Tekst Gerrit Brand
Foto’s Suhaila Sahmarani
Het Noorderplantsoen is in de zomer een van de meest trendy plekken van de stad. Dit aloude park in Engelse stijl ‘host’ al jaren het Noorderzon Festival dat in augustus weer plaatsvindt. Maar ook al jaren staat er midden in het park aan de centrale vijver waar altijd wel wat te doen is een paviljoen (volgens Wikipedia is dat een losstaand, autonoom bouwwerk of bijgebouw voor ontspanning en/of vermaak) waarin een restaurant gevestigd is.
Foto’s Suhaila Sahmarani
Het Noorderplantsoen is in de zomer een van de meest trendy plekken van de stad. Dit aloude park in Engelse stijl ‘host’ al jaren het Noorderzon Festival dat in augustus weer plaatsvindt. Maar ook al jaren staat er midden in het park aan de centrale vijver waar altijd wel wat te doen is een paviljoen (volgens Wikipedia is dat een losstaand, autonoom bouwwerk of bijgebouw voor ontspanning en/of vermaak) waarin een restaurant gevestigd is.
Sinds april van dit jaar is Flinders Café daarin actief. Flinders Café werkt volgens een franchiseformule onder de vlag van Flinders Amsterdam, een zaak die gespecialiseerd is in wonen, met meer dan 10.000 unieke meubels, lampen en woonaccessoires die je ‘elke dag een beetje blij maken’ aldus de website.
Nu worden er dus ook cafés geopend onder de naam Flinders. Na Amsterdam zijn er inmiddels zaken in Hilversum en in Groningen in het Noorderplantsoen terwijl er in Groningen als je dit leest nog één bij is gekomen op de hoek Schuitendiep-Nieuweweg.
De zaak in het Noorderplantsoen is op de mooie zomerse avond dat wij er eten een en al bedrijvigheid. Flinders afficheert zich met de slogan friendly food en binnen wordt al snel duidelijk dat kinderen meer dan welkom zijn, kids friendly zogezegd.
Flinders is meer dan alleen maar een restaurant hoewel lekker eten en drinken natuurlijk centraal staan. Het restaurant is de hele dag door open, van ontbijt tot diner, en ook nog eens zeven dagen in de week. Terwijl een restauranthouder je vroeger bijna verontwaardigd vertelde dat het geen enkele zin had om voor de lunch open te gaan, ‘want dan komt er toch geen hond opdagen’, is het tegenwoordig helemaal in om bijna een soort 24 uursservice te bieden. Niet gek eigenlijk, het huiskameridee, met gratis WiFi, dus neem je laptop of iPad mee en een café als Flinders wordt je werkruimte.
Goed, Flinders is hip en trendy, ook vanwege het interieur met natuurlijk designmeubilair geleverd door het moederbedrijf in Amsterdam. ‘Alles wat je hier ziet is in principe te koop,’ vertelt de ober die ons bedient. Hij heeft het druk want zowel binnen als buiten is het een drukte van belang. De kok doet zijn best en slaagt er wonderwel in iedereen ook nog redelijk vlot van het gevraagde te voorzien.
Een blik op de kaart leert ons dat Flinders niet al te duur is. Mag ook wel als je mensen de hele dag door aan je wilt binden. Je kunt ontbijten voor acht euro, allerlei lekkers bij de koffie bestellen vanaf drie euro, een snack heb je al vanaf een euro of vier en ga zo maar door. Wij willen avondeten en kiezen voor het tweegangenmenu dat € 24,90 kost, een hoofdgerecht en een nagerecht, daarna zien we wel verder. Daarmee krijgen we, omdat we met zijn tweeën zijn en ieder wat anders kiezen, vier gerechten. Voorgerechten: Gazpacho Andaluz met Serranoham en gemarineerde ‘Albacore’ tonijn, en de hoofdgerechten gebraden tamme eendenborst en tarte tatin van rode ui en zwarte peper karamel. We drinken er witte en rode huiswijn bij die per glas €3,70 kost en onder de naam couleur de blanc en couleur de rouge op de kaart staat. Wat het precies voor wijn is laten we in het midden maar hij smaakte uitstekend. Overigens kan de wijnliefhebber natuurlijk ook een hele fles van deze huiswijn of een andere wijn bestellen. Ook de wijnen zijn vriendelijk geprijsd. Flinders wil duidelijk minder hoog in de boom zitten dan de haute cuisine-restaurants, maar ook dat is tegenwoordig wel de trend: kwaliteit voor een redelijke prijs en geen dikdoenerij. Je ziet toch een aantal sterrenrestaurants of sluiten of de zaak op een toegankelijker niveau aanpakken.
Het eten is perfect. Kan niet anders gezegd worden. Zelf at ik de gazpacho en die was gewoon top. Niks op aan te merken. De Serranoham maakte hem helemaal af. Daarna kreeg ik de eendenborst en die was ook perfect, lekker stevig, eendenborst met een bite zou je kunnen zeggen. Trouwens die tarte tatin was (ik heb er een hapje van geproefd) beslist ook erg lekker. Ondanks wat ik net beweerde over ‘down-sizen’ wordt hier wel degelijk op hoog niveau gekookt. In eerste instantie lijken de porties niet bijzonder groot maar ook dat valt mee als je het eten eenmaal op hebt. Dan blijk je toch precies genoeg gegeten te hebben, tenzij je natuurlijk een veelvraat bent die gewend is zich nog eens voor een tweede keer op te scheppen. Maar aan het publiek om ons heen te zien komen dat soort mensen hier niet veel. Het is precies het ietwat intellectueel-artistieke Noorderplantsoenpubliek dat je ook op de grote kinderspeelplaats in het park (met hun kinderen) aantreft en straks ook weer op het Noorderzonfestival. Een enigszins leeftijdsloze doelgroep. Van jong tot oud, met en zonder kinderen. Mensen die weten wat er in de wereld te koop is en zich geen rad voor de ogen laten draaien.
