Tekst Gerrit Brand
Fotografie Suhaila Sahmarani
Restaurant Voilà ligt op de hoek van de W.A. Scholtenstraat en de Oostersingel, vlakbij het UMCG. Niet te missen dus. Echte Stadjers zullen het pand nog wel kennen van café De Gouden Zweep. Niets herinnert echter meer aan die tijd want die gaat snel. Hans en Jutka Over zitten inmiddels al weer vijf jaar in de zaak.
Fotografie Suhaila Sahmarani
Restaurant Voilà ligt op de hoek van de W.A. Scholtenstraat en de Oostersingel, vlakbij het UMCG. Niet te missen dus. Echte Stadjers zullen het pand nog wel kennen van café De Gouden Zweep. Niets herinnert echter meer aan die tijd want die gaat snel. Hans en Jutka Over zitten inmiddels al weer vijf jaar in de zaak.
anaf het moment dat je Voilà met zijn hoge plafond binnenkomt waan je je in Frankrijk. Het restaurant ziet er fris en knus uit. Gezellig is het goede woord. Het is druk in de rechthoekige ruimte, met aan één kant grote ramen en aan de andere zijde een open keuken. Voilà biedt plaats aan zo’n vijftig couverts. Er staan lage tafels en een paar hoge tafels met comfortabele hoge stoelen. Wij zitten ‘hoog’, vlakbij de open keuken zodat we goed zicht hebben op de crew die geen moment rust kent, want het is druk in de zaak. Het leuke van Voilà is dat men er geen menukaart op na houdt maar dat je gewoon eet wat de pot schaft. Voilà werkt volgens het Franse table d’hôte principe en serveert een dagelijks wisselend vijfgangenmenu voor € 42,00. Met de Franse keuken als basis koken Hans Over en zijn keukenbrigade - al met al werken er zo’n twaalf mensen in het restaurant - gerechten met elke dag (h)eerlijke verse producten uit de regio.
Eten bij restaurant Voilà is een avondje uit. Je moet er echt even de tijd voor nemen en je laten verwennen door de chefkok. Relax dus en laat het gewoon gezellig over je heen komen. Een goed glas wijn erbij, en je avond is perfect. Voor we met het diner beginnen nog even iets meer over de wijnen: Voilà beschikt over een uitgebreid assortiment, veelal uit Europa, maar ook uit Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Alle afkomstig van kleinere wijnboeren die op een bewuste manier omgaan met hun wijngaard en de wijnen. Keus genoeg dus. Aan de wand van het restaurant hangt een bord met de wijnlijst. Wij laten ons voor de wijn gewoon adviseren door de bediening, aangevoerd door Jutka Over. Ook hier geldt weer vriendelijkheid en professionaliteit ten top.
Op tafel komt een schaaltje met een hapje van olijven en Groninger droge worst (uit Drouwenerveen), daarbij om te beginnen een glas heerlijke, harmonieuze witte wijn, een Riesling Alsace van Bruno Sorg, die we tijdens het voorgerecht gewoon doordrinken. Maar alvorens het zo ver is komt er nog een amuse op tafel: macaron van rode biet met rillette van gerookte makreel, bietenpoeder en bietenscheuten. Heel apart, maar wél lekker.
Zo langzamerhand beginnen we helemaal in Parijse sferen te komen. Om ons heen wordt druk gepraat, gegeten en gedronken en de bediening is constant in de weer. In de open keuken naast ons wordt hard gewerkt. Het voorgerecht wordt klaargemaakt.
We krijgen een terrine (borst) en rillette (bout) van wilde gans, met poeder van cepes, poeder van biet, brioche, zoetzuur van rode biet, chioggia en gele biet, gel van rode biet en honing, emulsie gefermenteerde knoflook en gerookte mayo. Geweldig, een echt herfstgerecht met een stevige, donkere smaak. Buiten is het ook donker dus dat komt goed uit. Vrij stevige kost, veel smaken bij elkaar, werkelijk fantastisch. Verbazingwekkend eigenlijk dat er over het algemeen niet veel meer met gans gewerkt wordt in de Nederlandse restaurant. Oké, gerechten met gans zijn aan de vettige kant, maar dat is nou juist wat ze zo smaakvol maken.
