Na David Bowie en Rodin is het tijd voor een tentoonstelling waarbij Groningen zelf centraal staat. Wij van Stad Magazine mochten als een van de eersten een kijkje nemen op deze bijzondere tentoonstelling. Een wandelingetje door de zalen en je leert van alles over het leven van de welgestelde Groningers uit de 17e en 18e eeuw. Wie uit de provincie Groningen komt of er bekend mee is zal plaatsen herkennen.
Hoewel niet alle borgen meer bestaan, zijn er wel veel van de kostbaarheden bewaard gebleven zoals antiek, portretten en meubilair. Deze spullen werden veelal speciaal voor de bewoners op maat gemaakt. Inmiddels is het alweer 20 jaar geleden dat het Groninger Museum een dergelijke tentoonstelling had lopen, in die tijd zijn er veel bijzonderheden bij gevonden. Ze zijn bij elkaar verzameld door het Groninger Museum en soms verkregen door gulle giften zoals van een overleden erfgename van een van de borgen. Of zoals een enorme archiefkast uit Bedum die is geruild tegen een nieuw gemeentewapen.
Het opstellen van de tentoonstelling ging niet over een nacht ijs. Het binnenhalen van een enorme schouw met het portret van Willem de Derde was alleen al een enorm project en voor het nabouwen van een kamer uit het huis met de dertien tempels (kantelen) moest er een speciale constructie worden gebouwd. Deze kamer is namelijk geheel, inclusief plafond, gevuld met panelen met romeinse taferelen door Hermannus Collenius. Opvallend is dat op deze kunstwerken vrouwen de hoofdrol vervullen, ongewoon voor die tijd en het doet vermoeden dat de kamer werd gebruikt werd om vriendinnen van de vrouw des huizes te ontvangen.
Curator Egge Knol vertelt tijdens de rondleiding vol enthousiasme over de verschillende werken. Bijvoorbeeld over twee zussen, de gelijkenis was niet te missen. Maar toen de ene zus trouwde werden de schilderijen uit elkaar gehaald en kreeg de getrouwde zus een schilderij van haar man naast zich.
Naast de werken in het Groninger Museum is het ook mogelijk om de borgen zelf te bezoeken. Deze zomer kunnen bezoekers met de speciale borgenbus van het museum Groningen doorkruisen om een borg te bezoeken. De te bezoeken borgen zijn; Landgoed Nienoord in Leek, Menkemaborg in Uithuizen, Landgoed Verhildersum in Leens en Fraeylemaborg in Slochteren. Deze tripjes vinden plaats op zondag en zijn onder begeleiding van professionele museumdocenten.
De tentoonstelling Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800 loopt van 27 mei tot en met 12 november 2017.