Tekst: Gerrit Brand
Fotografie: Suhaila Sahmarani
Achterin dit blad staat een opvallende strip, gemaakt door IJsbrand Oost, die ook de bekende Max Miller strip tekende welke zich afspeelt in de stad Groningen. De strippagina in STAD magazine is een initiatief van Ineke de Boer. Zij promoot op deze wijze haar bedrijven. Eén daarvan is café de Sleutel, al jaren een begrip in Stad.
Fotografie: Suhaila Sahmarani
Achterin dit blad staat een opvallende strip, gemaakt door IJsbrand Oost, die ook de bekende Max Miller strip tekende welke zich afspeelt in de stad Groningen. De strippagina in STAD magazine is een initiatief van Ineke de Boer. Zij promoot op deze wijze haar bedrijven. Eén daarvan is café de Sleutel, al jaren een begrip in Stad.
Achterin dit blad staat een opvallende strip, gemaakt door IJsbrand Oost, die ook de bekende Max Miller strip tekende welke zich afspeelt in de stad Groningen. De strippagina in STAD magazine is een initiatief van Ineke de Boer. Zij promoot op deze wijze haar bedrijven. Eén daarvan is café de Sleutel, al jaren een begrip in Stad.
In de tachtiger jaren verbouwde de bekende horecaondernemer Koos Huizinga een vervallen, zeventiende-eeuws pakhuis tot wat het nu nog steeds is: misschien wel het meest sfeerrijke café in Groningen. De zaak is prachtig ingericht en is tegenwoordig in bezit van Ineke de Boer die het pand in 2007 van Huizinga kocht. Kastelein is Daan Geers. Zij runt de zaak met veel elan en liefde samen met Bas Janssen. Geers is fulltime kastelein en dat is te merken. Was de Sleutel voorheen vooral een weekendbedrijf , tegenwoordig is het café zeven dagen per week vanaf vier uur ’s middags geopend. Bas Janssen is de persoon die naast Daan en een aantal vaste medewerkers vooral de vele partijen begeleidt op zeer innemende wijze
In de tachtiger jaren verbouwde de bekende horecaondernemer Koos Huizinga een vervallen, zeventiende-eeuws pakhuis tot wat het nu nog steeds is: misschien wel het meest sfeerrijke café in Groningen. De zaak is prachtig ingericht en is tegenwoordig in bezit van Ineke de Boer die het pand in 2007 van Huizinga kocht. Kastelein is Daan Geers. Zij runt de zaak met veel elan en liefde samen met Bas Janssen. Geers is fulltime kastelein en dat is te merken. Was de Sleutel voorheen vooral een weekendbedrijf , tegenwoordig is het café zeven dagen per week vanaf vier uur ’s middags geopend. Bas Janssen is de persoon die naast Daan en een aantal vaste medewerkers vooral de vele partijen begeleidt op zeer innemende wijze
Ineke de Boer is al sinds 1988 horecaondernemer. Het moederbedrijf waar alles bij De Boer om draait is het cateringbedrijf ’s Amuse. Daarnaast exploiteert ze tegenwoordig de BuitenSocieteit in Paterswolde, De Coendersborg in Helpman, het schip de Voorwaarts Voorwaarts en café de Sleutel.
Veel Stadjers zullen de Sleutel nog kennen van een tiental jaren of langer geleden. Toen was het een nachtcafé met een specifiek, artistiek publiek, en alleen in het weekend open. Als de andere cafés dichtgingen, ging je nog even langs de Sleutel. Die tijd is voorbij. ‘We hebben er een laagdrempelig café voor iedereen van gemaakt,’ zegt Daan Geers, ‘maar wel een zaak met een hoge standaard. Iedereen kan zich bij ons thuis voelen, van gezinnetjes met kinderen die op de zaterdagmiddag even langs wippen tot studenten en politici, zakenmensen en noem maar op. De sfeer is hier altijd goed.’
Veel mensen maken ook graag gebruik van de mogelijkheid voor weinig geld ’s avonds even een maaltijd de gebruiken. Niet voor niets staat cateringbedrijf ’s Amuse aan de wieg van de Sleutel. ‘We hebben altijd een hoofdschotel voor een vast bedrag. Eten wat de pot schaft, wel kan men kiezen voor een vegetarische maaltijd.’
‘We werken overigens veel met t streekproducten. Dat past ook prima bij de authentieke sfeer van de zaak. En natuurlijk biologisch verantwoorde producten,’ zegt Daan Geers. ‘We bieden hele goede wijnen en hebben een ruime keuze van bijzondere bieren op tap. Dat zie je ook, dat daar veel belangstelling voor is.’
Op zondag is er vaak jazzmuziek, ‘jazz op zondag’. ‘Niet superdruk, wel gezellig,’ zegt Ineke de Boer. ‘Denk aan mensen als Wil Jasper, die dan optreden.’
De Sleutel is een bruisend café dat enorm veel mogelijkheden biedt aan de gasten. Van culinaire kookstudio’s die georganiseerd worden, tot de mogelijkheid om een zaal te huren voor een bruiloft of andere partij. Ook bedrijven en organisaties weten de weg naar de Sleutel te vinden. Voor een ongedwongen en gezellige sfeer moet je bij de Sleutel zijn, lijkt het devies.
Veel mensen maken ook graag gebruik van de mogelijkheid voor weinig geld ’s avonds even een maaltijd de gebruiken. Niet voor niets staat cateringbedrijf ’s Amuse aan de wieg van de Sleutel. ‘We hebben altijd een hoofdschotel voor een vast bedrag. Eten wat de pot schaft, wel kan men kiezen voor een vegetarische maaltijd.’
‘We werken overigens veel met t streekproducten. Dat past ook prima bij de authentieke sfeer van de zaak. En natuurlijk biologisch verantwoorde producten,’ zegt Daan Geers. ‘We bieden hele goede wijnen en hebben een ruime keuze van bijzondere bieren op tap. Dat zie je ook, dat daar veel belangstelling voor is.’
Op zondag is er vaak jazzmuziek, ‘jazz op zondag’. ‘Niet superdruk, wel gezellig,’ zegt Ineke de Boer. ‘Denk aan mensen als Wil Jasper, die dan optreden.’
De Sleutel is een bruisend café dat enorm veel mogelijkheden biedt aan de gasten. Van culinaire kookstudio’s die georganiseerd worden, tot de mogelijkheid om een zaal te huren voor een bruiloft of andere partij. Ook bedrijven en organisaties weten de weg naar de Sleutel te vinden. Voor een ongedwongen en gezellige sfeer moet je bij de Sleutel zijn, lijkt het devies.