Op een frisse, maar zonnige, lentedag stappen we de ijssalon binnen. De zachte kleur roze en de witte kroonluchters geven het gevoel in een andere wereld terecht te zijn gekomen. De eigenaar, Jaap Hofman, zit aan een tafeltje met één van zijn vaste klanten. Ik kende de ijssalon van het vorige seizoen en wilde graag meer weten over het ontstaan van het idee om een ijssalon te beginnen. En wat doen eigenaren van ijssalons nu eigenlijk in de winter? Eén groot mysterie, maar vandaag komen we er achter.
Wanneer en hoe is het idee ontstaan om een ijssalon te beginnen?
Ik heb dertien jaar gewerkt bij OPHTEC, dat is een hele andere branche. Ik was er op een gegeven moment op uitgekeken en besloot om te gaan emigreren naar Bonaire om daar te werken. Daar heb ik mijn moeder veel verdriet mee gedaan. Na twee jaar besloot ik daarom voor haar weer terug te komen en kwam ik terecht in het appartement hier boven de ijssalon. Op dat moment zat hier nog een croissanterie, maar dat liep niet goed.
Ik besloot om de winkel over te nemen en er iets anders mee te gaan doen. Ik had er niet speciaal onderzoek naar gedaan, maar een ijssalon leek mij een goed idee. En dat was het ook, ik open nu voor het derde seizoen en het is nog steeds een succes.
Waar komt het succes vandaan?
Ik verkoop het lekkerste ijs van de stad natuurlijk! Maar het komt ook door de locatie. Er komen hier veel mensen langs die naar of van het station komen. Hier tegenover zitten ook veel grote kantoren waar het heel warm wordt in de zomer, dan komen ze in de lunchpauze hier een lekker ijsje halen om af te koelen. Op de warme zomerdagen ben ik soms tot elf uur open. En op 28 augustus (Gronings Ontzet) blijf ik zelfs open tot half één, dan is er vanaf dit punt heel mooi uitzicht op het vuurwerk.
Wat voor ijs verkoopt u?
Ik heb veertig verschillende smaken schepijs. Hier in de vitrine liggen vierentwintig smaken waarvan er zestien altijd het zelfde blijven. Acht smaken wissel ik altijd af zodat ik steeds een ander assortiment heb. Wanneer iemand een smaak vraagt die niet in de vitrine ligt dan heb ik dat altijd nog in de koeling hier achter. De meeste fruitsmaken bestaan voor zeventig procent uit vers fruit en de pure chocola heeft zelfs een 8,8 gekregen van OOGtv.
Zelf heb ik niet echt een lievelingssmaak, het ligt aan het weer waar ik zin in heb. Nu het nog niet zo warm is heb ik meer zin in de donkere smaken zoals de pure chocola, maar in de zomer heb ik meer zin in een fruitsmaak.
Gaat u uitbreiden nu het een succes is?
Nee ik ga het niet uitbreiden naar een grotere winkel. In de stad is de huur te hoog voor een pand en zit ik ook heel dicht op mijn concurrenten. Wel ga ik buiten het terras uitbreiden, daar heb ik nu een vergunning voor aangevraagd.
Wat is er anders aan uw ijssalon vergeleken met andere ijssalons?
Ik wou iets anders met mijn ijssalon en heb daarom voor een aparte stijl gekozen. Deze kleuren en inrichting komt veel voor in Miami in Amerika. Ik heb het zo ingericht dat mensen hier ook gezellig kunnen zitten om een kopje koffie te drinken bijvoorbeeld. En wanneer er een klant koffie komt drinken dan krijgt hij of zij er geen koekje bij maar een kleine scoop ijs in een klein glaasje.
Wat doet u in de winter als de ijssalon gesloten is?
