Tekst Gerrit Brand
Foto’s Suhaila Sahmarani
We kunnen ons niet zo goed voorstellen dat er Stadjers zijn die De Kleine Heerlijkheid niet kennen. Het pittoreske restaurantje zit al jaren aan het Schuitendiep, aan de overkant bij de Poelebrug. Maar wie heeft er ook wel eens gegeten? Sinds 2013 wordt de zaak gerund door Zaneta Nemcova en Elbrich Huisman en is er een heel nieuwe wind gaan waaien. Huisman en Nemcova zijn jong en boren met hun enthousiasme én de kwaliteit die ze bieden een heel nieuw publiek aan.
Foto’s Suhaila Sahmarani
We kunnen ons niet zo goed voorstellen dat er Stadjers zijn die De Kleine Heerlijkheid niet kennen. Het pittoreske restaurantje zit al jaren aan het Schuitendiep, aan de overkant bij de Poelebrug. Maar wie heeft er ook wel eens gegeten? Sinds 2013 wordt de zaak gerund door Zaneta Nemcova en Elbrich Huisman en is er een heel nieuwe wind gaan waaien. Huisman en Nemcova zijn jong en boren met hun enthousiasme én de kwaliteit die ze bieden een heel nieuw publiek aan.
Als wij bijDe Kleine Heerlijkheid gaan eten is het een zwoele zomeravond. Op het terrasje voor de zaak zitten mensen te eten. Het terrasje biedt niet veel zitplaatsen, dus wie buiten wil zitten in de zomer moet er op tijd bij zijn, of reserveren. Maar waarom zou je buiten gaan zitten, binnen is het namelijk ontzettend knus en gezellig. Ook daar is reserveren eigenlijk gewenst, want het restaurant biedt maar plek aan ongeveer 28 eters. Klein maar fijn dus. De zaak is prachtig ingericht en heeft op de een of andere manier de sfeer van het 17e eeuwse grachtenpandje weten te bewaren. Een mooie donkerbruine houten vloer en bruin houten tafels en stoelen, en een oude schouw met tegeltjes bepalen de sfeer. Met kaarsen op tafel is het supergezellig in het restaurant.
Elbrich Huisman is met haar mooie glimlach op en top gastvrouw. Zij verwelkomt iedereen persoonlijk en laat je je hier meteen thuis voelen. Zaneta Nemcova krijgen we niet te zien, zij staat boven in de keuken. De van oorsprong Tsjechische Nemcova weet wat koken is. Haar stijl? We zouden zeggen Frans getint met een originele twist. Zij maakt van elk gerecht iets bijzonders. Ze is gewoon hartstikke goed.
Huisman en Nemcova proberen de zaak zo veel mogelijk samen te runnen. In de keuken staat een afwasser, en af en toe, als het erg druk dreigt te worden, komt er hulp bij.
We beginnen met een glas frisse, witte huiswijn, Domaine Grachies, Côtes de Gascognes. Ik zal deze wijn blijven drinken bij mijn gerechten. Suhaila, die de foto’s maakt, kiest voor vleesgerechten en stapt straks over op een fantastische rode huiswijn, Castillo de Jumilla met een lange afdronk en veel rode en zwarte bessen in smaak en geur. De wijnen komen van wijnimporteur Bacchus in Peize.
Op een bord in de zaak staan de aanbiedingen van de dag, een zogenaamd no waste gerecht voor € 16,00 en verrassingsmenu’s van €32,50 (drie gangen) en € 37,00 (vier gangen).
Op de kaart staan losse gerechten: voorgerechten vanaf € 8,50, hoofdgerechten vanaf € 19,50 en nagerechten voor € 9,00.
Om het wachten te veraangenamen krijgen we een amuse aangeboden, een stukje geroosterd amandelvruchtenbrood en spekjespaté, op leisteen geserveerd. Apart en lekker.
Voor mij komt er nu een voorgerecht van zalm met kropsla en witte chocolade. Ooit van gehoord, chocola bij de zalm? Smaakt echt fantastisch. Is ook meer een detail in het totale gerecht, dat mooi uitgebalanceerd is qua combinatie van smaken, dan dat je echt chocola proeft.
Suhaila krijgt rosbief van hert en knoflook-kruidenpastrami met groenten en Parmezaan. Twee verschillende soorten hertenvlees, zacht en smaakvol met een mooie structuur.
Onze hoofdgerechten zijn respectievelijk roodbaarsfilet met aardappel & gazpacho & wortel & witte aceto en ossobucco met aardappel & appel & tomaat & rode biet. Daarbij worden nog extra gefrituurde aardappeltjes met huisgemaakte mayonaise, en zelfgemaakte rabarber geserveerd. Voor die beide extra’s alleen al zou je naar De Kleine Heerlijkheid moeten. Nog nooit zo lekkere rabarber gegeten en die mayonaise is werkelijk om te smullen.
Maar het gaat natuurlijk om de hoofdgerechten. De vis is heerlijk vers en stevig van structuur en wordt begeleid door allerlei bijzondere smaken. De ossobucco is om te zuigen zo zacht.
Wat opvalt in De Kleine Heerlijkheid is dat alles net even anders gebracht wordt dan ‘normaal’. Het restaurant biedt klassieke gerechten, maar met een twist.
