Eten in de stad
In de Prinsenhof eet je op topniveau, natuurlijke producten, en dat proef je!
Tekst Gerrit Brand
Fotografie Suhaila Sahmarani
Is restaurant Alacarte in Hotel Restaurant Grand Café Prinsenhof het beste restaurant van Groningen? Hoeveel écht hoogkwalitatieve restaurants kent de stad eigenlijk? En dan doelen we niet op hoog in de prijs of super chic, maar van hoge kwaliteit qua het culinair gebodene. Misschien dat we er eens een boom over op kunnen zetten op onze Facebookpagina.
Fotografie Suhaila Sahmarani
Is restaurant Alacarte in Hotel Restaurant Grand Café Prinsenhof het beste restaurant van Groningen? Hoeveel écht hoogkwalitatieve restaurants kent de stad eigenlijk? En dan doelen we niet op hoog in de prijs of super chic, maar van hoge kwaliteit qua het culinair gebodene. Misschien dat we er eens een boom over op kunnen zetten op onze Facebookpagina.
Dat het restaurant in Hotel Prinsenhof aan het Martinikerkhof tot de top behoort mag buiten kijf staan. Niet voor niets wordt de zaak gefrequenteerd door mensen die alleen voor het allerbeste gaan. Als ze dat niet krijgen komen ze niet terug. De gastenlijst van het restaurant dat drie jaar geleden van start ging is indrukwekkend: van onze eigen Koning en Koningin, en natuurlijk Prinses Beatrix, tot wereldsterren als Tom Jones aan toe.
Eerlijk is eerlijk, natuurlijk kennen we de Prinsenhof wel. We gaan er wel eens lunchen. Wie niet, zou je bijna zeggen. Want de zaak is laagdrempelig. Hotel Prinsenhof mag dan in de luxe categorie zitten, het Grand Café is open voor iedereen, en een ideale locatie voor een kop koffie of thee, een snelle lunch of ’s avonds een maaltijd. Allemaal zeer betaalbaar en niet duurder dan elders in de stad.
Maar dan restaurant Alacarte. Dat is andere koek. Twee schitterende ruimtes, met hoge plafonds, een chique parketvloer en ramen die uitzicht bieden op de Prinsenhoftuin die al uit het begin van de 17e eeuw stamt. De gebouwen waarin het restaurant gevestigd is zijn in 1594 in gebruik genomen als residentie van de Prinsen van Nassau.
De tafels zijn (natuurlijk) met linnen gedekt. De stoelen zitten perfect. Aan het plafond hangen heel speciale kroonluchters die uit een oude kerk in Zuid-Duitsland komen. De sfeer is ontspannen. Dat komt door de aankleding van de zaak, de easylistening muziek (jazz), het feit dat de tafels ver uiteen staan waardoor je de nodige privacy hebt, én zeker ook door de prettige bediening. We worden bediend door maître-sommelier Mark Lubbersen, die weet hoe het heurt (om met Jort Kelder te spreken). Mark weet alles over de gerechten en de wijn die we gaan krijgen. Dat is absoluut prettig.
We beginnen met een amuse Mac&Cheese, macaroni en kaas, maar dan net even iets anders natuurlijk. Een lekker hapje, met een wat blue cheese-achtige smaak.
''Alleen al hiervoor ga je naar de Prinsenhof. Dit is topkwaliteit en dat proef je''
We drinken een glas witte wijn. Weingut Hain, Piesporter Riesling, Feinherb. Een moezelwijn uit 2013. Een echte aanrader, fris, elegant, met een licht zoetje en matig in alcohol, die geweldig goed combineert met het voorgerecht dat op tafel komt: een tartaartje van coquille, vanille, venkel en eendenlever. Alleen al hiervoor ga je naar de Prinsenhof.
Dan het hoofdgerecht. Houtduif, zoethout, biet en mais, met daarbij een glas Fabrice Gasnier, Chinon, Les Graves, Cabernet Franc, een Loirewijn uit 2014. Onze maître-sommelier decanteert de wijn, een heerlijk zachte wijn die het uitstekend doet bij de houtduif. Het vlees is heerlijk mals en vol van smaak. De saus is getrokken van het karkas met zoethout. Even over de porties, daar maken sommige mensen zich wel eens zorgen over. Deze zijn precies zoals het moet. Niet te groot en niet te klein. Chef-kok Gabriël van der Wal weet hoe het moet. Als je bij Alacarte gegeten hebt, ga je voldaan naar huis, maar niet overvol.
Voor het nagerecht krijgen we nog een kleine ‘amuse’ om de smaakpapillen vast voor te bereiden op de komende zoetigheid: kumquat, gebrande citroen en olijfolie.