Ik ben van 1 maart tot en met eind oktober elke dag geopend. Nu nog van twaalf uur ’s middags tot en met zes uur ’s avonds, maar het worden steeds langere dagen. Dus eigenlijk is de rest van het jaar een soort vakantie voor mij. Maar er moet ook gewerkt worden, ik knap de winkel op en ik ga beurzen langs. Zo blijft mijn ijssalon mooi en up-to-date.
Tekst: Maresi Wijs
Foto's: Sterre Hurkens
Ik heb dertien jaar gewerkt bij OPHTEC, dat is een hele andere branche. Ik was er op een gegeven moment op uitgekeken en besloot om te gaan emigreren naar Bonaire om daar te werken. Daar heb ik mijn moeder veel verdriet mee gedaan. Na twee jaar besloot ik daarom voor haar weer terug te komen en kwam ik terecht in het appartement hier boven de ijssalon. Op dat moment zat hier nog een croissanterie, maar dat liep niet goed.
Ik besloot om de winkel over te nemen en er iets anders mee te gaan doen. Ik had er niet speciaal onderzoek naar gedaan, maar een ijssalon leek mij een goed idee. En dat was het ook, ik open nu voor het derde seizoen en het is nog steeds een succes.
Waar komt het succes vandaan?
Ik verkoop het lekkerste ijs van de stad natuurlijk! Maar het komt ook door de locatie. Er komen hier veel mensen langs die naar of van het station komen. Hier tegenover zitten ook veel grote kantoren waar het heel warm wordt in de zomer, dan komen ze in de lunchpauze hier een lekker ijsje halen om af te koelen. Op de warme zomerdagen ben ik soms tot elf uur open. En op 28 augustus (Gronings Ontzet) blijf ik zelfs open tot half één, dan is er vanaf dit punt heel mooi uitzicht op het vuurwerk.
Wat voor ijs verkoopt u?
Ik heb veertig verschillende smaken schepijs. Hier in de vitrine liggen vierentwintig smaken waarvan er zestien altijd het zelfde blijven. Acht smaken wissel ik altijd af zodat ik steeds een ander assortiment heb. Wanneer iemand een smaak vraagt die niet in de vitrine ligt dan heb ik dat altijd nog in de koeling hier achter. De meeste fruitsmaken bestaan voor zeventig procent uit vers fruit en de pure chocola heeft zelfs een 8,8 gekregen van OOGtv.
Zelf heb ik niet echt een lievelingssmaak, het ligt aan het weer waar ik zin in heb. Nu het nog niet zo warm is heb ik meer zin in de donkere smaken zoals de pure chocola, maar in de zomer heb ik meer zin in een fruitsmaak.
Gaat u uitbreiden nu het een succes is?
Nee ik ga het niet uitbreiden naar een grotere winkel. In de stad is de huur te hoog voor een pand en zit ik ook heel dicht op mijn concurrenten. Wel ga ik buiten het terras uitbreiden, daar heb ik nu een vergunning voor aangevraagd.
Wat is er anders aan uw ijssalon vergeleken met andere ijssalons?
Ik wou iets anders met mijn ijssalon en heb daarom voor een aparte stijl gekozen. Deze kleuren en inrichting komt veel voor in Miami in Amerika. Ik heb het zo ingericht dat mensen hier ook gezellig kunnen zitten om een kopje koffie te drinken bijvoorbeeld. En wanneer er een klant koffie komt drinken dan krijgt hij of zij er geen koekje bij maar een kleine scoop ijs in een klein glaasje.
Wat doet u in de winter als de ijssalon gesloten is?
Ik ben van 1 maart tot en met eind oktober elke dag geopend. Nu nog van twaalf uur ’s middags tot en met zes uur ’s avonds, maar het worden steeds langere dagen. Dus eigenlijk is de rest van het jaar een soort vakantie voor mij. Maar er moet ook gewerkt worden, ik knap de winkel op en ik ga beurzen langs. Zo blijft mijn ijssalon mooi en up-to-date.
Tekst: Maresi Wijs
Foto's: Sterre Hurkens