Thuis genieten met familie en vrienden van een heerlijk kerstdiner is helemaal de trend voor deze kerst. Slechts weinig mensen willen daarvoor echter de hele dag in de keuken staan. De rode portsaus uit dit hoofdgerecht kan van tevoren worden bereid en zorgt direct voor een feestelijke kerstsfeer. Met krielaardappeltjes uit de oven en wat groene asperges erbij, maakt u het helemaal af. Tot slot is de combinatie van hertenfilet met rode met Quevedo port helemaal hemels, als of er een engeltje over je tong…
Paddestoelen met port een verrukkelijke combinatie
Weinig mensen weten hoe gemakkelijk je een portsaus kunt maken. Wij kozen voor de kerst voor een 10 jaar oude port. Deze “10 year old” port is gebotteld in 2013 en heeft minimaal 10 jaar op vat gerijpt, voordat hij is gebotteld. Hierdoor heeft hij extra ronde en zachte aroma’s gekregen, die perfect bij de hertenfilet passen.
Ingrediënten voor 4 personen
4 hertenfilets à 150 gram
40 gram boter
scheutje olijfolie
zout, peper
250 gram gemengde paddenstoelen van het seizoen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons e.d.)
Voor de portsaus:
100 ml Quevedo 10 jaar oude rode port
100 ml rode wijn
100 ml wildfond (pot kant en klaar)
35 gram ontbijtkoek
Bereiding:
Wijntip: Serveer bij dit hoofdgerecht een 10 jaar oude port (10 year old) zoals die van Quevedo (te koop bij Jumbo).
Weinig mensen weten hoe gemakkelijk je een portsaus kunt maken. Wij kozen voor de kerst voor een 10 jaar oude port. Deze “10 year old” port is gebotteld in 2013 en heeft minimaal 10 jaar op vat gerijpt, voordat hij is gebotteld. Hierdoor heeft hij extra ronde en zachte aroma’s gekregen, die perfect bij de hertenfilet passen.
Ingrediënten voor 4 personen
4 hertenfilets à 150 gram
40 gram boter
scheutje olijfolie
zout, peper
250 gram gemengde paddenstoelen van het seizoen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons e.d.)
Voor de portsaus:
100 ml Quevedo 10 jaar oude rode port
100 ml rode wijn
100 ml wildfond (pot kant en klaar)
35 gram ontbijtkoek
Bereiding:
- Haal de hertenfilets 30-60 minuten van tevoren uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur komt.
- Maak eerst de saus: kook de rode port met de rode wijn tot de helft in. Voeg de wildfond (pot kant-en-klaar) en de verkruimelde ontbijtkoek toe. Roer tot een licht gebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de oven voor op 100 °C.
- Verhit de boter met een klein scheutje olijfolie (zodat de boter niet verbrandt). Bak de – met keukenpapier – drooggedepte hertenfilets om en om bruin op hoog vuur. Leg ze vervolgens op een ovenbestendige schaal in de oven en laat ze 8-10 minuten verder garen.
- Voeg eventueel nog een klontje boter toe en bak de schoongemaakte, in stukken gesneden paddenstoelen beetgaar. Laat ze even uitlekken in een zeef. Vang het bakvocht op, dan kan het eventueel aan de saus toegevoegd worden, als deze te dik is geworden. Voeg de paddenstoelen toe aan de saus.
- Hertenfilet wordt rood tot rosé geserveerd. Druk met een vinger licht op het vlees, als het net ingedrukt kan worden is het goed.
- Serveer de hertenfilets met krielaardappeltjes en rode portsaus met paddenstoelen. Geef er als groente bijvoorbeeld gegrilleerde groene asperges bij.
- Smakelijk eten!
Wijntip: Serveer bij dit hoofdgerecht een 10 jaar oude port (10 year old) zoals die van Quevedo (te koop bij Jumbo).