WEEVA aan het Ged. Zuiderdiep, voor betaalbare Hollandse maaltijden
Tekst Gerrit Brand
Foto’s Suhaila Sahmarani
WEEVA staat voor Woon- en Eethuis voor Allen. De zaak staat al sinds 1871 pontificaal aan het Gedempte Zuiderdiep (dat toen natuurlijk nog niet gedempt was). Die functie van goedkoop eethuis voor mensen met weinig geld is al jaren achterhaald. Ondernemer Frans Kappenburg nam het bedrijf in 2002 over en maakte er het Martinihotel van, in 2005 zette hij de naam WEEVA weer op de gevel en sinds 2011 doet ‘de WEEVA’ weer dienst als restaurant. Men wil betaalbare Hollandse maaltijden bieden voor iedereen. Net als vroeger. Maar de sfeer is bepaald niet meer van vroeger. Als wij ‘bij de WEEVA’ gaan eten is het er op en top gezellig. De zaak ademt de sfeer uit van een Grand Café-Restaurant.
Tekst Gerrit Brand
Foto’s Suhaila Sahmarani
WEEVA staat voor Woon- en Eethuis voor Allen. De zaak staat al sinds 1871 pontificaal aan het Gedempte Zuiderdiep (dat toen natuurlijk nog niet gedempt was). Die functie van goedkoop eethuis voor mensen met weinig geld is al jaren achterhaald. Ondernemer Frans Kappenburg nam het bedrijf in 2002 over en maakte er het Martinihotel van, in 2005 zette hij de naam WEEVA weer op de gevel en sinds 2011 doet ‘de WEEVA’ weer dienst als restaurant. Men wil betaalbare Hollandse maaltijden bieden voor iedereen. Net als vroeger. Maar de sfeer is bepaald niet meer van vroeger. Als wij ‘bij de WEEVA’ gaan eten is het er op en top gezellig. De zaak ademt de sfeer uit van een Grand Café-Restaurant.
Het is volop zomer en buiten is het terras in volle gang. Het is duidelijk dat het publiek de weg naar de WEEVA gevonden heeft. Het restaurant wordt gerund door Fred Dalebout die samen met Kappenburg eigenaar is van het bedrijf. Er loopt heel wat personeel rond en dat is een teken van professionaliteit. Bij de WEEVA word je niet ‘afgescheept’ door studenten maar bediend door horeca mensen die met plezier hun vak beoefenen. Achter de prachtige bar staat John die met een grote glimlach de drankjes klaar zet. De ontvangst is hartelijk. Onze vriendelijke gastvrouw brengt ons naar een tafeltje bij het raam. Het is druk in het restaurant en we komen nogal wat bekenden tegen. Dat zegt wel iets over de populariteit van het restaurant. De grote zaal ziet er chic uit. Dat is het leuke van de WEEVA, het is een zaak met luxe uitstraling en betaalbare prijzen.
We bestuderen de kaart. Deze is redelijk traditioneel. Zo’n echte Hollandse kaart van vroeger en dan bedoelen we niet de vormgeving maar de inhoud, de gerechten op de kaart. Er staan onder andere mosselen op en Groninger bloedworst en sliptongetjes en schnitzel en escargots en entrecote. De kaart is redelijk uitgebreid. De prijzen van de hoofdgerechten beginnen bij € 12,50 voor een gehaktbal tot € 21,50 voor een grote ossenhaas. Dat zijn toch redelijke prijzen. Bovendien kun je een daghap krijgen voor € 10,-. Voor dat geld zit je dan wel in een echt restaurant en geen eetcafétje, niks ten nadele van een eetcafé overigens.
We bestuderen de kaart. Deze is redelijk traditioneel. Zo’n echte Hollandse kaart van vroeger en dan bedoelen we niet de vormgeving maar de inhoud, de gerechten op de kaart. Er staan onder andere mosselen op en Groninger bloedworst en sliptongetjes en schnitzel en escargots en entrecote. De kaart is redelijk uitgebreid. De prijzen van de hoofdgerechten beginnen bij € 12,50 voor een gehaktbal tot € 21,50 voor een grote ossenhaas. Dat zijn toch redelijke prijzen. Bovendien kun je een daghap krijgen voor € 10,-. Voor dat geld zit je dan wel in een echt restaurant en geen eetcafétje, niks ten nadele van een eetcafé overigens.
We bestellen als voorgerecht escargots en een garnalencocktail. De escargots zijn klassiek bereid (moet ook) met lekker knoflookboter en de garnalencocktail smaakt ouderwets goed zoals een garnalencocktail behoort te smaken. Dit is gewoon even genieten zoals je pakweg twintig jaar geleden ook zat te genieten in een restaurant, toen het allemaal nog een tikje exclusiever was om uit eten te gaan. We drinken er gewoon een glas witte huiswijn bij.
Als hoofdgerecht bestellen we voor de dame een ossehaas (€ 19,75) en voor ondergetekende drie sliptongen à la Meunière (€ 17,75). Bij de gerechten worden allerlei soorten groentes en frites of gebakken aardappeltjes geserveerd. De ossehaas was ietsje te ver doorgebakken (we hadden hem medium besteld) maar voilà, hij smaakte uitstekend. De visjes waren gewoon hartstikke lekker. Weer een huiswijn erbij, zij een rode en ik een witte. Heerlijk gegeten.
Wat opvalt bij de WEEVA is de uitstekende bediening en de vriendelijke sfeer die er heerst. Men heeft daar duidelijk plezier in zijn werk.
Voor kinderen zijn er speciale menuutjes (voor € 9,50) en voor senioren indien gewenst wat minder grote porties voor een iets lager bedrag.
Ondanks het feit dat de WEEVA allang niet meer die gaarkeuken van vroeger is, is het nog steeds een restaurant waar iedereen, van hoog tot laag, zich op zijn gemak kan voelen en met plezier eet. Dat blijkt wel uit het feit dat we er deze avond zelfs de Commissaris van de Koning signaleren.
Als hoofdgerecht bestellen we voor de dame een ossehaas (€ 19,75) en voor ondergetekende drie sliptongen à la Meunière (€ 17,75). Bij de gerechten worden allerlei soorten groentes en frites of gebakken aardappeltjes geserveerd. De ossehaas was ietsje te ver doorgebakken (we hadden hem medium besteld) maar voilà, hij smaakte uitstekend. De visjes waren gewoon hartstikke lekker. Weer een huiswijn erbij, zij een rode en ik een witte. Heerlijk gegeten.
Wat opvalt bij de WEEVA is de uitstekende bediening en de vriendelijke sfeer die er heerst. Men heeft daar duidelijk plezier in zijn werk.
Voor kinderen zijn er speciale menuutjes (voor € 9,50) en voor senioren indien gewenst wat minder grote porties voor een iets lager bedrag.
Ondanks het feit dat de WEEVA allang niet meer die gaarkeuken van vroeger is, is het nog steeds een restaurant waar iedereen, van hoog tot laag, zich op zijn gemak kan voelen en met plezier eet. Dat blijkt wel uit het feit dat we er deze avond zelfs de Commissaris van de Koning signaleren.