Op een van de meest idyllische plekjes van Groningen. Een heerlijk plek om te eten op een warme zomerse avond. Maar ook in de winter met sneeuw voor de deur zal Flinders ongetwijfeld zijn aantrekkingskracht behouden. En, belangrijk, betaalbaar voor iedereen. www.flinderscafe.nl
Nu worden er dus ook cafés geopend onder de naam Flinders. Na Amsterdam zijn er inmiddels zaken in Hilversum en in Groningen in het Noorderplantsoen terwijl er in Groningen als je dit leest nog één bij is gekomen op de hoek Schuitendiep-Nieuweweg.
De zaak in het Noorderplantsoen is op de mooie zomerse avond dat wij er eten een en al bedrijvigheid. Flinders afficheert zich met de slogan friendly food en binnen wordt al snel duidelijk dat kinderen meer dan welkom zijn, kids friendly zogezegd.
Flinders is meer dan alleen maar een restaurant hoewel lekker eten en drinken natuurlijk centraal staan. Het restaurant is de hele dag door open, van ontbijt tot diner, en ook nog eens zeven dagen in de week. Terwijl een restauranthouder je vroeger bijna verontwaardigd vertelde dat het geen enkele zin had om voor de lunch open te gaan, ‘want dan komt er toch geen hond opdagen’, is het tegenwoordig helemaal in om bijna een soort 24 uursservice te bieden. Niet gek eigenlijk, het huiskameridee, met gratis WiFi, dus neem je laptop of iPad mee en een café als Flinders wordt je werkruimte.
Goed, Flinders is hip en trendy, ook vanwege het interieur met natuurlijk designmeubilair geleverd door het moederbedrijf in Amsterdam. ‘Alles wat je hier ziet is in principe te koop,’ vertelt de ober die ons bedient. Hij heeft het druk want zowel binnen als buiten is het een drukte van belang. De kok doet zijn best en slaagt er wonderwel in iedereen ook nog redelijk vlot van het gevraagde te voorzien.
Een blik op de kaart leert ons dat Flinders niet al te duur is. Mag ook wel als je mensen de hele dag door aan je wilt binden. Je kunt ontbijten voor acht euro, allerlei lekkers bij de koffie bestellen vanaf drie euro, een snack heb je al vanaf een euro of vier en ga zo maar door. Wij willen avondeten en kiezen voor het tweegangenmenu dat € 24,90 kost, een hoofdgerecht en een nagerecht, daarna zien we wel verder. Daarmee krijgen we, omdat we met zijn tweeën zijn en ieder wat anders kiezen, vier gerechten. Voorgerechten: Gazpacho Andaluz met Serranoham en gemarineerde ‘Albacore’ tonijn, en de hoofdgerechten gebraden tamme eendenborst en tarte tatin van rode ui en zwarte peper karamel. We drinken er witte en rode huiswijn bij die per glas €3,70 kost en onder de naam couleur de blanc en couleur de rouge op de kaart staat. Wat het precies voor wijn is laten we in het midden maar hij smaakte uitstekend. Overigens kan de wijnliefhebber natuurlijk ook een hele fles van deze huiswijn of een andere wijn bestellen. Ook de wijnen zijn vriendelijk geprijsd. Flinders wil duidelijk minder hoog in de boom zitten dan de haute cuisine-restaurants, maar ook dat is tegenwoordig wel de trend: kwaliteit voor een redelijke prijs en geen dikdoenerij. Je ziet toch een aantal sterrenrestaurants of sluiten of de zaak op een toegankelijker niveau aanpakken.
Het eten is perfect. Kan niet anders gezegd worden. Zelf at ik de gazpacho en die was gewoon top. Niks op aan te merken. De Serranoham maakte hem helemaal af. Daarna kreeg ik de eendenborst en die was ook perfect, lekker stevig, eendenborst met een bite zou je kunnen zeggen. Trouwens die tarte tatin was (ik heb er een hapje van geproefd) beslist ook erg lekker. Ondanks wat ik net beweerde over ‘down-sizen’ wordt hier wel degelijk op hoog niveau gekookt. In eerste instantie lijken de porties niet bijzonder groot maar ook dat valt mee als je het eten eenmaal op hebt. Dan blijk je toch precies genoeg gegeten te hebben, tenzij je natuurlijk een veelvraat bent die gewend is zich nog eens voor een tweede keer op te scheppen. Maar aan het publiek om ons heen te zien komen dat soort mensen hier niet veel. Het is precies het ietwat intellectueel-artistieke Noorderplantsoenpubliek dat je ook op de grote kinderspeelplaats in het park (met hun kinderen) aantreft en straks ook weer op het Noorderzonfestival. Een enigszins leeftijdsloze doelgroep. Van jong tot oud, met en zonder kinderen. Mensen die weten wat er in de wereld te koop is en zich geen rad voor de ogen laten draaien.
Op een van de meest idyllische plekjes van Groningen. Een heerlijk plek om te eten op een warme zomerse avond. Maar ook in de winter met sneeuw voor de deur zal Flinders ongetwijfeld zijn aantrekkingskracht behouden. En, belangrijk, betaalbaar voor iedereen. www.flinderscafe.nl