tel:   06 5083893  info@stadmagazine.nl
  STAD   Magazine  voor  Groningen
  • Stad
    • Stad Magazine
    • Youtube
    • Groninger Forum (bioscoop)
  • Reportages & Interviews
    • Groninger Markten
    • Sport
    • Winkels
    • Mode
    • Student in Kamer
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Wonen
    • Muziek
    • Kunstkrant.nl
    • Theater
  • Wheels
  • Blogs & Columns
    • Anne Kuik
    • Gerrit Brand
    • Frans Oosterbaan
    • Katelijne Nieuwenhuijsen
    • Liesbeth Poortman
    • Patrick Krop
    • Ronald Ohlsen
    • Piet van Dijken
    • Winfried Zwier
  • Contact Us

NIET  BANG  ZIJN  OM  TE  VALLEN    

5/1/2017

Comments

 
Foto
​                                    
  Joanna Paszkiewicz praat met Lars Poort, de skater
  Fotografie Sverre van de Velde

 
Dat was nog eens breaking nieuw. Het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten dat het skateboarden, één van de populairste extreme sporten, toegevoegd zal worden aan de lijst van sporten op de Zomerspelen van 2020 in Tokio (de anderen vijf sporten zijn: baseball, softbal, karate, klimmen en surfen).
Nu is het Olympisch skateboarden een zekerheid maar de route ernaartoe was lang en controversieel. Al in 2004 heeft dit geresulteerd in de officiële benoeming  van Olympische sport.
​Lars Poort: De kritiek was duidelijk: skaten is meer een levensstijl dan sportdiscipline. Die levensstijl kan je niet even aanpassen voor een wedstrijd. Maar het standpunt van International Skateboard Federation is duidelijk en vastomlijnd: in meerdere landen is skateboarden niet alleen een levensstijl maar ook een sport.                        
Op de lijst van de tien wereldtopskateboarders staan altijd twee legendarische namen: Rodney Mullen, geboren in 1966 en Tony Hawk (Anthony Frank) geboren in 1968. Allebei Amerikanen.
De bijnaam van Hawk is “The Birdman” omdat hij één van de pioniers was in het “verticaal” skateboarden. In 1999 heeft hij voor het eerst succesvol 900-gradenspin uitgevoerd. Hij begon met skaten op zijn negende. Rodney Mullen, de meest invloedrijke freestyle en streetskateboarder, begon op zijn tiende.
De geschiedenis van skateboarden begint in jaren vijftig van de twintigste  eeuw in Californië. In de loop van de jaren is het een gewaardeerd element van de Amerikaanse cultuur geworden (ook met een eigen museum), maar bovenal een wereldwijd fenomeen van de jongerencultuur. Dit jaar krijgt skateboarden  eindelijk een plek op het Olympisch programma.
 
J.P.: - Wanneer is het het beste om ermee te beginnen? Negen - tien jaar misschien?   
 
L.P.: - Dat kan ook vroeger! Zelfs vier jaar is niet te vroeg; natuurlijk wel met begeleiding. Het principe is: begin zo jong mogelijk omdat er dan geen angst is. Je moet niet bang zijn om te vallen.
Beste resultaten zijn rond 15 jaar of iets eerder. Dit is de tijd van volledig plezier van mee en de grootste creatieve mogelijkheden.
Maar… zowel voor beginners als voor gevorderden die nieuwe trucks willen oefenen,  is skateboarden  gewoon vallen en opstaan. 
 
J.P.: - En wanneer komt de leeftijdgrens?
 
L.P.:  - De grens is als je niet meer kan, als jouw lichaam niet meer naar jouw wensen luistert. Dat moment komt vaak - denk ik - rond vijfendertig jaar… maar er zijn ervaren skaters die nog actief blijven tot in de vijftig. Tony  Hawk  heeft nog een 900-gradenspin gedaan toen hij 48 was!
 
J.P.: - Hoe was het skateboard tot staand gekomen?
 
L.P.: - Door de Californische surfers, die een alternatief zochten voor het surfen op zee. De wieltjes van rolschaatsen waren toen gemonteerd onder een houten plank. In de loop van de jaren is de rechte in een gebogen board.
J.P.: - Altijd van hout?
 
