Joanna Paszkiewicz praatte met Koosje van Doesen over veertig jaar politieke betrokkenheid (Van Doesen is sinds 1977 lid van D66) en over de portefeuilles die zij nu beheert: Sociale zaken, Sociale Werkvoorziening, Minderheden, Emancipatie en Welzijn. Van Doesen is wijkcontactpersoon voor de noordelijke stadswijken: Lewenborg, Ulgersmaborg, Drielanden, Oosterhogebrug, Ruischerbrug, Noorddijk, Middelbert, Engelbert, Euvelgunne en Roodehaan.
- U hebt een lange politieke ervaring…
- Precies veertig jaar. Al veertig jaar is mijn leven vast verbonden aan de partij Democraten 66.
Waarom mijn interesse in de politiek begon te ontwikkelen in het midden van jaren zeventig? Dat was de periode van mijn groeiende interesse in buitenwereld. Met mijn man, toneelmester in Schouwburg (hij is nu gepensioneerd), kwamen wij in 1973 in Winschoten wonen. Wij hebben twee dochters. Als je kinderen opvoedt, krijgt de buitenwereld steeds meer betekenis; je hebt meer interesse in de toekomst, dus ook in de politiek. Ik was toen geïnteresseerd in de emancipatie van vrouwen en zorgvuldig omgaan met de planeet. D66 had toen al een milieubeleid. Ik ben in 1977 lid geworden van D66 op leeftijd 27 jaar.
Deze nieuwe partij, een Sociaal - liberale democratische partij met accent op eigen verantwoordelijkheid was voor mij echt aantrekkelijk. Hoeveel ik toen niet had gedacht dat mijn professionele leven zo gedomineerd zou worden door de politiek. Mijn opleiding was anders: operatieassistent.
Van1986 tot 1988 was ik voorzitter van de fractie in de Groningse Provinciale Staten (vrijwilligers werk). Daarnaast werkte ik altijd in de sociale sector. Mijn eigen bezigheid in de politiek was altijd hetzelfde: ik heb zelf graag direct contact met mensen.
- Hoe ziet u de situatie van het Noorden?
- Ik kijk positief naar het sociale en economische perspectief. Onze regio is niet onderhevig aan sterke sociale conflicten. Wij hebben een goed sociaal beleid en wij investeren in duurzaamheid. Ik zie ook goede perspectieven voor jongeren, met dank aan Rijksuniversiteit en Hanze Hogeschool. In het Noorden hebben wij veel ruimte. Onze stad met mooie groene plekken is aantrekkelijk voor toeristen.
De arbeidsmarkt ontwikkelt zich, maar er zijn steeds minder kansen voor mensen met een lage opleidingen. Dus goede scholing als startpunt voor de individuele loopbaan is essentieel. Iedereen kan zijn talenten ontwikkelen. Wij vinden dat klassen kleiner moeten zijn om meer aandacht voor de individuele ontwikkeling te bieden. Het standpunt van de Partij is dat mensen zelfstandig keuzes kunnen maken en zelf verantwoordelijk zijn.
- De standpunt van de Partij is: versterk je eigen kracht, vind jouw eigen weg en doe meer voor zichzelf, maar in contact met de anderen. Maar…hebben wij altijd de kans? Hierbij een klein voorbeeld uit onze wijk: al jaren er is een groentezak nodig, maar de bewoners hebben geen invloed om te beslissen welke nieuwe winkel er komt. Een winkel komt ergens omdat een ondernemer kansen ziet om geld te verdienen.
- Maar als mensen willen dit echt willen kunnen zij het initiatief nemen. Een serieus initiatief dat een aantal mensen samenbrengt kan steun krijgen van de gemeente.
- U bent wijkcontactpersoon, niet alleen voor Lewenborg voor sommige Groningse wijken en dorpen in de omgeving. Welke wijken zijn nu de meest actieve?
- Ik kan zeker vijf noemen: Lewenborg, Beijum, Selwerd, Oosterpark en Hoogkerk. Tussen de actieve bewoners zie ik daar dat niet alleen - zoals mensen denken - de ouderen (als degenen die op zichzelf wonen en meer tijd hebben om in actie te komen), maar ook jonge mensen, bovenal studenten. Zij nemen vaak de taak op zich van huisbegeleiding.
- De eenzaamheid groeit tussen de bewoners van de stad. Steeds meer bewoners zeggen dat ze zich sociaal geïsoleerd voelen. Er was in 2016 een actieweek georganiseerd tegen eenzaamheid.
- Wij moeten niet vergeten, dat vroeger het sociale leven gestuurd was door de Kerken. Dat is steeds minder.
De eenzaamheid van de burger nemen wij serieus. Als overheid kan niet zo veel doen, maar als buurt of wijk - kun je veel doen. Ik zie de grote rol van het wijkteam om de vrijwilligers te vinden, die kunnen de eenzame mensen mobiliseren om “buiten de deur” te gaan.
- U was interimmanager bij de Sociale Dienst op het gebied van inburgering. De kwestie van de integratie van verschillende nationaliteiten lijkt niet opgelost. In de laatste vijftien jaar zijn veel ontmoetingscentra voor migranten gesloten.
- Dat is niet alleen een kwestie van de infrastructuur. Integratie is ook een psychologisch proces, dat moet van beide kanten komen. In het bijzonder de Antillianen vormen een eigen groep. Van hem mogen wij meer respect verwachten voor de Nederlandse gewoontes en van Nederlanders - meer respect voor de Antilliaanse gewoontes.
- Hoe ziet u het probleem van de veiligheid?
- In Groningen is dit probleem in het algemeen niet zo groot. Maar de rol van de wijkagent moet iets breder zijn. De wijkagent moet niet wachten om de conflicten op te lossen tot het moment waarop een conflict zichtbaar is, maar vooral preventief bezig zijn met het doel: totale veiligheid van de bewoners.
- In de stad Groningen 17 procent van bewoners leeft in armoede, een op de vijf kinderen kind groeit in armoede. Wat is het standpunt van de Partij over de armoedebestrijding?
- Onze partij doet veel voor mensen die kampen hebben met armoede.
Het is belangrijk dat de financiële basis op orde is want dan kun je kansen pakken en weer meedoen in de samenleving.
De meest serieuze situaties komen voor bij de families voor wie de bijstand samengaat met schulden. Zij kunnen de huur niet betalen, energiekosten niet betalen… Deze families moeten sneller geholpen zijn. Het is nodig de moeilijke situaties vroeger te signaleren en niet te wachten tot het laatste moment, tot de waarschuwing van de instanties.
Je kunt de armoede ook verwerken op eigen kracht. Betalend werk vormt de basisbron tegen armoede. Ons nieuwe project “Goede Gieren” was bedacht met het doel de jongeren tussen de 18 en 28 jaar te helpen. Veel jongeren hebben schulden, dus dit project richt zich op hen voor een nieuwe start in werk en opleiding, met accent op eigen verantwoordelijkheid.
- Al vijftig jaar is D66 voor meer samenwerking binnen Europa. Maar…wat denkt u over de politieke toekomst? Er zijn steeds meer reden om pessimistisch te zijn. De nieuwe Koude Oorlog staat voor de deur.
- Strijd om de macht is er altijd geweest, maar wij wisten er minder over. Nu weten wij meer, omdat de wereld door de nieuwe informatiemogelijkheden kleiner is geworden. Natuurlijk heb ik zorgen, maar ik geloof in mensen. Het goede overwint.
Nederland is een klein stukje van de wereld. Belangrijk is dat mensen zelfstandig blijven nadenken en niet alles voor zoete koek slikken.