Het is duidelijk. Er staan hier echte kunstenaars in de keuken.
Dan komt er een rode wijn op tafel, een Spätburger, een Duitse Pinot, van Weinhaus Salwey uit Baden. De wijn is vrij licht en gekoeld, en krijgt pas goed smaak bij het gerecht. En ook dat is weer bijzonder namelijk soep van knolselderij, pastinaak, schuim van gerookte knol, sap van het blad van de knol, hazelnoot, hazelnootolie en gebakken bloedworst. Eerst wordt het diepe bord opgemaakt met de ingrediënten waarvan de bloedworst (lekker hoor) het belangrijkste is. Aan tafel wordt daaroverheen de knolselderijsoep geserveerd. Een verrassing van jewelste, zacht en romig van smaak en toch met een bite om het zo maar te zeggen. Superorigineel.
Vervolgens het hoofdgerecht (met ook daarbij die lichte, gekoelde rode wijn; een uitstekende combinatie. In paddestoelenbouillon gegaarde linzen met zoetzuur van pompoen en sjalot, kabeljauw met persillade, crème van gepofte pompoen, beurre rouge, gebakken knolselderij en oesterzwammen, gepoft mosterdzaad en dille. Ook hier weer een originele combinatie van bijzondere smaken, fantasievol bereid, een zacht gerecht dat ons op de een of andere manier aan pasteltinten doet denken. Veel smaken combineren is iets waar je gemakkelijk de mist mee in kunt gaan, maar niet Hans Over, hij weet waar hij mee bezig is en blijf de baas over zijn gerechten. De geserveerde porties zijn prima. De ingrediënten zijn allemaal vers, ook de vis, en dat proef je. De combinatie met de wijn was perfect. Bij Voilà wordt met liefde gekookt. Maar we zijn er nog niet want als tussengerecht komen er drie soorten Nederlandse kaas op tafel, met een lekker glas Port. Reade Jutter van Terschelling, een vijf jaar gerijpte oude Oldambster kaas uit Blijham en Lady’s Blue, geitenkaas uit Nooitgedacht. Mooi geserveerd. Heerlijk.
Tenslotte ook nog het dessert en ook dat is niet mis: Tarte tatin Elstar, gepocheerde peer, dronken rozijnen, gel van peerwalnoten, macaron met hangop van balsamico, kaneel tuille en roomijs vantonkaboon.
Bij de koffie worden ten slotte nog allerlei lekkernijen geserveerd. Wat wil je nog meer? Het laat zich gemakkelijk raden waarom de zaak avond aan avond vol zit en reserveren dus wel gewenst is. Je krijgt bij Voilà echt waar voor je geld.
Voilà is geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 18.00 uur. Voor lunch, borrels en diners (ook op maandag) op reservering geopend voor groepen vanaf 15 personen.
www.restaurantvoila.nl
Eten bij restaurant Voilà is een avondje uit. Je moet er echt even de tijd voor nemen en je laten verwennen door de chefkok. Relax dus en laat het gewoon gezellig over je heen komen. Een goed glas wijn erbij, en je avond is perfect. Voor we met het diner beginnen nog even iets meer over de wijnen: Voilà beschikt over een uitgebreid assortiment, veelal uit Europa, maar ook uit Chili, Argentinië en Zuid-Afrika. Alle afkomstig van kleinere wijnboeren die op een bewuste manier omgaan met hun wijngaard en de wijnen. Keus genoeg dus. Aan de wand van het restaurant hangt een bord met de wijnlijst. Wij laten ons voor de wijn gewoon adviseren door de bediening, aangevoerd door Jutka Over. Ook hier geldt weer vriendelijkheid en professionaliteit ten top.
Op tafel komt een schaaltje met een hapje van olijven en Groninger droge worst (uit Drouwenerveen), daarbij om te beginnen een glas heerlijke, harmonieuze witte wijn, een Riesling Alsace van Bruno Sorg, die we tijdens het voorgerecht gewoon doordrinken. Maar alvorens het zo ver is komt er nog een amuse op tafel: macaron van rode biet met rillette van gerookte makreel, bietenpoeder en bietenscheuten. Heel apart, maar wél lekker.