L.P.: - Ja. Elke plaat bestaat uit 7-8 lagen Canadese essenhout. Maar de harde rubberen wieltjes werden later vervangen door wielen van polyurethaan, waardoor de skater een hogere snelheid kan bereiken.
Skateboarden heeft steeds meer ruimtelijke keuze in skatetoestellen en skatevoorzieningen zoals rails, waal-ridescurbs, manual pads, urban setups, banks, street elementen, bank spines, pyramides, stairs… soms gecombineerd met andere obstakels. Zij kunnen worden geïnstalleerd op vrijwel elk oppervlak, minstens zes meter breed.
 
J.P.: - Wij zijn hier “op locatie”, op het Skatepark Kardinge geplaatst aan de voet van het Kardinge berg. De officiële opening vond plaats op 28 oktober 2011 en werd verricht door de Groningse wethouder Frank de Vries.  
Steeds nieuwe skaters naar dit skatepark komen om te trainen. Met het mooie weer natuurlijk!
 
L.P.: - Mooi weer… Het Nederlandse klimaat is niet skatenvriendelijk; beton kan niet vochtig zijn. Over de Californische zon kunnen wij alleen maar dromen. De skaters van Noord- en Zuid-Amerika kunnen bijna elke dag oefenen!
In Europa is het skateboarden een veel kleinere sport dan in Amerika maar het blijft wel groeien. Het heeft meer bekendheid gekregen in de jaren ’90. In deze jaren is het aantal en het niveau van de skaters sterk gestegen. Onze wereldfamilie is steeds groter. En in juni 2016 komt een doorbraak: het skateboarden is een Olympische discipline geworden.  
 
J.P.: - Hoe is jouw persoonlijk fascinatie begonnen?
 
L.P.: - Mijn vader heeft mij een skateboard voor mijn verjaardag gekocht in speelgoedwinkel. Dat was een heel goed idee van hem. Ik was toen tien jaar oud.
 
J.P.: - Het woord ”skate” komt uit het Engels, zoals wel andere woorden, die door skaters gebruikt worden. Kan je sommige voorbeelden noemen uit het “skaters woordenboek”?
 
L.P.: - “Deck” betekent de plank van het skateboard, “ollie” betekent springen met een skateboard, “ramp” dat is een obstakel, “niet landen” betekent een truck missen, “trick” dat is een kunstje.
 
J.P.: - In “Skatestore”, de stijlvol Groningse winkel een van de verkopers (natuurlijk met skateboardverleden) me een hele wand met tientallen boarden van verschillende merken met interessante, vaak   geraffineerde grafische vormgeving laten zien.
Van hem heb ik gehord, dat hoe je je op de plank voelt echt persoonlijk is; dus het is moeilijk om bepaalde merken te beoordelen.
 
L.P.: - En ervaring speelt ook een rol. Je kan niet goed kiezen zonder ervaring. Samen met de ervaring komt de beslissing: dit is een merk voor mij of niet.
 
J.P.: - En voor jou?
 
L.P.: - Mijn favoriete merk is “Palace” uit London. Deze board, gemaakt uit het beste Canadese hout, is duurzaam en breekt niet snel. Vandaag heb ik overigens een board van “Welcome” bij me.
De kwaliteit van de skateboarden varieert nogal.  Dit is ongeveer mijn 40ste skateboard in mijn acht jaren van intensief skaten. Dat is niet te veel voor deze periode. Dat is een norm. Dat betekent dus dat er ook kosten aan zijn verbonden.
Het board breekt soms snel (soms zelfs al na een maand!); vaak in het midden, maar dat kan ook bij andere plekken.
 
J.P.: - Krijg je op tijd de signalen dat jouw board zwakker is geworden?
 
L.P.: - Nee, dat kan op elk moment gebeuren.
Maar wij, skaters, willen meer praten over de acties dan over het materiaal…The World Skateboarding Federation onderscheidt de volgende disciplines: Downhill, Freestyle, Slalom, Bowl, Vert, Street.
 
J.P.: - Skaters hebben hun eigen subculture ontwikkeld, die uniek is.  Bijvoorbeeld: het uiterlijk van een skater heeft hen door de jaren heen tot een stijlicoon gemaakt. Diverse modehuizen gebruiken nu “looks” van skaters als inspiraties. Komt jouw kledingstijl tot merken die te zien zijn in “Skatestore”?
 
