tel:   06 5083893  info@stadmagazine.nl
  STAD   Magazine  voor  Groningen
  • Stad
    • Stad Magazine
    • Youtube
    • Groninger Forum (bioscoop)
  • Reportages & Interviews
    • Groninger Markten
    • Sport
    • Winkels
    • Mode
    • Student in Kamer
  • Boeken
  • Kunst & Cultuur
    • Wonen
    • Muziek
    • Kunstkrant.nl
    • Theater
  • Wheels
  • Blogs & Columns
    • Anne Kuik
    • Gerrit Brand
    • Frans Oosterbaan
    • Katelijne Nieuwenhuijsen
    • Liesbeth Poortman
    • Patrick Krop
    • Ronald Ohlsen
    • Piet van Dijken
    • Winfried Zwier
  • Contact Us

Verrassend en verfijnd kerst recept: Hertenfilet met rode portsaus en paddenstoelen  

6/12/2016

0 Comments

 
Foto
Hertenfilet met rode portsaus
​​Thuis genieten met familie en vrienden van een heerlijk kerstdiner is helemaal de trend voor deze kerst. Slechts weinig mensen willen daarvoor echter de hele dag in de keuken staan. De rode portsaus uit dit hoofdgerecht kan van tevoren worden bereid en zorgt direct voor een feestelijke kerstsfeer. Met krielaardappeltjes uit de oven en wat groene asperges erbij, maakt u het helemaal af. Tot slot is de combinatie van hertenfilet met rode met Quevedo port helemaal hemels, als of er een engeltje over je tong…
Paddestoelen met port een verrukkelijke combinatie
Weinig mensen weten hoe gemakkelijk je een portsaus kunt maken. Wij kozen voor de kerst voor een 10 jaar oude port. Deze “10 year old” port is gebotteld in 2013 en heeft minimaal 10 jaar op vat gerijpt, voordat hij is gebotteld.  Hierdoor heeft hij extra ronde en zachte aroma’s gekregen, die perfect bij de hertenfilet passen.
 
Ingrediënten voor 4 personen
4 hertenfilets à 150 gram
40 gram boter
scheutje olijfolie
zout, peper
250 gram gemengde paddenstoelen van het seizoen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, oesterzwammen, shiitake, kastanjechampignons e.d.)
 
Voor de portsaus:
100 ml Quevedo 10 jaar oude rode port
100 ml rode wijn
100 ml wildfond (pot kant en klaar)
35 gram ontbijtkoek

Bereiding:
  • Haal de hertenfilets 30-60 minuten van tevoren uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur komt.
  • Maak eerst de saus: kook de rode port met de rode wijn tot de helft in. Voeg de wildfond (pot kant-en-klaar) en de verkruimelde ontbijtkoek toe. Roer tot een licht gebonden saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Verhit de boter met een klein scheutje olijfolie (zodat de boter niet verbrandt). Bak de – met keukenpapier – drooggedepte hertenfilets om en om bruin op hoog vuur. Leg ze vervolgens op een ovenbestendige schaal in de oven en laat ze 8-10 minuten verder garen.
  • Voeg eventueel nog een klontje boter toe en bak de schoongemaakte, in stukken gesneden paddenstoelen beetgaar. Laat ze even uitlekken in een zeef. Vang het bakvocht op, dan kan het eventueel aan de saus toegevoegd worden, als deze te dik is geworden. Voeg de paddenstoelen toe aan de saus.
  • Hertenfilet wordt rood tot rosé geserveerd. Druk met een vinger licht op het vlees, als het net ingedrukt kan worden is het goed.
  • Serveer de hertenfilets met krielaardappeltjes en rode portsaus met paddenstoelen. Geef er als groente bijvoorbeeld gegrilleerde groene asperges bij.
  • Smakelijk eten!
 
Wijntip: Serveer bij dit hoofdgerecht een 10 jaar oude port (10 year old) zoals die van Quevedo (te koop bij Jumbo).

0 Comments



Leave a Reply.

    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture
    Picture

    Archives

    Mei 2017
    December 2016
    Augustus 2016
    Juni 2016
    April 2016
    Maart 2016
    December 2015
    November 2015
    Oktober 2015
    Augustus 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014
    Oktober 2014

      Contact     
STAD is hét lifestyle magazine van Groningen, stad en provincie. Van 2014 tot 2017 was het een luxe uitgevoerde stadsglossy. We zijn nu alleen online aanwezig met het magazine. Wij besteden uitgebreid aandacht aan zaken als kunst en literatuur, wonen, eten en drinken, en in het bijzonder aan mode in de vorm van zelfgemaakte reportages. Zie ook onze website, stadmagazine.nl, en Facebook en Twitter voor nieuwsupdates.
STAD is voor iedereen die geinteresseerd is in lifestyle, kunst en cultuur in stad en ommeland. 


Stadmagazine  Officiële Website Copyright ©STADMAGAZINE.NL 2014 / 2018
All rights reserved. 
Stadmagazine.nl Website is NOT responsible for any external link on the website
Powered by: Uitgeverij Nobelman
Contact
Uitgeverij Nobelman
Emdenweg 3 
9723 TA Groningen
tel:   0503050022  
Mobiel:             031 (0)6 50831893
E-mailadres:     info@stadmagazine.nl
                
                  
Links
www.brand-communications.nl
www.granturismomagazine.nl
www.kunstkrant.nl
www.nobelman.nl
www.aviazine.nl
www.executivediner.nl