Tekst Gerrit Brand
Foto Suhaila Sahmarani
Ergens in april liepen we toevallig restaurant Oberland binnen. Nou ja, toevallig, we waren in de stad aan het werk geweest, en wilden ergens een hapje eten. Toen herinnerden we ons ineens dat er een nieuw spectaculair restaurant in het Ebbingekwartier was geopend, Oberland van Frank Mulder. Gevestigd in een honderd jaar oude loods. We hadden hem natuurlijk al wel een beetje gevolgd op Facebook, want een half jaar lang deelde Frank Mulder zijn sores inzake de verbouwing op de social media. Mulder verbouwde de loods eigenhandig, samen met vrienden en kennissen.
Foto Suhaila Sahmarani
Ergens in april liepen we toevallig restaurant Oberland binnen. Nou ja, toevallig, we waren in de stad aan het werk geweest, en wilden ergens een hapje eten. Toen herinnerden we ons ineens dat er een nieuw spectaculair restaurant in het Ebbingekwartier was geopend, Oberland van Frank Mulder. Gevestigd in een honderd jaar oude loods. We hadden hem natuurlijk al wel een beetje gevolgd op Facebook, want een half jaar lang deelde Frank Mulder zijn sores inzake de verbouwing op de social media. Mulder verbouwde de loods eigenhandig, samen met vrienden en kennissen.
Ze hebben er iets moois van gemaakt. De sfeer in het pand is fantastisch. Het leuke is dat het pand niet helemaal af lijkt, balken zijn zichtbaar, stukken muur zijn niet gestuct. Bovendien bestaat het restaurant uit twee verdiepingen, waarbij je vanaf de bovenverdieping naar beneden kunt kijken op de parterre. Je bereikt die bovenverdieping met een nogal steile trap. Een crime voor het bedienend personeel want de keuken bevindt zich beneden. Wij zaten boven.
De algemene indruk is er een van ruimte om je heen. Beneden is dus de keuken waar Frank Mulder de scepter zwaait en Duitse en Oost-Europees getinte gerechten bereidt zoals Eier mit grüner Sosse, Sassnitz of Sauerbraten.
Het Ebbingekwartier is zich langzaam tot iets heel bijzonders aan het ontwikkelen. Men kan er wonen, werken en recreëren. Het Paleis (centrum van culturele activiteiten) staat er, maar ook het Infoversum en er staan een heleboel uitstekende woningen en appartementen. Er worden af en toe streekmarkten gehouden op het terrein waarop ook het pand van Oberland staat, en datzelfde terrein biedt ook ruimte aan allerlei evenementen. Zo werd het tijdens Noorderslag/Eurosonic gebruikt voor concerten en andere voorstellingen. Kortom, het Ebbingekwartier is de hipste plek van Groningen. En Oberland een van de hipste restaurants. Dat merk je ook aan het publiek, veel kunstenaars, politici, mensen van de universiteit en dergelijke.
De algemene indruk is er een van ruimte om je heen. Beneden is dus de keuken waar Frank Mulder de scepter zwaait en Duitse en Oost-Europees getinte gerechten bereidt zoals Eier mit grüner Sosse, Sassnitz of Sauerbraten.
Het Ebbingekwartier is zich langzaam tot iets heel bijzonders aan het ontwikkelen. Men kan er wonen, werken en recreëren. Het Paleis (centrum van culturele activiteiten) staat er, maar ook het Infoversum en er staan een heleboel uitstekende woningen en appartementen. Er worden af en toe streekmarkten gehouden op het terrein waarop ook het pand van Oberland staat, en datzelfde terrein biedt ook ruimte aan allerlei evenementen. Zo werd het tijdens Noorderslag/Eurosonic gebruikt voor concerten en andere voorstellingen. Kortom, het Ebbingekwartier is de hipste plek van Groningen. En Oberland een van de hipste restaurants. Dat merk je ook aan het publiek, veel kunstenaars, politici, mensen van de universiteit en dergelijke.
Maar nu het eten want daar gaat het om in een restaurant. Het eerste wat me opvalt is dat je hier geen dikke portemonnaie mee hoeft te nemen. Voorgerechten zijn niet duurder dan € 5 en hoofdgerechten liggen tussen de € 8 en € 15. De keus is niet overweldigend maar ook dat is prettig. Gewoon lekker eten wat er op dat moment op de kaart staat. Je eet voor weinig geld in een chique tent.
Ten tweede valt de bediening op. Vriendelijk en behulpzaam. Die mensen hebben er echt lol in. Ten derde valt op dat het restaurant zo’n beetje dag en nacht open is. Men begint al om acht uur ’s ochtends met een ontbijt (voor €7,50). ’s Middags kun je er lunchen, vanaf 3 uur is het ‘Brotzeit’, dat wil zeggen, kun je er Flammkuchen of Bretljause krijgen (geen idee wat het is) en ’s avonds natuurlijk dineren.
Wij kiezen als voorgerecht Eier mit grüner Sosse en Geräucherte Makrele, en als hoofdgerecht Frikadelle met aardappelsalade en rode biet en Sauerbraten met puree en wortelsalade. Zelf had ik die eieren en ik kan ze je aanbevelen, heel apart, weer eens wat anders en nog lekker ook. Die gerookte makreel smaakt trouwens ook prima. Frikadelle is dus niet hetzelfde als Hollandse frikandellen maar een soort gehaktbal. Heerlijk. De Sauerbraten (die ik zelf at) is heerlijk gebraden, in zuur ingelegd rundvlees.
Bij het eten drinken we glazen Duits bier van het merk Engel van de tap.
Is dit nu de zogenaamde gutbürgerliche Küche? Nou, niet helemaal, het lijkt erop. Frank Mulder is als chefkok artistiek genoeg om er zijn eigen touch aan te geven.
Zusammengefasst: Wil je niet te veel geld uitgeven maar wel in een sfeervolle, trendy omgeving eten, dan is Oberland een uitstekende keuze. Hartstikke leuke tent.
Restaurant Oberland
Langestraat 66 (bij Boterdiep) / Ebbingekwartier
Geopend: de hele dag door vanaf 8 uur ’s ochtends
Tel. 06-53944690
www.oberland.nl