Op het middenperron van het Hoofdstation, waar eerst de Broodzaak en Kiosk gevestigd waren, is nu een werkterrein ingericht. Het terrein is afgezet met bouwhekken. Reizigers die de sporen 6 en 7 willen bereiken moeten om de bouwhekken heenlopen en kunnen niet langer oversteken via het middenperron. Later maken ze plaats voor een meer duurzame oplossing en een betere afscherming van de verbouwingswerkzaamheden.
Nieuwe bewegwijzering
De nieuwe looproutes zijn aangegeven door middel van borden. Naast de looppaden is er nog meer veranderd op station Groningen. Zo zijn de kaartenautomaten op perron 1 een stukje opgeschoven richting spoor 1a en zijn de check-in/check-out palen van het middenperron verhuisd naar de kop van spoor 4b. Daarnaast zijn ook de blindegeleidelijnen aangepast aan de nieuwe situatie. Deze nieuwe situatie van blindegeleidelijnen is inmiddels gepubliceerd op www.ns.nl/geleidelijnen.
Om de grootschalige werkzaamheden uit te kunnen voeren, reden er tussen 6 mei en 3 juni geen treinen op de trajecten Groningen-Assen en Groningen-Veendam/Weener. “Het was een uitdagende klus”, zegt projectmanager Han Berends van ProRail namens de partners in het project. “Er zijn ruim achtduizend diensten gedraaid om het werk aan het traject te kunnen klaren. Daarbij werd dag en nacht gewerkt. En Corona maakte het er niet makkelijker op. Het houden aan de richtlijnen vroeg om discipline.” Han kijkt trots terug. “We hebben dit samen met de aannemers goed opgepakt en gezorgd dat de treinen weer volgens dienstregeling kunnen rijden nu de reizigersaantallen toenemen.”
Nieuw spoor
Tussen de stations Groningen Europapark en Groningen is een nieuw extra spoor aangelegd. Hiermee is het traject helemaal viersporig en klaar voor de toekomst. Er liggen nu twee sporen mét en twee sporen zonder bovenleiding. Zo wordt de landelijk (elektrische) treindienst van NS zoveel mogelijk gescheiden van de regionale (diesel) treindienst van Arriva om elkaar bij een verstoring zo min mogelijk te beïnvloeden.
Groot onderhoud
De bestaande sporen tussen station Groningen en De Vork in Haren, waar het spoor zich splitst naar Assen en Winschoten, hebben een grote onderhoudsbeurt gehad. Op diverse plekken zijn delen spoor, dwarsliggers (spoorbielzen), wissels en spoorgrind vernieuwd. Verder is de gehele bovenleiding op het traject nieuw: funderingen, masten, balken en draad. Door de vervanging van de beveiliging zoals seinen, kabels en relaiskasten kan het traject weer jaren mee.
Opstelterrein en wandelpark De Vork
Opstelterrein De Vork in Haren is klaar voor gebruik. Hier zijn nu alle voorzieningen om treinen te parkeren, te tanken, te wassen en te onderhouden. De komende twee weken nemen Arriva en NS het terrein in gebruik. Bij de aanleg is veelal gerecycled materiaal gebruikt. Om het opstelterrein en het achterliggende industrieterrein aan het zicht te onttrekken is naast De Vork al eerder het archeologisch wandelpark aangelegd met ondermeer een replica van een historische boerderij, die verwijst naar de archeologische vondsten in het gebied.
Station Groningen Europapark nog niet helemaal klaar
De treinen uit Leeuwarden, Delfzijl en Roodeschool rijden vanaf 2022 door tot station Groningen Europapark. Daarvoor is de afgelopen maanden een extra (zij)perron inclusief perronkap en lift aangelegd. Ook zijn de perrons 1 en 2 verlengd, waardoor er langere treinen kunnen stoppen. Verder is er een keervoorziening aangelegd, zodat treinen op dit station kunnen keren. Bij toekomstige werkzaamheden aan het spoor kunnen treinen dan tot Groningen Europapark doorrijden en rijden er vanaf daar bussen.
De werkzaamheden op Europapark zijn nog niet klaar. In verband met Corona waren niet alle materialen voor onder andere de nieuwe trap, perrontegels en terrassen op tijd beschikbaar. De materialen komen uit landen die zwaar getroffen zijn. Het perron beschikt wel over alle voorzieningen voor reizigers, maar is nog niet via de trappen bereikbaar. Reizigers kunnen vanuit de onderdoorgang wel gebruik maken van de nieuwe lift. Het nieuwe perron is ook bereikbaar via de hellingbaan vanaf de Helperzoom.
Station Groningen klaar voor verbouwing
Het hoofdstation van Groningen heeft de afgelopen maand een heel andere aanblik gekregen. Het grootste deel van de perronkappen is verwijderd (en worden elders gerestaureerd) en de winkels die op het middenperron stonden zijn gesloopt. Er is een nieuwe tijdelijke looproute naar de perrons. Dit alles om ruimte te maken voor de grote verbouwing van het station, die tot 2023 duurt