Over de nagerechten hoeven we niet veel te zeggen. Cheesecake met citroen & passievrucht & yuzu & aardbei/basilicum en frambozenopera met chocolade & vanille-rum & frambozen & pistache. Als je gaat eten bij De Kleine Heerlijkheid gun jezelf dan ook zo’n nagerecht, want ook die zijn bijzonder lekker en van grote klasse.
We eindigen de avond met een geurige kop koffie van microbranderij Koffiestation, een jong initiatief uit Groningen. Koffiestation brandt sinds 2012 koffie.
De Kleine Heerlijkheid heeft onze verwachtingen meer dan overtroffen. We gingen er op de dolle pof naartoe en werden aangenaam verrast. Het leuke van De Kleine Heerlijkheid is dat men niet probeert trendy of apart te zijn maar aan een klassiek concept vasthoudt, zowel qua inrichting van de zaak als qua kookkunsten, maar dan wel gebracht met een bijzondere ‘touch’. Het is allemaal net even iets anders. Warm aanbevolen.www.dekleineheerlijkheid.nl
Elbrich Huisman is met haar mooie glimlach op en top gastvrouw. Zij verwelkomt iedereen persoonlijk en laat je je hier meteen thuis voelen. Zaneta Nemcova krijgen we niet te zien, zij staat boven in de keuken. De van oorsprong Tsjechische Nemcova weet wat koken is. Haar stijl? We zouden zeggen Frans getint met een originele twist. Zij maakt van elk gerecht iets bijzonders. Ze is gewoon hartstikke goed.
Huisman en Nemcova proberen de zaak zo veel mogelijk samen te runnen. In de keuken staat een afwasser, en af en toe, als het erg druk dreigt te worden, komt er hulp bij.
We beginnen met een glas frisse, witte huiswijn, Domaine Grachies, Côtes de Gascognes. Ik zal deze wijn blijven drinken bij mijn gerechten. Suhaila, die de foto’s maakt, kiest voor vleesgerechten en stapt straks over op een fantastische rode huiswijn, Castillo de Jumilla met een lange afdronk en veel rode en zwarte bessen in smaak en geur. De wijnen komen van wijnimporteur Bacchus in Peize.
Op een bord in de zaak staan de aanbiedingen van de dag, een zogenaamd no waste gerecht voor € 16,00 en verrassingsmenu’s van €32,50 (drie gangen) en € 37,00 (vier gangen).
Op de kaart staan losse gerechten: voorgerechten vanaf € 8,50, hoofdgerechten vanaf € 19,50 en nagerechten voor € 9,00.
Om het wachten te veraangenamen krijgen we een amuse aangeboden, een stukje geroosterd amandelvruchtenbrood en spekjespaté, op leisteen geserveerd. Apart en lekker.
Voor mij komt er nu een voorgerecht van zalm met kropsla en witte chocolade. Ooit van gehoord, chocola bij de zalm? Smaakt echt fantastisch. Is ook meer een detail in het totale gerecht, dat mooi uitgebalanceerd is qua combinatie van smaken, dan dat je echt chocola proeft.
Suhaila krijgt rosbief van hert en knoflook-kruidenpastrami met groenten en Parmezaan. Twee verschillende soorten hertenvlees, zacht en smaakvol met een mooie structuur.
Onze hoofdgerechten zijn respectievelijk roodbaarsfilet met aardappel & gazpacho & wortel & witte aceto en ossobucco met aardappel & appel & tomaat & rode biet. Daarbij worden nog extra gefrituurde aardappeltjes met huisgemaakte mayonaise, en zelfgemaakte rabarber geserveerd. Voor die beide extra’s alleen al zou je naar De Kleine Heerlijkheid moeten. Nog nooit zo lekkere rabarber gegeten en die mayonaise is werkelijk om te smullen.
Maar het gaat natuurlijk om de hoofdgerechten. De vis is heerlijk vers en stevig van structuur en wordt begeleid door allerlei bijzondere smaken. De ossobucco is om te zuigen zo zacht.
Wat opvalt in De Kleine Heerlijkheid is dat alles net even anders gebracht wordt dan ‘normaal’. Het restaurant biedt klassieke gerechten, maar met een twist.
Over de nagerechten hoeven we niet veel te zeggen. Cheesecake met citroen & passievrucht & yuzu & aardbei/basilicum en frambozenopera met chocolade & vanille-rum & frambozen & pistache. Als je gaat eten bij De Kleine Heerlijkheid gun jezelf dan ook zo’n nagerecht, want ook die zijn bijzonder lekker en van grote klasse.
We eindigen de avond met een geurige kop koffie van microbranderij Koffiestation, een jong initiatief uit Groningen. Koffiestation brandt sinds 2012 koffie.
De Kleine Heerlijkheid heeft onze verwachtingen meer dan overtroffen. We gingen er op de dolle pof naartoe en werden aangenaam verrast. Het leuke van De Kleine Heerlijkheid is dat men niet probeert trendy of apart te zijn maar aan een klassiek concept vasthoudt, zowel qua inrichting van de zaak als qua kookkunsten, maar dan wel gebracht met een bijzondere ‘touch’. Het is allemaal net even iets anders. Warm aanbevolen.www.dekleineheerlijkheid.nl