De bezoeker van het festival krijgt een goed beeld van wat er zoal gebeurt in de Nederlandstalige poëzie, maar ook buitenlandse poëzie weet de Nederlandse lezer te bereiken. Vandaar dat we op vrijdagavond 17 juli dichters uit alle vier de windstreken presenteren om ons publiek kennis te laten maken met hun werk en hun taal. We zijn bijzonder trots op het programma met de Syrisch-Palestijnse Ghayath Almadhoun, de Brit Paul Farley, de IJslandse Sigurbjörg Þrastardóttir en de uit Catalonië afkomstige Jaume C. Pons Allorda. Samen met hun vertalers Djûke Poppinga (Arabisch), Jeske van der Velden (Engels), Roald van Elswijk (IJslands) en Pieter Lamberts (Catalaans) zullen ze optreden. Nieuwsgierig naar het werk van de dichters? Klik dan op hun naam.
Almadhoun maakte de afgelopen paar jaar een diepe indruk op velen bij het Amsterdamse festival Read my World. Zijn bundel Weg van Damascus werd door Tsead Bruinja geroemd om zijn ´explosieve en tedere zeggingskracht´. Farley won met zijn debuut The Boy from the Chemist is Here to See You (1998) al twee literaire prijzen en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Britse poëzie. Zijn fantastische stem gebruikt hij gelukkig niet alleen voor voordrachten: hij werkt namelijk regelmatig voor de Britse BBC. Þrastardóttir werd in meer dan tien talen vertaald en trad al op bij Poetry International, Explore the North en vele andere Europese festivals. De jonge Catalaan Pons Allorda viel op vanwege zijn grote productie (meer dan twintig bundels) en zijn Catalaanse vertaling van Walt Whitman. Zijn energieke voordracht zal voor velen een mooie eerste kennismaking met het Catalaans worden.
Deeldeliers
Na een knallende opening moet natuurlijk ook de afsluitende act van hoog niveau zijn. Wij presenteren u de Deeldeliers, de poëtische band van jazzdichter Jules Deelder en Bas van Lier. De fantastische band vol uitzonderlijk goede muzikanten liet eerder in Groningen al zien een feestje te kunnen bouwen en zal dat ook doen tijdens Dichters in de Prinsentuin.
STAALKAART
Met het festival willen we een staalkaart van de poëzie bieden en om dat te benadrukken heeft de festivalbloemlezing de naam STAALKAART gekregen. Het werk van bovengenoemde dichters wordt daarin vanzelfsprekend opgenomen. Ook de gedichten van gevestigde namen als Bette Westera, Charlotte Mutsaers en Anne Vegter, alsmede alle nog ongepubliceerde talenten kunt u terugvinden in de bundel.
Meer informatie over het festival en over literatuur in Groningen
Dichters in de Prinsentuin is een van de grote literaire evenementen van Nederland. Dit jaar vindt het voor de 18de keer plaats in de Groningse Prinsentuin en op andere locaties in de binnenstad. De befaamde "loofgangen" van de Prinsentuin vormen het hart van het festival: als bezoeker loop je langs een soort poëzieloketjes (een "gat in de haag", zoals K. Schippers het heel dichterlijk verwoordde) waar alle deelnemende dichters hun werk voordragen.
Dichters in de Prinsentuin is één van de literaire festivals die worden georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Groningen. Op www.slaggroningen.nl vind je nieuwtjes, de Groningse literaire agenda en links naar literaire en culturele blogs uit het Noorden.