeling van de landerijen. Nog steeds zijn in de onregelmatige verkaveling en de kronkelende wegen deze oude armen terug te vinden.
De Hunze heeft zijn sporen nagelaten ook nadat hij ingedijkt en tot Reitdiep rechtgetrokken werd, maar vooral de zee bepaalde hoe de kustlijn eruit zag. De zee verplaatste zand en slib, liet kwelderwallen en kwelders ontstaan, maar sloeg ze deels meedogenloos met stormvloeden weer weg.
Beeld in beeld, boek en expositie
De meanderende rivieren en woeste stroming van het water is in de vloeiende lijnen in het beeld van Gardella terug te vinden. Het beeld is als een geschiedenisboek van Middag-Humsterland, waarvan de ‘plaatjes’ zijn terug te vinden in het museum en het landschap. Museum Wierdenland heeft dan ook besloten om het beeld in ere te herstellen. De entourage wordt aangepast en er wordt deze week een boek gepresenteerd waarin fotograaf Joost Sizoo beeld, museum en omgeving op bijzondere wijze weer bij elkaar brengt. Aan de hand van deze beelden beschrijft Emmy Wagenaar Hummelinck de wordingsgeschiedenis van Middag-Humsterland en het beeld.
De foto’s vormen meteen op groot formaat de winterexpositie, aangevuld met bijbehorende vondsten en informatie over de totstandkoming van het beeld. Boek en expositie dragen beide de naam Beeld in beeld, Middag-Humsterland verbeeld in brons.
Tijdens de opening van de expositie wordt het boek Beeld in Beeld, Middag-Humsterland verbeeld in brons officieel gepresenteerd.
De expositie in Museum Wierdenland loopt van 10 november 2018 tot 14 april 2019. foto’s uit het boek, aangevuld met een expositie met pinholefoto’s van Noordpolderzijl door Ruud Smit.
U kunt alvast op het boek met entreekaarten voor de tentoonstelling intekenen via de website www.voordekunst.nl