L.P.: - Soms. Bijvoorbeeld schoenen van van Schotse merk “Converse” of heuptassen van Zweedse mark “Polar”.
Er is nu serieuze discussie over de skaterskleding voor de Olympische Spelen. Volgens sommige opinies is het vetst (lees: het leukst) als iedereen zijn eigen stijl kan houden.
De skate-outfit moet lekker zitten, bewegingsvrijheid bieden                        en enigszins klappen kunnen opvangen als je op je hoofd valt.
 
J.P.: - Op de lijst van beste skaters aller tijden zien wij alleen mannelijke namen. Komen soms ook vrouwen op het Kardinger skatepark?
 
L.P.: - Ja, zij komen, alleen vandaag zijn ze er niet. Het vrouwelijke skateboarden zal ook een onderdeel uitmaken van de Olympische Spelen in 2020.
 
J.P.: - Wat wil je zeggen over jezelf?
 
L.P.: - Ik kom naar Kardinge van Zuidwolde, waar ik woon.  Ik ben 18 jaar oud, leerling van Alfa-college, media vormgeving. Daar hebben wij vier keer per week les tot 16.30, dus kan ik niet zo vaak oefenen als ik zou willen.
Skaten is voor ons allemaal volledig plezier. Je bent super vrij. Wij zijn tolerant. Je bent niet snel beoordeeld door de anderen.
 
J.P.: - De buitenstanders vragen vaak: hoe groot is het risico?
 
L.P.: - In het begin groter. Na één of twee jaren kleiner. Naarmate de tijd en ervaring vordert, neemt je controle op het board toe.  
Comments

    stad Restaurantgids Groningen

    Foto
    Klik hier op de foto om door de gids te bladeren
    Picture
    Stad Reportages
    Column

    * Katelijne Nieuwenhuijsen
    4 mijl: je weet maar nooit

    * Piet van Dijken
    Barricade

    * Frans Oosterbaan
    MARTINI en UMCG

    * Ben warner 
    De zondag is geen kopie.

    * Ronald Ohlsen
    Een schaap en Jozef

    * Winfried Zwier 
    De nieuwe oostzijde, balanceren op een koord.

    * Anne Kuik  
    Mens erger een ander niet 

    * Liesbeth Poortman
    Neppsycholoog
    Foto

    STAD Magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

    Alfa Terpstra
    Androesja
    Ayurveda Instituut
    ​
    Cafe resaurant S'amuse  
    ​De Coendersborg
    De Markt
    De Schoenenfabriek
    Greving & Greving
    Hanze Huis
    ​Honda Borghstede
    Hotel Corps de Garde
    JB Menswear
    ​Kosadome
    Martiniziekenhuis
    Mazda Terpstra
    Media Markt
    ​NAG
    Nul50 Interieur
    ​Opel Wander
    Van der Gang Watches
    Verroest
    Restaurant de Kleine Heerlijkheid
    Restaurant de Pauw
    Restaurant Thai Jasmine 
    Restaurant Weeva

    Picture

    Archives

    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    December 2021
    November 2021
    September 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    Maart 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    September 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    April 2016
    Maart 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014
    September 2014
    Augustus 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    Mei 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    November 2013

    Tweets van @stadmagazine
    Groninger Forum

    RSS-feed

      Contact     
STAD is hét lifestyle magazine van Groningen, stad en provincie. Van 2014 tot 2017 was het een luxe uitgevoerde stadsglossy. We zijn nu alleen online aanwezig met het magazine. Wij besteden uitgebreid aandacht aan zaken als kunst en literatuur, wonen, eten en drinken, en in het bijzonder aan mode in de vorm van zelfgemaakte reportages. Zie ook onze website, stadmagazine.nl, en Facebook en Twitter voor nieuwsupdates.
STAD is voor iedereen die geinteresseerd is in lifestyle, kunst en cultuur in stad en ommeland. 


Stadmagazine  Officiële Website Copyright ©STADMAGAZINE.NL 2014 / 2018
All rights reserved. 
Stadmagazine.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen
tel:   0503050022  
Mobiel:             031 (0)6 50831893
E-mailadres:     info@stadmagazine.nl
                
                  
Links
www.brand-communications.nl
www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl
www.executivediner.nl