Tekst Gerrit Brand
Fotografie Suhaila Sahmarani
We kennen het restaurant van Antonio Etzi al heel lang. Niet zo vreemd want het restaurant bestaat al sinds 1982. De eigenaar zelf is geboren op Sardinië en kwam in 1969 naar Nederland. Tegenwoordig werkt ook zijn zoon Gianfranco in de zaak.
Toch waren we al lange tijd niet meer bij Lo Stivale geweest, een hernieuwde kennismaking dus met dit typisch Italiaanse restaurant dat al sinds jaar en dag in de Nieuwe Ebbingestraat gevestigd is, zij het sinds een paar jaar aan de andere kant van de straat.
Fotografie Suhaila Sahmarani
We kennen het restaurant van Antonio Etzi al heel lang. Niet zo vreemd want het restaurant bestaat al sinds 1982. De eigenaar zelf is geboren op Sardinië en kwam in 1969 naar Nederland. Tegenwoordig werkt ook zijn zoon Gianfranco in de zaak.
Toch waren we al lange tijd niet meer bij Lo Stivale geweest, een hernieuwde kennismaking dus met dit typisch Italiaanse restaurant dat al sinds jaar en dag in de Nieuwe Ebbingestraat gevestigd is, zij het sinds een paar jaar aan de andere kant van de straat.
Antonio Etzi staat erom bekend dat hij eigenlijk nauwelijks van de menukaart kookt. Het liefste heeft hij dat de gast even komt kijken in zijn koelvitrine die altijd vol ligt met verse vis en schaaldieren. De koks werken vanuit een open keuken zodat je goed zicht hebt op wat daar plaatsvindt en vice versa. Een volledig vismenu kost € 49,00, het Sorpresa-menu € 45,00 en het Lo Stivale Grand Diner (zes gangen) € 69,00. Nu we toch prijzen aan het noemen zijn, de gerechten kunnen natuurlijk ook los besteld worden. Denk aan prijzen vanaf € 9,00 voor de koude en € 11,00 voor de warme voorgerechten. Hoofdgerechten, bijvoorbeeld entrecote, vanaf € 21,50.
De zaak is ruim en bestaat als het ware uit twee delen, het gedeelte bij binnenkomst en na een verhoging van een paar treden een tweede ruimte waarin de open keuken grenst. De inrichting is Italiaans. Niet erg modern, maar zoals je weet gaat het in Italiaanse restaurants vooral om het eten. Je zit aan met linnen gedekte tafels op goede, comfortabele stoelen. Plavuizen op de vloer. Schilderijen aan de muur.
We gunnen Antonio de eer ons een verrassingsmenu voor te schotelen. We beginnen met een paar mooie amuses.
Daarna komt de antipasto, een proeverij van huisgemaakte voorgerechten, zoals ravioli met groenten, een tartaartje van zalm, en carpaccio met verse truffels, plus een frisse salade van gamba’s, tomaat en ui en nog wat Italiaanse salami met Parmezaanse kaas en truffels.
We drinken daar een witte huiswijn bij. Antonio heeft overigens zo’n veertig soorten wijn, alles Italiaans, in de kelder staan die hij zelf heeft geïmporteerd.
Bij het tussengerecht stappen we over op een mooie rode wijn, een Novecento 23, Rosso Veneto. Een heerlijke wijn met een hout gelagerde smaak en veel tonen van noten en vanille en gedroogd fruit. Een soepele wijn die lekker wegdrinkt.
Het tussengerecht is bijzonder genoeg, tagliatelle met verse pesto. Heerlijk. Alleen al voor zo’n bordje tagliatelle moet je eigenlijk eens naar Lo Stivale gaan. Het is wel duidelijk dat hier echt authentiek Italiaans gekookt wordt. Hoewel Etzi zelf van Sardinië afkomstig is, kookt hij volgens de regels der Toscaanse kookkunst. ‘Dat is gewoon koken volgens de beste Italiaanse traditie,’ aldus Etzi.
Hij is bijzonder trots op het feit dat zijn restaurant in 2014 door de organisatie Ospitalitá Italiana (gelieerd aan de Italiaanse Kamer van Koophandel) werd uitgekozen tot het beste Italiaanse restaurant in Nederland. Daarnaast kreeg hij uit handen van de toenmalige burgemeester Peter Rehwinkel in 2013 een onderscheiding overreikt voor uitmuntend ondernemerschap.
Het hoofdgerecht bestaat uit filetto à la Rossini met een Marsala saus, truffels en ganzenlever. Een sappige biefstuk zogezegd. Alles topvers uiteraard.
Als nagerecht kregen we ijs en andere zoete lekkernijen. Een espresso na en we gingen voldaan naar huis.
Je hebt bij Lo Stivale echt even het gevoel in Italië te zijn. Warm aanbevolen dus dit restaurant voor wie van Mediterraans eten houdt.
De zaak is ruim en bestaat als het ware uit twee delen, het gedeelte bij binnenkomst en na een verhoging van een paar treden een tweede ruimte waarin de open keuken grenst. De inrichting is Italiaans. Niet erg modern, maar zoals je weet gaat het in Italiaanse restaurants vooral om het eten. Je zit aan met linnen gedekte tafels op goede, comfortabele stoelen. Plavuizen op de vloer. Schilderijen aan de muur.
We gunnen Antonio de eer ons een verrassingsmenu voor te schotelen. We beginnen met een paar mooie amuses.
Daarna komt de antipasto, een proeverij van huisgemaakte voorgerechten, zoals ravioli met groenten, een tartaartje van zalm, en carpaccio met verse truffels, plus een frisse salade van gamba’s, tomaat en ui en nog wat Italiaanse salami met Parmezaanse kaas en truffels.
We drinken daar een witte huiswijn bij. Antonio heeft overigens zo’n veertig soorten wijn, alles Italiaans, in de kelder staan die hij zelf heeft geïmporteerd.
Bij het tussengerecht stappen we over op een mooie rode wijn, een Novecento 23, Rosso Veneto. Een heerlijke wijn met een hout gelagerde smaak en veel tonen van noten en vanille en gedroogd fruit. Een soepele wijn die lekker wegdrinkt.
Het tussengerecht is bijzonder genoeg, tagliatelle met verse pesto. Heerlijk. Alleen al voor zo’n bordje tagliatelle moet je eigenlijk eens naar Lo Stivale gaan. Het is wel duidelijk dat hier echt authentiek Italiaans gekookt wordt. Hoewel Etzi zelf van Sardinië afkomstig is, kookt hij volgens de regels der Toscaanse kookkunst. ‘Dat is gewoon koken volgens de beste Italiaanse traditie,’ aldus Etzi.
Hij is bijzonder trots op het feit dat zijn restaurant in 2014 door de organisatie Ospitalitá Italiana (gelieerd aan de Italiaanse Kamer van Koophandel) werd uitgekozen tot het beste Italiaanse restaurant in Nederland. Daarnaast kreeg hij uit handen van de toenmalige burgemeester Peter Rehwinkel in 2013 een onderscheiding overreikt voor uitmuntend ondernemerschap.
Het hoofdgerecht bestaat uit filetto à la Rossini met een Marsala saus, truffels en ganzenlever. Een sappige biefstuk zogezegd. Alles topvers uiteraard.
Als nagerecht kregen we ijs en andere zoete lekkernijen. Een espresso na en we gingen voldaan naar huis.
Je hebt bij Lo Stivale echt even het gevoel in Italië te zijn. Warm aanbevolen dus dit restaurant voor wie van Mediterraans eten houdt.