Het Nachtburgemeesterschap leek Garrit op het eerste oog maar niets. 'In de krant stonden er verschillende advertenties van de commissie die de Nachtburgemeester in het leven wilde roepen. Veel vrienden van me zeiden toen: 'Chris, is dat niet iets voor jou?' Eerst dacht ik, nou da’s helemaal niks voor mij. Toch bleef het woord 'Nachtburgemeester' me zo bezighouden, dat ik me er verder in ben gaan verdiepen. Ik kwam terecht bij de Nachtburgemeester van Amsterdam, DJ Isis. Zij had een heel leuk filmpje op internet staan met haar plannen voor als ze Nachtburgemeester zou worden, en dat pakte mij. Toen dacht ik: ik ga het gewoon proberen! In eerste instantie had ik niet zoveel hoop, omdat er allemaal bekende dj's en bands in de race zaten met veel meer Facebookvrienden dan ik. Maar tot mijn grote verbazing werd ík gekozen.'
Voordat Garrit Nachtburgemeester werd, organiseerde hij ook al verschillende festivals. 'Ik heb vroeger in de jeugdgevangenis Het Poortje gewerkt. Daarnaast ook voor verschillende instellingen voor hulpverlening van met name jongeren. Ik vond dat ontzettend leuk, tot dat het nieuwe zorgstelsel erin kwam. Toen ben ik ermee gestopt en ben festivals gaan organiseren. Ik dacht: als je tien mensen per jaar blij kan maken door met ze te praten of iets voor ze te betekenen, dan is dat leuk. Maar nog leuker is het om een paar duizend mensen blij te maken! In 2007 organiseerde ik toen een alternatief festival aan de rand van Groningen met veel muziek, kunst en duurzame energie. Daarnaast organiseerde ik ook festivals als Groningsch Peil en nu ook Free Sonic en allerlei verschillende producties,' vertelt Garrit.
Nergens in de wereld staat wat Nachtburgemeester zijn precies is. Garrit: 'Het is heel persoonlijk en voor iedere Nachtburgemeester heeft het een andere betekenis. Mijn antwoord is: de Nachtburgemeester is iemand die tussen de dag (beleidsmakers, regels, politie, overheid, allerlei instellingen) en de nacht (kroegen, festivals, cultuur en eigenlijk alle leuke dingen) probeert te coachen. Die twee werelden botsen heel vaak, omdat ze elkaar niet zo goed begrijpen. Tussen die twee werelden moet dus iemand zijn, die ze als het ware coacht. In de zin van gesprekken, meningingen, of oplossingen. Ik doe zoveel dingen, te veel om op te noemen. Ik ben bezig met nieuwe plekken creëren in Groningen waar nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. Ook hou ik me bezig met het beter maken van de stad, de creatieve industrie van Noord-Nederland bevorderen, ga zo maar door,' vertelt Garrit.
Ook de bekendheid trekt soms rare dingen met zich mee. 'Ik heb veel gekke dingen meegemaakt als Nachtburgemeester. Zo was ik, toen ik net drie weken Nachtburgemeester was, een keertje in de supermarkt om een pak vla te kopen. Toen stond er een oudere vrouw naast me, die me aankeek en zei: 'Ach daar heb je meneer de burgemeester!'. Ze maakte een hele deftige buiging. Ik vond het toen best raar dat mensen zo tegen me aankeken. Voor de bekendheid doe ik het trouwens niet hoor. Je kan beter onbekend zijn dan bekend, vind ik. Soms is het wel handig, maar voor de rest heeft het meer nadelen dan voordelen. Maar ik heb het er wel voor over om daardoor Groningen wat te kunnen verbeteren en vooruit te helpen'.
Garrit houdt veel van de nacht en is een echt 'nachtmens', maar gaat niet heel veel op stap. 'Ik ga wel wekelijks naar cafés toe en wordt ook vaak uitgenodigd voor feestjes, waar ik ook altijd naar toe ga. Als ik het laat wil maken vind ik de Warhol te gek, De Kar en overdag De Uurwerker en de Kromme Elleboog. De sfeer in Groningen is heel gemoedelijk. Het percentage van geweld en agressie is vrij klein in verhouding met het aantal mensen die hier op stap gaat. En de laatste jaren lijkt het zelfs beter te worden. Minder agressie in de stad.'
'Met Nachtburgemeester zijn wil ik bereiken dat mensen lekker kunnen doen waar ze zin in hebben. Wel met respect voor zichzelf en de omgeving, maar dat ze meer met eigen initiatieven kunnen komen en niet zo snel worden begrensd door allerlei regels. Wat mij betreft kan het elke dag een feest zijn. Mensen die denken van niet, dat is gewoon niet in mijn wereld.
Die hele regeldruk op de horeca en de ondernemer kan wel wat minder. Die mensen willen ook gewoon brood op de plank, laat ze lekker met rust. We moeten meer bezig zijn met het ondernemen zelf, dan met welke terrasstoel een ondernemer voor zijn restaurant mag plaatsen. Wat een onzin'.
De volgende keer gaat Garrit het stokje overgeven, denkt hij. 'Een nieuwe Nachtburgemeester kan weer andere aspecten belichten die Groningen kunnen verbeteren. Ik hou bijvoorbeeld erg van muziek, maar niet van theater. Een andere Nachtburgemeester zou Groningen wat meer met theater kunnen vullen, of voor mijn part iets anders. Als ik altijd Nachtburgemeester zou blijven, dan zou Groningen één grote muziekstad worden. Het is ook leuk als er andere dingen aan bod komen. Leuk voorbeeldje: in Tilburg heb je een Nachtburgemeester, die bioloog is. Hij organiseert bijvoorbeeld nachtwandeling en hij vertelt over de sterren en bomen, heel leuk.'
'Mijn toekomstplannen liggen toch wel bij de creatieve industrie. Ik zie daar gewoon enorm veel potentie in. Voor de rest wil ik me inzetten voor het Groninger lot. Kortom, ik blijf me bezig houden met de toekomst van Groningen. Dat is mijn passie. Ik doe gewoon mijn ding, wat ik al jaren deed voor het Nachtburgemeester zijn, en ik blijf dat ook tot mijn dood doen. Ik ben Chris Garrit, ik doe dat'.
Tekst: Rianne Martens
Foto: persfoto