Fotografie Wesley Ferwerda
Vallessen voor ouderen. Het klinkt misschien een beetje apart, maar volgens Fysio Vogelzang is het van groot belang. Ongeveer een op de drie 65-plussers is wel eens gevallen. De vraag is waar dat nou door komt. Zijn ze bang om te vallen? Is er een vastzittende spier die het evenwicht verstoort? Of is er sprake van verminderde spierkracht? Om achter de oorzaak te komen en deze aan te pakken zet Fysio Vogelzang in samenwerking met klinisch psycholoog Wytze van der Zwaag een valprogramma voor ouderen op.
Het feit dat ouderen vaker vallen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het evenwicht verstoord zijn doordat het lichaam foutieve informatie doorgeeft aan het brein. Een verkeerde houding of een te hoge spierspanning in bijvoorbeeld de nek en hals musculatuur kan ervoor zorgen dat het lichaam in disbalans wordt gebracht, wat de kans op een valincident vergroot. Ook kan een disfunctie in het brein de oorzaak zijn van een verstoord evenwicht. Een auto-ongeluk bijvoorbeeld, kan schade aanbrengen aan het deel van de hersenen dat onze balans verwerkt, met als gevolg dat iemand zich instabiel voelt. Ook kan een eerdere valpartij ervoor zorgen dat iemand bang wordt om te bewegen, omdat de valkans nou eenmaal groter is wanneer je in beweging bent. Als gevolg hiervan kan iemand minder gaan bewegen of zelfs het bewegen geheel proberen te vermijden. Hierdoor neemt de spierkracht snel af, spierkracht die je juist nodig hebt om je lichaam te corrigeren of op te vangen als je uit balans raakt, met als gevolg dat je sneller valt. Iemand kan zodoende in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Doordat er verschillende oorzaken zijn voor het vallen, zijn er ook verschillende manieren om dit aan te pakken.
Fysio Vogelzang werkt nauw samen met klinisch psycholoog van der Zwaag. De combinatie van expertise op het gebied van het brein enerzijds en de meest actuele kennis over de werking van het lichaam anderzijds biedt talloze mogelijkheden. ‘De meeste patiënten hebben geen idee hoe groot de invloed van de mentale gezondheid is op het lichaam en andersom.’ Evenwichtsproblemen kunnen dan ook onder andere vanuit het brein aangepakt worden. Van der Zwaag is in het bezit van het Brainport Balance Device. Dit apparaatje wordt op de tong geplaatst en geeft de positie van het hoofd weer door middel van pulsaties op de tong. Wanneer iemand uit balans is, geeft het apparaatje trillingen af. Deze signalen worden naar het brein gestuurd en deze informatie wordt vertaald naar ‘bewustzijn van de positie’ van het lichaam. Door hier regelmatig mee te oefenen zal de patiënt uiteindelijk leren om goed in balans te lopen.
Naast het verbeteren van het evenwicht wordt er ook aandacht besteed aan het vallen zelf. Fysio Vogelzang gaat speciale valtrainingen geven, waarbij geleerd wordt hoe te vallen. ‘De grootste oorzaak van een blessure door een valpartij is vaak dat het slachtoffer zich heeft proberen te verzetten tegen de val. De truc is om met de val mee te gaan en je dus letterlijk te laten vallen.’ Vogelzang gaat daarom samen met 65-plussers, en ieder ander die hier baat bij heeft, oefenen hoe je het beste kan neerkomen bij een val. Tegelijkertijd wordt hiermee gepoogd om de angst voor het vallen te verkleinen, zodat iemand goed blijft bewegen, waardoor de kans dat diegene daadwerkelijk zal vallen ook kleiner wordt. Het valprogramma van Fysio Vogelzang is dus zowel geschikt voor diegene die vaak valt, als voor diegenen die bang zijn om te vallen. Het probleem wordt bij de bron aangepakt en na deze trainingen sta je letterlijk en figuurlijk weer stevig in je schoenen.
www.fysiovogelzang.nl