Zo langzamerhand beginnen we helemaal in Parijse sferen te komen. Om ons heen wordt druk gepraat, gegeten en gedronken en de bediening is constant in de weer. In de open keuken naast ons wordt hard gewerkt. Het voorgerecht wordt klaargemaakt.
We krijgen een terrine (borst) en rillette (bout) van wilde gans, met poeder van cepes, poeder van biet, brioche, zoetzuur van rode biet, chioggia en gele biet, gel van rode biet en honing, emulsie gefermenteerde knoflook en gerookte mayo. Geweldig, een echt herfstgerecht met een stevige, donkere smaak. Buiten is het ook donker dus dat komt goed uit. Vrij stevige kost, veel smaken bij elkaar, werkelijk fantastisch. Verbazingwekkend eigenlijk dat er over het algemeen niet veel meer met gans gewerkt wordt in de Nederlandse restaurant. Oké, gerechten met gans zijn aan de vettige kant, maar dat is nou juist wat ze zo smaakvol maken.
Het is duidelijk. Er staan hier echte kunstenaars in de keuken.
Dan komt er een rode wijn op tafel, een Spätburger, een Duitse Pinot, van Weinhaus Salwey uit Baden. De wijn is vrij licht en gekoeld, en krijgt pas goed smaak bij het gerecht. En ook dat is weer bijzonder namelijk soep van knolselderij, pastinaak, schuim van gerookte knol, sap van het blad van de knol, hazelnoot, hazelnootolie en gebakken bloedworst. Eerst wordt het diepe bord opgemaakt met de ingrediënten waarvan de bloedworst (lekker hoor) het belangrijkste is. Aan tafel wordt daaroverheen de knolselderijsoep geserveerd. Een verrassing van jewelste, zacht en romig van smaak en toch met een bite om het zo maar te zeggen. Superorigineel.
Vervolgens het hoofdgerecht (met ook daarbij die lichte, gekoelde rode wijn; een uitstekende combinatie. In paddestoelenbouillon gegaarde linzen met zoetzuur van pompoen en sjalot, kabeljauw met persillade, crème van gepofte pompoen, beurre rouge, gebakken knolselderij en oesterzwammen, gepoft mosterdzaad en dille. Ook hier weer een originele combinatie van bijzondere smaken, fantasievol bereid, een zacht gerecht dat ons op de een of andere manier aan pasteltinten doet denken. Veel smaken combineren is iets waar je gemakkelijk de mist mee in kunt gaan, maar niet Hans Over, hij weet waar hij mee bezig is en blijf de baas over zijn gerechten. De geserveerde porties zijn prima. De ingrediënten zijn allemaal vers, ook de vis, en dat proef je. De combinatie met de wijn was perfect. Bij Voilà wordt met liefde gekookt. Maar we zijn er nog niet want als tussengerecht komen er drie soorten Nederlandse kaas op tafel, met een lekker glas Port. Reade Jutter van Terschelling, een vijf jaar gerijpte oude Oldambster kaas uit Blijham en Lady’s Blue, geitenkaas uit Nooitgedacht. Mooi geserveerd. Heerlijk.
Tenslotte ook nog het dessert en ook dat is niet mis: Tarte tatin Elstar, gepocheerde peer, dronken rozijnen, gel van peerwalnoten, macaron met hangop van balsamico, kaneel tuille en roomijs vantonkaboon.
Bij de koffie worden ten slotte nog allerlei lekkernijen geserveerd. Wat wil je nog meer? Het laat zich gemakkelijk raden waarom de zaak avond aan avond vol zit en reserveren dus wel gewenst is. Je krijgt bij Voilà echt waar voor je geld.
Voilà is geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 18.00 uur. Voor lunch, borrels en diners (ook op maandag) op reservering geopend voor groepen vanaf 15 personen.
www.restaurantvoila.nl