Op een ijzige ochtend in februari kom ik Het Bakkerscafé in de Zwanestraat binnenlopen. De zusjes Emmely en Dietie Borgesius, eigenaressen van de bakkerij en lunchroom, zitten aan een van de tafels hun papierwerk op orde te brengen. In de keuken worden gehaktballen omgedraaid en af en toe hoor je de stoom van het koffieapparaat gillen als er een cappuccino wordt gezet.
‘De tijd nemen’ dat zijn de toverwoorden hier, daar sluit ik me graag bij aan en ik plof neer in een stoel tegenover de zusjes.
‘De tijd nemen’ dat zijn de toverwoorden hier, daar sluit ik me graag bij aan en ik plof neer in een stoel tegenover de zusjes.
Wat is Het Bakkerscafé?
Het Bakkerscafé is een lunchroom maar ook een bakkerswinkel waar je brood kan kopen. Als je hier gaat lunchen dan bestel je alleen het beleg. Je moet zelf je mandje brood snijden. We kijken je niet op de vingers of je teveel brood snijdt of te dik. Het brood is onbeperkt. Dit doen we omdat we geloven dat het brood zo lekker is dat mensen het vervolgens kopen. Verder willen we meegeven aan mensen: neem de tijd. Je kan hier ook gewoon zitten om te werken, bij elke tafel zijn stopcontacten en gratis Wi-Fi. En als je aan het shoppen bent kun je al je spullen in een kluisje stoppen. Ook hebben we hier een typemachine staan, daar kan je een briefje naar iemand op tikken. Wij sturen die dan voor je op. Een brief posten duurt natuurlijk langer dan een e-mail sturen, maar hoort ook weer bij ons idee en is natuurlijk heel leuk.
Hoe is Het Bakkerscafé ontstaan?
Wij komen uit een bakkersfamilie. Bakkerij Borgesius levert aan supermarkten, maar zocht een manier om dichter bij de consument te komen. Toen hebben we Het Bakkerscafé bedacht. Een combinatie van HORECA en brood. We zijn hier nu al een jaar open. Vanaf het begin ging het eigenlijk heel erg goed. We hadden verwacht dat de opstartperiode wat langzamer zou gaan, maar al heel snel wisten mensen ons te vinden. Het duurde alleen wel even voordat mensen doorhadden dat je hier ook naar binnen kan lopen om gewoon brood te kopen. Misschien ligt het aan de inrichting, dat is niet direct een bakkerij-uitstraling.
Wat gaat ‘als warme broodjes’ over de toonbank?
Ik denk dat mensen hier speciaal komen omdat het biologisch is maar ook omdat we alles op desem-basis maken. Brood waar veel zorg in zit. Donker meergranen en speltbrood wordt het meest verkocht.
Hoe is het om in Groningen gevestigd te zijn?
Daar hebben we bewust voor gekozen. We komen zelf uit Leeuwarden en Roden, maar Groningen is groter en er zijn meer studenten. Betere omstandigheden dus om Het Bakkerscafé te beginnen. Mocht het nou heel goed gaan dan kunnen we nog een zaak openen. Er komen hier veel studenten binnenwandelen, maar ook mensen van in de zeventig komen langs. Het publiek is heel gevarieerd. Het is leuk om te zien dat Groningers echt een ommetje maken om bij ons brood te komen kopen.
Tekst en foto's: Sterre Hurkens
Het Bakkerscafé is een lunchroom maar ook een bakkerswinkel waar je brood kan kopen. Als je hier gaat lunchen dan bestel je alleen het beleg. Je moet zelf je mandje brood snijden. We kijken je niet op de vingers of je teveel brood snijdt of te dik. Het brood is onbeperkt. Dit doen we omdat we geloven dat het brood zo lekker is dat mensen het vervolgens kopen. Verder willen we meegeven aan mensen: neem de tijd. Je kan hier ook gewoon zitten om te werken, bij elke tafel zijn stopcontacten en gratis Wi-Fi. En als je aan het shoppen bent kun je al je spullen in een kluisje stoppen. Ook hebben we hier een typemachine staan, daar kan je een briefje naar iemand op tikken. Wij sturen die dan voor je op. Een brief posten duurt natuurlijk langer dan een e-mail sturen, maar hoort ook weer bij ons idee en is natuurlijk heel leuk.
Hoe is Het Bakkerscafé ontstaan?
Wij komen uit een bakkersfamilie. Bakkerij Borgesius levert aan supermarkten, maar zocht een manier om dichter bij de consument te komen. Toen hebben we Het Bakkerscafé bedacht. Een combinatie van HORECA en brood. We zijn hier nu al een jaar open. Vanaf het begin ging het eigenlijk heel erg goed. We hadden verwacht dat de opstartperiode wat langzamer zou gaan, maar al heel snel wisten mensen ons te vinden. Het duurde alleen wel even voordat mensen doorhadden dat je hier ook naar binnen kan lopen om gewoon brood te kopen. Misschien ligt het aan de inrichting, dat is niet direct een bakkerij-uitstraling.
Wat gaat ‘als warme broodjes’ over de toonbank?
Ik denk dat mensen hier speciaal komen omdat het biologisch is maar ook omdat we alles op desem-basis maken. Brood waar veel zorg in zit. Donker meergranen en speltbrood wordt het meest verkocht.
Hoe is het om in Groningen gevestigd te zijn?
Daar hebben we bewust voor gekozen. We komen zelf uit Leeuwarden en Roden, maar Groningen is groter en er zijn meer studenten. Betere omstandigheden dus om Het Bakkerscafé te beginnen. Mocht het nou heel goed gaan dan kunnen we nog een zaak openen. Er komen hier veel studenten binnenwandelen, maar ook mensen van in de zeventig komen langs. Het publiek is heel gevarieerd. Het is leuk om te zien dat Groningers echt een ommetje maken om bij ons brood te komen kopen.
Tekst en foto's: Sterre Hurkens