Dan de pièce de résistance: het nagerecht van bramen, basilicum en ijs van kriekenbier. Ge-wel-dig! Origineel en heel erg lekker. Het is fijn om te eten in een restaurant waar je geen zaken krijgt die je zelf klaar zou kunnen maken. We drinken er een glas Chateau Beres, Cuvee Edes, Furmint, Harsjlevu uit Hongarije bij. Een niet te zoete dessertwijn.
In Alacarte Prinsenhof eet je op topniveau, natuurlijke producten en dat proef je! Bij de uitstekende koffie nog een warme Madeleine, zo’n traditioneel cakeje uit het Frankrijk van Proust, en we kunnen voldaan naar huis. Vijf sterren voor deze zaak.
Meer weten? www.prinsenhof-groningen.nl
Eerlijk is eerlijk, natuurlijk kennen we de Prinsenhof wel. We gaan er wel eens lunchen. Wie niet, zou je bijna zeggen. Want de zaak is laagdrempelig. Hotel Prinsenhof mag dan in de luxe categorie zitten, het Grand Café is open voor iedereen, en een ideale locatie voor een kop koffie of thee, een snelle lunch of ’s avonds een maaltijd. Allemaal zeer betaalbaar en niet duurder dan elders in de stad.
Maar dan restaurant Alacarte. Dat is andere koek. Twee schitterende ruimtes, met hoge plafonds, een chique parketvloer en ramen die uitzicht bieden op de Prinsenhoftuin die al uit het begin van de 17e eeuw stamt. De gebouwen waarin het restaurant gevestigd is zijn in 1594 in gebruik genomen als residentie van de Prinsen van Nassau.
De tafels zijn (natuurlijk) met linnen gedekt. De stoelen zitten perfect. Aan het plafond hangen heel speciale kroonluchters die uit een oude kerk in Zuid-Duitsland komen. De sfeer is ontspannen. Dat komt door de aankleding van de zaak, de easylistening muziek (jazz), het feit dat de tafels ver uiteen staan waardoor je de nodige privacy hebt, én zeker ook door de prettige bediening. We worden bediend door maître-sommelier Mark Lubbersen, die weet hoe het heurt (om met Jort Kelder te spreken). Mark weet alles over de gerechten en de wijn die we gaan krijgen. Dat is absoluut prettig.
We beginnen met een amuse Mac&Cheese, macaroni en kaas, maar dan net even iets anders natuurlijk. Een lekker hapje, met een wat blue cheese-achtige smaak.
''Alleen al hiervoor ga je naar de Prinsenhof. Dit is topkwaliteit en dat proef je''
We drinken een glas witte wijn. Weingut Hain, Piesporter Riesling, Feinherb. Een moezelwijn uit 2013. Een echte aanrader, fris, elegant, met een licht zoetje en matig in alcohol, die geweldig goed combineert met het voorgerecht dat op tafel komt: een tartaartje van coquille, vanille, venkel en eendenlever. Alleen al hiervoor ga je naar de Prinsenhof.
Dan het hoofdgerecht. Houtduif, zoethout, biet en mais, met daarbij een glas Fabrice Gasnier, Chinon, Les Graves, Cabernet Franc, een Loirewijn uit 2014. Onze maître-sommelier decanteert de wijn, een heerlijk zachte wijn die het uitstekend doet bij de houtduif. Het vlees is heerlijk mals en vol van smaak. De saus is getrokken van het karkas met zoethout. Even over de porties, daar maken sommige mensen zich wel eens zorgen over. Deze zijn precies zoals het moet. Niet te groot en niet te klein. Chef-kok Gabriël van der Wal weet hoe het moet. Als je bij Alacarte gegeten hebt, ga je voldaan naar huis, maar niet overvol.
Voor het nagerecht krijgen we nog een kleine ‘amuse’ om de smaakpapillen vast voor te bereiden op de komende zoetigheid: kumquat, gebrande citroen en olijfolie.
Dan de pièce de résistance: het nagerecht van bramen, basilicum en ijs van kriekenbier. Ge-wel-dig! Origineel en heel erg lekker. Het is fijn om te eten in een restaurant waar je geen zaken krijgt die je zelf klaar zou kunnen maken. We drinken er een glas Chateau Beres, Cuvee Edes, Furmint, Harsjlevu uit Hongarije bij. Een niet te zoete dessertwijn.
In Alacarte Prinsenhof eet je op topniveau, natuurlijke producten en dat proef je! Bij de uitstekende koffie nog een warme Madeleine, zo’n traditioneel cakeje uit het Frankrijk van Proust, en we kunnen voldaan naar huis. Vijf sterren voor deze zaak.
Meer weten? www.prinsenhof-groningen.nl